5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü için kahve tüketimine dikkat çekildi!

Günümüzde kahve içme alışkanlıklarında gözle görülür değişiklikler yaşanıyor. Kahve, birçok kişi için vazgeçilmez bir içecek haline gelirken, artan tüketim beraberinde bazı sağlık konularını da gündeme getiriyor. Uzmanlar, günlük alınması gereken kafein miktarını açıkladı!

GİRİŞ 05.12.2023 16:14 GÜNCELLEME 05.12.2023 16:53

Uzmanlara göre günlük kafein alımının belirli bir sınırla kontrol altına alınması gerekiyor. Sağlıklı bireyler için önerilen günlük kafein miktarının 400 miligram olduğunu söyleyen uzmanlar, bu konuda özellikle kahve çeşitleri arasındaki farklara dikkat çekmektedir. Örneğin, bir fincan Türk kahvesinin 65 miligram kafein içerirken, bir kupa filtre kahvenin 120-270 miligram kafein içerdiği belirtilmektedir.

Metabolizma hızlandırıcı ve kanser önleyici eşsiz meyve: Cennet hurmasının faydaları!Metabolizma hızlandırıcı ve kanser önleyici eşsiz meyve: Cennet hurmasının faydaları!

Demlenen kahvenin faydaları: Soğuk kahve mideye dokunur mu, zararlı mı? Demlenen kahvenin faydaları: Soğuk kahve mideye dokunur mu, zararlı mı?

5 ARALIK DÜNYA TÜRK KAHVESİ GÜNÜ

Türk kahvesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne 5 Aralık 2013 tarihinde dahil edilmiştir.

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü vesilesiyle kahve tüketimi ve alışkanlıkları ön planda tutuluyor. Bu özel gün, kahve kültürünün ve tüketim alışkanlıklarının değerlendirilmesine bir fırsat sunmaktadır. 20-25 sene öncesine göre kahvenin hayatımızdaki yerinde büyük bir artış yaşanıyor. Yerli ve yabancı kahve mekanlarının yaygınlaşmasıyla birlikte çay alışkanlığının da azaldığı görülmektedir. Çeşitli kahve türleri, özellikle şekerli veya kremalı olanların sık tüketilmesi ise enerji alımının artışına neden olabileceği için dikkat edilmesi gereken kahve türlerindendir.

Kuş üzümü faydaları nelerdir? Kuş üzümü nasıl tüketilir, nerede yetişir?Kuş üzümü faydaları nelerdir? Kuş üzümü nasıl tüketilir, nerede yetişir?

TÜRKİYE KAHVE TÜKETİMİNDE 107. SIRADA!

Dünya genelinde kahve tüketimi sıralamasında Türkiye'nin 107. sırada yer alması, kahvenin küresel popülerliğini vurguluyor. Özellikle Finlandiya ve Norveç gibi ülkelerde yılda kişi başına düşen kahve tüketimi miktarının oldukça yüksek olduğu ifade edilmektedir. Bu durum, kahvenin sadece bir içecek olmanın ötesinde kültürel bir fenomen haline geldiğini göstermektedir.

NEDEN KAHVE TERCİH EDİLİYOR?

Kafein içeren bir alkaloid olan kafein doğada birçok bitki türünde bulunuyor, ancak özellikle çay ve kahve bitkilerinde ön plana çıkıyor. Kahvenin sağlık üzerindeki etkileri ise türüne, pişirme yöntemine ve tüketim miktarına bağlı olarak değişebilmekte. Kahvenin uyarıcı etkisi, enerji seviyelerini arttırma ve yorgunluğu azaltma özellikleri göz önünde bulundurulduğunda tercih edilme sebebini destekliyor.

KAHVE TÜKETİMİ SINIRLANDIRILMALI

FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından belirlenen günlük kafein sınırına dikkat edilmesi gerekiyor.  FDA’ya göre sağlıklı yetişkinler için günlük 400 mg'lık bir kafein miktarının uygun olduğu belirtiliyor. Ancak bireysel farklılıkların göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulanarak, fazla kahve tüketiminin olası sağlık sorunlarına yol açabileceği de bilinmelidir.

Gebelerde de yine aynı şekilde kafein tüketiminin sınırlandırılması gerekiyor. Kafeinin idrar söktürücü, uyarıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı etkilerine dikkat çekilerek, gebe kadınların kafein alımında doktor kontrolüne gitmeleri tavsiye ediliyor.

Farklı kahve çeşitlerinin kafein içerikleri de değişiklik göstermektedir. Özellikle Türk kahvesinin diğerlerine göre daha düşük bir kafein içeriğine sahip olduğu belirtiliyor. Sağlığa olumlu etkilerinin yanı sıra olabilecek fazla kahve tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi potansiyel mide problemlerinin de önüne geçecektir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Personel maaşlarını ödeyemeyen Kuşadası Belediye Başkanı içki ısmarladı
Tarım Kredi Market'ten 45 üründe büyük indirim