Bir kaşıkla demir eksikliğinden kurtulun! 3 malzemeli demir deposu karışım…

Yapılan tahlillerde normal değerlerin altında sık görülen demir bileşeni, eksikliğinde bağışıklığı zayıflatıyor. Peki, demir eksikliğini doğal yollarla yükseltebilir miyiz? İşte, 3 malzemeli o karışım!

Bir kaşıkla demir eksikliğinden kurtulun! 3 malzemeli demir deposu karışım…
Bir kaşıkla demir eksikliğinden kurtulun! 3 malzemeli demir deposu karışım…
GİRİŞ 02.12.2023 09:17 GÜNCELLEME 02.12.2023 16:18

Vücudumuz için oldukça önemli bir mineral olan demir, vücudun oksijen taşıma işlevini üstlenen hemoglobin proteininin yapısındadır.  Sadece bununla sınırlı kalmayan demir, vücudun enerji üretim sürecinde de yer alır. Vücutta yeteri kadar bulunmayan demir ise, çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlar. İşte, demir eksikliğine ne iyi gelir, demir eksikliği nasıl giderilir sorularının yanıtları!

D vitamini eksikliği neden olur? D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?D vitamini eksikliği neden olur? D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

Genellikle, demir eksikliği, çoğunlukla yetersiz beslenme, kan kaybı veya vücudun demir emilimini engelleyen faktörlerden kaynaklanır. Beslenme yetersizliği durumunda, düşük demir içeriğine sahip gıdaların tüketilmesi veya yeterli miktarda demir içermeyen bir diyetin benimsenmesi, demir eksikliğine yol açabilir.

Ayrıca, aşırı adet kanaması, gastrointestinal kanama veya yaralanma gibi durumlar neticesinde ortaya çıkan kan kaybı da demir eksikliğine neden olabilir. Bunun yanı sıra, bazı sağlık sorunları da demir emilimini olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin, çölyak hastalığı veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi durumlar, demir emilimini engelleyerek demir eksikliğine sebep olabilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Demir eksikliğinin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, soluk cilt, nefes darlığı, baş dönmesi ve baş ağrısı yer alır. Bu durum aynı zamanda bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelme riskini artırabilir. Demir eksikliği tedavisi genellikle demir takviyeleri ile gerçekleştirilir. Ancak, demir eksikliğinin nedeni belirlenmeli ve gerektiğinde altta yatan sağlık sorunları da tedavi edilmelidir.

DEMİR EKSİKLİĞİNE NE İYİ GELİR?

Demir eksikliğini önlemek için, düzenli olarak demir içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Kırmızı et, tavuk, balık, ıspanak, brokoli ve kuru meyveler gibi besinler demir açısından zengin kaynaklardır. Ayrıca, C vitamini içeren gıdaların tüketilmesi de demir emilimini artırabilir. Demir eksikliği riski taşıyan bireylerin düzenli olarak kan testleri yaptırarak demir seviyelerini izlemeleri de önerilir.

DEMİR DEPOSU OLAN O KARIŞIM!

  • 1 tatlı kaşığı öğütülmüş üzüm çekirdeği

  • Yarım limon suyu

  • 1 yemek kaşığı dut pekmezi

Yapımı:

Yarım limonun suyunu, 1 yemek kaşığı dut pekmezini ve öğüttüğünüz üzüm çekirdeğini bir kaseye koyarak güzelce karıştırın. Macuna yakın bir kıvam elde edeceksiniz. Bunu düzenli olarak tükettiğinizde demir eksikliğinden kurtulabilirsiniz.

DEMİR EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?

Demir eksikliğini gidermek amacıyla çeşitli gıdaları öncelikli olarak tüketebilirsiniz. Bitkilerde yüksek miktarlarda bulunan demir, et veya balıktan elde edilen demirden daha düşük bir oranda vücut tarafından emilir. Özellikle susam, fındık, tahin, Antep fıstığı, yulaf, kaju fıstığı, kuru üzüm ve kuru kayısı gibi bitkisel besinler, yüksek demir içeriği ile dikkat çeker. Diğer yandan, kırmızı et, kümes hayvanları, sakatatlar, balık, hindi ve deniz ürünleri, demir bakımından zengin hayvansal kaynaklar olarak bilinir.

Yumurtalar, kuruyemişler, süt ürünleri, yağlı tohumlar, tam tahıllar, meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve özellikle kurutulmuş meyveler de demir açısından zengin gıdalar arasında yer alır. Ayrıca, kekik, köri, kimyon, zencefil veya kişniş gibi baharatlar da demir bakımından oldukça zengin birer seçenektir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!