Sahurda aman dikkat! İftardan kalanları sahurda tüketirseniz eğer...

Uzman Diyetisyen İlayda Kuzucu, Ramazan ayına özel beslenme tüyolarını paylaştı. Peki, sahur ve iftar öğünleri için dikkat edilmesi gereken nelerdir, sahur ve iftar yemekleri nasıl olmalıdır? Sahurda iftardan kalanlar yenir mi?

Sahurda aman dikkat! İftardan kalanları sahurda tüketirseniz eğer...
Sahurda aman dikkat! İftardan kalanları sahurda tüketirseniz eğer...
GİRİŞ 10.03.2024 10:31 GÜNCELLEME 11.03.2024 09:05
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, oruç tutanların öğünlerinde ve beslenme şekillerinde değişiklikler görülecek. 1 aylık zaman dilimini kapsayan Ramazan, Müslümanların ibadetlerini gerçekleştirirken yeme içme alışkanlıklarına da dikkat etmeleri gereken bir ay. İşte, sahur ve iftar öğünlerinde tüm dikkat etmeniz gerekenler!

Hurmanın faydaları ve iyi geldiği hastalıklar nelerdir? Aç karnına yaş ve kuru hurma yemekHurmanın faydaları ve iyi geldiği hastalıklar nelerdir? Aç karnına yaş ve kuru hurma yemek

1. Sahurda Su İle Başlayın

Uykudan uyanıldığında salgılanan stres hormonu kortizol, uzun süreli açlıklarda artar. Bu nedenle sahura az miktarda su içerek başlamak önemlidir.

Cennet hurması nasıl yenir? Cennet hurması faydaları, vitaminleri nelerdir? Cennet hurması cilde faydalarıCennet hurması nasıl yenir? Cennet hurması faydaları, vitaminleri nelerdir? Cennet hurması cilde faydaları

Teşrik tekbiri ne demek ve nasıl getirilir? Teşrik tekbiri neden getirilir, okunuşu nasıldır?Teşrik tekbiri ne demek ve nasıl getirilir? Teşrik tekbiri neden getirilir, okunuşu nasıldır?

2. Tok Tutan Besinlere Odaklanın

Sahurda tüketilen besinlerin uzun süre tok tutacak özelliklere sahip olması gerekmektedir. Protein bakımından zengin tam tahıllı ve posa kaynaklarından yararlanılabilir. Yarım yağlı süt ve süt ürünleri de çeşitlendirilmiş bir diyet için önemlidir.

İkindi ile akşam arası uyumak neden iyi değildir, zararlı mıdır? Kerahat vakti ne zaman?İkindi ile akşam arası uyumak neden iyi değildir, zararlı mıdır? Kerahat vakti ne zaman?

3. Az Yağlı ve Hafif Yemeklere Yönelin

Akşamdan kalan yemeklerin aşırı tüketilmesinden kaçının. Çünkü bu durumda belirli bir miktar yağ ve karbonhidrat alınmış olur, bu da sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı açısından dikkat gerektirir.

4. İftar İçin Porsiyon Kontrolü Yapın

İftarda yoğun ve yağlı yemeklerden kaçının. Su ile başlayın, ardından hurma veya ceviz gibi atıştırmalıklar tercih edilebilir. Porsiyon kontrolü yaparak, sebze yemekleri, et yemekleri ve pilav gibi besinlere dikkat edin.

5. Çorbayla İftara Başlayın

Uzun süre susuz kalındığı için dehidrasyon riski olabilir. İftara çorba ile başlamak, bağırsakları desteklemek ve mide asidini düzenlemek için önemlidir.

6. Şeker ve Gazlı İçeceklere Dikkat Edin

Şekerli ve gazlı içeceklerden kaçının. İftarda şeker miktarına dikkat edilmeli, aşırı miktarda şeker içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.

7. Sıvı Miktarına Özel İlgi Gösterin

Oruç sürecinde susuz kalındığı için sıvı miktarına ekstra dikkat edilmelidir. Öğünlerde ve içeceklerde dengeli bir sıvı alımına özen göstermek, kilo verme sürecine destek olabilir.

Uzman Diyetisyen İlayda Kuzucu, bu önerilerle Ramazan ayında hem sağlıklı beslenmeyi hem de oruç sürecini rahat geçirmeyi hedefliyor. 

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Ayşe Meryem 1 ay önce Şikayet Et
    İftarda ve sahurda aniden bol su içmek hem faydasız hem zararlı. En doğrusu şu alımını iftarla başlayıp sahura kadar sık aralıklarla az az tüketmek. Yani bitkiyi salma suyla değil, damlatmayla sulamak gibi. Haliyle gün boyu vücutta su miktarı daha fazla olacaktır.
    Cevapla
  • Müdakkik 1 ay önce Şikayet Et
    Mübarek Ramazan ayı; kalori hesaplama, diyet yapma, kilo verme derdi taşıma zamanı değildir. Nefsi çeşit çeşit yemekle şımartma oburluk yapma ayı hiç değildir. İBADET İÇİN EN MÜNBİT VAKİTTİR.
    Cevapla
  • {°^°} 1 ay önce Şikayet Et
    Yav bırakın, halkın sahurunu iftarını burnundan getirmeyin! Milleti sağlık manyağı yaptınız! Birinin dediği de ötekininkini tutmuyor!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı