Karton bardaktaki görünmeyen tehlike: Karton bardakların zararları...

Uzmanlar, mikroplastiklerin kanser riskiyle ilişkilendirildiği ve tümör büyümesine katkıda bulunduğunu açıkladı. Plastikler, günlük hayatımızın birçok alanında karşılaştığımız petrol türevi ürünlerdir. İşte, karton ve plastik bardaktaki zararlar! Karton bardak yerine ne kullanılabilir?

Karton bardaktaki görünmeyen tehlike: Karton bardakların zararları...
Karton bardaktaki görünmeyen tehlike: Karton bardakların zararları...
GİRİŞ 21.04.2024 11:41 GÜNCELLEME 21.04.2024 11:41
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Petrol türevi olan plastiklerin 5 milimetreden daha küçük parçacıkları mikroplastik olarak adlandırılıyor. Mikroplastikler, giyim eşyalarımızdan içtiğimiz suya, ilaçlardan araç lastiklerine, konserve gıdalardan pet ve karton bardaklara kadar birçok üründe bulunabilir.

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü için kahve tüketimine dikkat çekildi!5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü için kahve tüketimine dikkat çekildi!

Ayrıca, kozmetik ürünler ve alışveriş poşetleri gibi ürünler de çevreye yüksek mikroplastik salınımı yapabilir. Peki, karton ve plastik bardak yerine ne kullanılabilir?

Dondurulmuş gıdalar tehlike saçıyor! Dondurulmuş gıdalar zararlı mı?Dondurulmuş gıdalar tehlike saçıyor! Dondurulmuş gıdalar zararlı mı?

PLASTİK VE KARTON BARDAK ZARARLI MI?

Mikroplastiklerin vücuda ağız ve solunum yoluyla girdiği ve vücuttan atılmasının sadece boşaltım sistemiyle mümkün olduğu vurgulanıyor. Yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin karaciğer, akciğer, kalp ve bağırsak gibi birçok organda birikime neden olduğunu gösteriyor. Hatta anne sütü ve insan kanında bile mikroplastiğe rastlanmıştır. Mikroplastiklerin kalp ve kanser hastalıklarına yol açabileceği bilinmektedir.

İstanbul'a yakın 2 günlük tatil yerleri: 2 günlük tatil için nereye gidilir? Doğa manzaralı saklı cennetler...İstanbul'a yakın 2 günlük tatil yerleri: 2 günlük tatil için nereye gidilir? Doğa manzaralı saklı cennetler...

KARTON VE PLASTİK BARDAK YERİNE NE KULLANILABİLİR?

Plastik kullanımını azaltmak için alınabilecek önlemler arasında cam saklama kapları tercih etmek, konserve gıdalar yerine cam kavanozları kullanmak, içecekleri cam, çelik veya porselen gibi malzemelerden yapılmış kaplarda tüketmek, mikroplastik salınımını azaltmak amacıyla kurutma makinesi kullanmamak ve toplu taşıma araçlarını tercih etmek bulunuyor. Ayrıca, çevre dostu giysilerin tercih edilmesi, petrol maddeleri kullanılmamış kumaşların mikroplastik maruziyetini azaltabileceği belirtiliyor.

KANSER RİSKİ ÇOK BÜYÜK!

Uluslararası Kanser Ajansı'nın plastik üretiminde kullanılan ağır metallerin kanserojen olduğunu kanıtlamasına vurgu yapılıyor. Özellikle plastik ve karton bardaklardaki ısıyla birlikte bu ağır metallerin salınımının yüksek olduğu ve bu nedenle insan sağlığı için tehlikeli olduğu belirtiliyor.

Son araştırmalara göre, mikroplastiğe maruziyetin haftada 5 gram ve bu miktarın ayda yaklaşık bir kredi kartı boyutuna ulaştığı biliniyor. Mikroplastiğe uzun süre ve bu miktarlarda maruz kalmanın tümör büyümesine ve artan kanser riskine neden olduğu, ayrıca oksidatif stresi artırdığı ifade ediliyor.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Fatih 4 ay önce Şikayet Et
    Devamı: Suya geçiş olabilir ama erime şeklinde değil, kimyasal madde migrasyonu şeklinde olur. 3) hem karton, hem de kartonun üzerindeki polietilen geri dönüştürülebilir malzemelerdir. ama birlikte değil, ayrıştırıldıktan sonra geri dönüştürülebilirler.
    Cevapla
  • zafergülten 4 ay önce Şikayet Et
    bu kadar zararlı mı,Dr Sadi Konuk hastanesinde yoğun bakım ünitesine yakınım yatmıştı,6 tane 1.5 t su ile bi koli kağıt,pet bardak istediler.hastanede bile kullanılıyor yani zararlı dediğiniz şey,hemde yoğun bakımda.
    Cevapla
  • aşasakalyukabıyık 4 ay önce Şikayet Et
    iyide içtiğimiz sular ne demir kapta mı taşıtlardaki koltuklar tuttuğumuz direksiyon ve ayakta yolcuyken tutunduklarımız gıdaları taşıdığımız poşetler ler ler lar lar saylamaz hangisinden kaçalım pekkiiii bunları neden ürerttirip halka sattırıyorlar ondan bahsedelim biz ne bilelim denetleme yok mu
    Cevapla
  • Hasanbb 4 ay önce Şikayet Et
    Karton bardak diye aldığınız ve veya kullandığınız bardaklar içinde yer alan plastik ve kimyasal karışım nedeniyle geri dönüşüme tabi olamıyor.O nedenle karton bardaklar sadece kağıt değildir ve kullanmamalısınız.
    Cevapla
  • Fatih Kara 4 ay önce Şikayet Et
    Tehlikenin adı mikro değil buradaki tehlike pet su şişelerinde olan nano plastikler. Mikro plastikler doğada çözünerek nano plastik olarak bitkilerle ve hatta balıklarla bile vücudumuza giriyor. Karton bardaklardaki naylon kaplamanın bir kısmı zaten sıcak su altında eriyor. Karton bardaklar selüloz üzeri petrokimya karma malzeme olduğundan geri dönüştürülemiyor.
    Cevapla
  • Fatih 4 ay önce Şikayet Et
    kardeş, ana fikir olarak sana hak veriyorum ama yazdığın şeyler bilimsel olarak tamamen yanlış. 1) mikroplastikler doğada çözünmezler, mikro, nano, makro fark etmez, tüm plastikler doğada yüzyıllarca çözünmeden ve bozunmadan kalırlar. 2) karton bardakların yüzeyindeki plastik polietilendir ve erime sıcaklığı itibariyle sıcak suda erimesi mümkün değildir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin dindarlık oranı ortaya çıktı! İşte kişisel sorunlarda sığınılan liman
Muhalif gazeteci, Almanya'ya çalıştığını itiraf etti! "Bunlar üst düzey isteniyor"