Şiddete uğrayan sağlık çalışına uzman destek

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ihbar edildiği ''113'' hattında sosyal hizmet uzmanı ve psikologlar görev yapacak.

Şiddete uğrayan sağlık çalışına uzman destek
Şiddete uğrayan sağlık çalışına uzman destek
GİRİŞ 10.05.2012 12:11 GÜNCELLEME 15.05.2012 09:49

Selma Bıyıklı /Selma Kasap'ın haberi

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanı Dr. Abdullah Öztürk, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı alınacak önlemlerle ilgili bilgi verdi.

Hastanelerdeki ''Çalışan Güvenliği Komiteleri''nin daha aktif hale getirileceğini, bu komitelerin, çalışan güvenliğini tehdit eden unsurlara karşı programlar geliştireceğini anlatan Öztürk, komitelerin aynı zamanda çalışanlara yönelik iletişim eğitimlerinden sorumlu olacağını söyledi.


''Şiddetin en fazla olduğu yerlerde güvenlik artacak''

Şiddetin en fazla görüldüğü acil servislerde, yoğun bakım ünitelerinde ve polikliniklerde sağlık çalışanlarına yönelik ilave güvenlik tedbirleri alınacağını bildiren Abdullah Öztürk, bu çerçevede ''113'' numaralı hattın devreye sokulacağını söyledi.

Öztürk, uygulamayla ilgili şu bilgileri aktardı:

''Bir sağlık kurumunda, çalışana karşı şiddet olduğunda 113 numaralı hatta bildirilecek. Bu hatta psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları görev yapacak. Bu görevliler bildirimde bulunulduktan sonra şiddet olayının adli mercilere bildirilip bildirilmediğini ilgili hastaneyi arayarak kontrol edecek. Aynı zamanda olayı bakanlığın merkezindeki hukuk birimine iletecek. Beyaz kod sisteminin aktif hale getirilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Hastane güvenliği de Sağlık Bakanlığı'nın beyazkod.saglık.gov.tr adresindeki hazır formu doldurarak bakanlığa bildirimde bulunacak. Böylece Sağlık Bakanlığı şiddet olayının direkt takipçisi olacak.''

''Panik'' butonu

Bir soru üzerine, yüksek riskli birimlerde ''Panik butonları'' kurulmasının söz konusu olabileceğini belirten Öztürk, bu konuda henüz bir netlik oluşmadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanı Dr. Abdullah Öztürk, hasta ve yakınlarının sağlık çalışanlarına şiddet konusunda bilinçlendirilmesinin de büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu çerçevede, halkın bilinçlendirilmesi için kamu spotları ve afişler hazırlanacağını, hastanelerin kapalı devre yayınlarında bu konunun işleneceğini anlatan Öztürk, sağlık kurumlarındaki güvenlik kameralarının sayısının artırılacağını, özellikle hastane bahçelerinin karanlık noktalarının aydınlatılacağını bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB soruşturmasında kritik isimle ilgili son dakika gelişmesi!
Gazze'de 3 çocuğa alçak tuzak! 2'si şehit oldu birisi yaşam savaşı veriyor