En çok kış aylarında görülüyor! Kardiyoloji uzmanı kalp krizi için uyardı!

Soğuk havaların bastırmasıyla beraber enfeksiyon hastalıklarında da artışlar görülüyor. Kış aylarında artan hava kirliliği hastalıkların bulaşıcılığını da etkiliyor. Kardiyoloji uzmanı, kalp krizi riskine karşı uyarılarda bulundu.

En çok kış aylarında görülüyor! Kardiyoloji uzmanı kalp krizi için uyardı!
En çok kış aylarında görülüyor! Kardiyoloji uzmanı kalp krizi için uyardı!
GİRİŞ 19.03.2024 23:46 GÜNCELLEME 19.03.2024 23:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yapılan araştırmaların resmi istatistik sonuçlarına göre ölümcül kalp krizi risklerine kış mevsiminde daha sık rastlanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, “Kışın sıcaklığın 12 derecenin altına düşmesi ile birlikte kalp krizi riskinde artış görülmektedir.

Ancak kış mevsiminde daha fazla kalp krizine bağlı ölüm izlenmesinin tek nedeni soğuklar değildir. Kış aylarında artan hava kirliliği, trafik yoğunluğu, iş stresi ve enfeksiyon hastalıkları da kalp krizini artırmıştır” dedi. İşte, kalp krizi nedenleri ve belirtileri!

SOĞUK HAVA KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, soğuk hava koşullarının kalp krizi riskini artırdığına dikkat çekerek, kalp krizi belirtileri ve risk faktörleri hakkında önemli bilgiler verdi.

KALP KRİZİ NEDİR?

Dr. Doğaç Okşen, kalp krizini, kalbi besleyen koroner arterlerin spazm veya pıhtı ile tıkanması sonucu, kalp kaslarına yeterli oksijenin gitmemesi ve hasar oluşması olarak tanımladı. Bu durumun hızlı müdahale edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ

Belirtilerin kişiden kişiye değişebileceğini ifade eden Dr. Okşen, en sık görülen belirtilerin başında göğüs ağrısı geldiğini belirtti. Ağrının genellikle erkeklerde tipik olduğunu, kadınlarda ise mide bulantısı, kusma veya karın ağrısı gibi farklı semptomlarla ortaya çıkabileceğini açıkladı.

CİLT SOLUKLUĞU VE SOĞUK TERLEME

Kalp krizi geçirenlerde cildin soğuk, soluk ve nemli olabileceğine dikkat çeken uzman, bu durumun kalbin yeterince kanı pompalayamamasından kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, sinirlilik, huzursuzluk, anksiyete gibi duygusal belirtilere de değindi.

50 YAŞ SONRASI DİKKAT!

Dr. Okşen, kalp krizi riskinin yaşla birlikte arttığını belirterek, özellikle erkeklerde 45 yaş üzeri, kadınlarda ise 50 yaş sonrasında riskin arttığını ifade etti. İlk kalp krizi için genelde erkeklerde ortalama yaşın 65.5, kadınlarda ise 72 olduğuna dikkat çekti.

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTMAK MÜMKÜN!

Son olarak, kalp krizi riskini azaltmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Doğaç Okşen, yaşam tarzı değişikliklerinin ve uygun tedavilerin bu konuda etkili olduğunu vurgulayarak, yaşam tarzı değişikliklerinin kalp krizini önlemenin en etkili yol olduğunu sözlerine ekledi. Sağlıklı ve düzenli beslenmeyi alışkanlık haline getirerek, uyku düzenini oturtmak kişinin kendisine vereceği en temel önceliktir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Doktor Kemal 2 ay önce Şikayet Et
    Bastılar millete şırıngayla kovit aşısını yan etkileri Gözüküyor bak kan nasıl pıhtılaşıyor vücutta
    Cevapla
  • Eylül Soydemir 3 ay önce Şikayet Et
    Kış aylarının gelmesiyle değil covid aşılarının yan etkisi olan kalp sorunlarıyla alakalı. Sanki ilk defa havalar soğuyor....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı