Duygusal açlık nedir, neden olur? Duygusal açlıkla nasıl başa çıkılır?

Psikolojik eksikliklerin yerini yemek ile doldurma isteği olan duygusal açlık, kişinin devamlı yemek yeme isteği ile sonuçlanıyor. Mutsuzluk, değersizlik ve gerginlik gibi ruh hallerini barındıran duygusal açlık nasıl anlaşılır, yeme bozukluğu neden olur?

Duygusal açlık nedir, neden olur? Duygusal açlıkla nasıl başa çıkılır?
Duygusal açlık nedir, neden olur? Duygusal açlıkla nasıl başa çıkılır?
GİRİŞ 08.04.2024 11:05 GÜNCELLEME 08.04.2024 11:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sürekli yeme isteği ve kilo alma probleminin arkasındaki temel nedenlerden biri, duygusal açlık krizleridir. Duygusal açlık krizlerinin belirtileri ve nasıl başa çıkılması gerektiği konusunda önemli bilgileri sizler için derledik. İşte kilo verememenizin nedeni duygusal açlıkla başa çıkmak için 8 adım ve duygusal açlığın belirtileri:

DUYGUSAL AÇLIK NEDİR?

Duygusal açlık, stres, sıkıntı, yalnızlık, öfke gibi duygusal nedenlerle ortaya çıkan, midenin fiziksel olarak aç olmadığı halde yemek yeme isteği olarak tanımlanır. Duygusal açlık, olumsuz duygusal durumların tetiklediği bir reaksiyonun sonucudur.

Yetişkinlerde ve bebeklerde çölyak hastalığı belirtileri: Çölyak hastalığı nedir?Yetişkinlerde ve bebeklerde çölyak hastalığı belirtileri: Çölyak hastalığı nedir?

DUYGUSAL AÇLIK BELİRTİLERİ

  • Aniden gelen yeme isteği

  • Belirli gıdalara karşı aşırı düşkünlük

  • Tok olmasına rağmen sürekli yeme isteği

  • "Hemen doymalıyım" hissi

  • Kendini avutmak için yemek yeme

  • Televizyon karşısında sık sık yemek yeme

  • Gece uykudan uyanıp abur cubur yeme

  • Aceleci yeme alışkanlığı ve ne yediğini fark etmeme

Aç karnına elma sirkeli su içenler aman dikkat! Sirkeli su ne işe yarar?Aç karnına elma sirkeli su içenler aman dikkat! Sirkeli su ne işe yarar?

DUYGUSAL AÇLIKTAN KURTULMAK

Beslenme Günlüğü Tutun: Duygusal açlık atağını yaşadığınız zamanları ve bu atağın nedenlerini not alarak kendinizi tanıyın.

Sağlıklı Atıştırmalıklar Seçin: Duygusal açlık hissettiğinizde yağlı veya şekerli gıdalar yerine meyve, yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin.

Ana Öğünleri Atlamayın: Temel öğünleri atlamamaya dikkat edin. Düzenli ara öğünlerle açlık krizlerini önleyin.

Kontrollü Porsiyonlar: Eğer çok yemek yeme isteği varsa, küçük ve kontrollü porsiyonlarla başlayın. Kendinizi baskılamak yerine kontrollü tüketim sağlayın.

Zaman Kazanın: Aşırı yeme isteği başladığında, kendinize 15 dakika gibi bir süre tanıyın. Bu süre içinde başka şeyler yaparak yeme atağını engellemeye çalışın.

Sakinleştirici Çaylar: Gece geç saatlerdeki yeme atağına karşı meyve, yoğurt, kuru yemiş gibi atıştırmalıkların yanı sıra rezene, papatya gibi sakinleştirici çayları deneyin.

Egzersiz Yapın: Egzersiz, atakların azalmasına ve negatif duyguların kontrol edilmesine yardımcı olabilir. Pilates, yoga, esneme gibi aktiviteleri deneyin.

Sağlıklı Alışveriş: Alışveriş yaparken sağlıklı besinlere odaklanın ve ataklara yol açabilecek fazla işlenmiş gıdalardan kaçının.

Unutmayın, duygusal açlık, duygusal sorunların bir sonucu olabilir. Duygusal açlıkla başa çıkmak için duygularınızı anlamaya çalışın ve sağlıklı alternatiflerle bu açlık atağını kontrol altına alın.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Osman 6 ay önce Şikayet Et
    Alnını 5 kez secdeye koyan hatta gece Teheccüde kalkan birinin duygusal açlığı kalmaz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!