Pırasa hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? Zeytinyağlı ve çiğ pırasanın bağırsaklara faydası...

Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan pırasa, tarih boyunca pek çok hastalığa şifa olarak kullanılmıştır. Özellikle soğuk aylarda sıkça tercih edilen pırasanın insan sağlığına bilinmeyen yığınla faydası bulunuyor. Peki, pırasa hangi hastalıkları iyi gelir ve pırasanın bağırsaklara faydaları nelerdir?

Pırasa hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? Zeytinyağlı ve çiğ pırasanın bağırsaklara faydası...
Pırasa hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? Zeytinyağlı ve çiğ pırasanın bağırsaklara faydası...
GİRİŞ 18.04.2024 09:46 GÜNCELLEME 18.04.2024 09:46
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, pırasanın allium yani aslında soğan sarımsak familyasından geldiğini ve özellikle Orta ve Doğu Akdeniz bölgesinde yetiştiğini belirtti. Binlerce yıllık bir mutfak geçmişi bulunan pırasa, kalorisi düşük olmasının yanı sıra C, K ve beta-karoten vitaminleri açısından oldukça zengindir. İşte, çiğ ve zeytinyağlı pırasanın faydaları!

Vücudumuzda üretilemediği için takviye alınması gerek! İyot eksikliğinde görülen hastalıklar...Vücudumuzda üretilemediği için takviye alınması gerek! İyot eksikliğinde görülen hastalıklar...

Hangisi maden suyu hangisi soda? Soda ve maden suyu arasındaki fark nedir?Hangisi maden suyu hangisi soda? Soda ve maden suyu arasındaki fark nedir?

Kendisi ayrı yaprakları ayrı şifa saçıyor: Karayemiş (Taflan) yaprağının ve çekirdeğinin faydaları!Kendisi ayrı yaprakları ayrı şifa saçıyor: Karayemiş (Taflan) yaprağının ve çekirdeğinin faydaları!

PIRASA NERELERDE YETİŞİR?

Ülkemizde en çok İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir'de yetişmektedir. Bereketli topraklarda hayat bulan pırasa, dünyanın dört bir yanında tercih edilen bir sebze haline gelmiştir. Hafif soğan tadı ve geniş yemek pişirme çeşitliliği ile bilinen bu sebze, özellikle nemli topraklarda mükemmel bir şekilde yetişirken, çöl ikliminde de şaşırtıcı bir dayanıklılık göstermektedir.

Muşmula diğer ismiyle Töngel meyvesinin faydaları: Muşmula çekirdeği nasıl yenir?Muşmula diğer ismiyle Töngel meyvesinin faydaları: Muşmula çekirdeği nasıl yenir?

PIRASANIN FAYDALARI NELERDİR?

PIRASANIN UYKU YOLCULUĞU

Özellikle Romalılar döneminde, pırasanın içerdiği opiat benzeri bir madde sayesinde sakinleştirici özelliklere sahip olduğuna inanılırdı. Uykusuzluğa çare olarak tüketilen pırasa, günümüzde de benzersiz aroması ve zengin besin içeriği ile dikkat çekmektedir.

PIRASANIN BİYOAKTİF BİLEŞENLERİ

Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut'a göre, pırasa sadece lezzetli bir baharat olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlık açısından önemli biyoaktif bileşenlere sahiptir. Organik sülfitler, polisakkaritler, fenoller ve diğer kükürt içeren bileşikler pırasayı birçok sağlık yararıyla donatır.

PIRASANIN VİTAMİN VE MİNERALLERLE DOLU DÜNYASI

Pırasa, düşük kalorili olmasının yanı sıra C, K, beta-karoten gibi antioksidan vitaminler açısından zengindir. Antiinflamatuar özellikleri ile bilinen pırasa, göz sağlığını koruma, kemikleri güçlendirme ve kalp sağlığını destekleme gibi birçok faydaya sahiptir.

PIRASANIN CİLT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Antioksidan özellikleri sayesinde pırasa, cildin zararlı UV ışınlarına karşı korunmasına yardımcı olur. Bu özelliği kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılırken, maske ve temizleme işlemleri için doğal bir malzeme olarak da tercih edilmektedir.

KANSER SAVAŞÇISI: PIRASA!

Yüksek kükürt içeriği ve glutatyon sayesinde pırasa, kanser riskini azaltabilir. Özellikle meme ve kolorektal kanser üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Ayrıca lif içeriği ile bağırsak sağlığını destekler ve demir ile manganez gibi minerallerle vücudu güçlendirir.

PIRASANIN ZARARLARI

Her ne kadar pırasa birçok faydasıyla öne çıksa da, aşırı tüketim istenmeyen etkilere yol açabilir. İdrar söktürücü özelliği ve sindirim sistemi üzerindeki etkileri nedeniyle, pırasanın dengeli bir şekilde tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 28
  • Naim 4 hafta önce Şikayet Et
    ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA SONSUZA KADAR HAMD OLSUN VE ŞÜKÜRLER OLSUN... RABBİMİZ BİZİ YARATMIŞ YAŞATMIŞ YÖNETMİŞ RIZKIMIZI VERMİŞ. DOĞRU YOLU GOSTEREN KURANI KERİMİ PEYGAMBERİMİZ HZ MUHAMMED MUSTAFA S.A.V EFENDİMİZ ARACILIĞIYLA GÖNDERMİŞ.. BİZLERE SADECE İMAN EDİP TEVBE EDİP TESLİM OLUP KURANI KERİME GÖRE YAŞAMAK KALIYOR.... SONUNDA DA CENNET MÜKAFATI OLUYOR. HAYDİ TEVBEYE .acil
    Cevapla
  • Alim 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i mağfiret eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e rahmet eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e yardım eyle, zafer nasîb eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i muhâfaza eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i bir araya getir ve yekvücût eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i ıslah eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’in sıkıntılarını gider!
    Cevapla
  • Muhsin 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET ALLAHIM şeytanların yanımızda bulunmasından, SANA SIĞINIRIZ. şeytanların şerrinden, SANA SIĞINIRIZ. şeytanların bizlere musallat olmalarından korkar, SANA SIĞINIRIZ. şeytanların bizi cehenneme sürüklemelerinden, SANA SIĞINIRIZ.
    Cevapla
  • Alim 1 ay önce Şikayet Et
    ALLAH iman akıl fikir basiret feraset fetanet hidayet kurtuluş nasip etsin. Cahillik gafillik ve ahmaklıktan korusun.
    Cevapla
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Şeriat isteriz. ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ. ALLAHIN RIZASINI, HOŞNUTLUĞUNU, SEVGİSİNİ VE DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA KAVUŞMAK İSTERİZ... ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN HUZURUNDA OLMAK İSTERİZ.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin 'özgürlük' anlayışını Siyonistler belirliyor!
E-muhtıranın üstünden 17 yıl geçti