Balık hamilelikte bu hastalığa iyi geliyor

Gebelikte hormonal değişiklikler psikolojiyi olumsuz etkileyebilir. Sağlıklı bir beslenme bu olumsuz etkilerin önüne geçebilirsiniz.

Balık hamilelikte bu hastalığa iyi geliyor
Balık hamilelikte bu hastalığa iyi geliyor
GİRİŞ 27.06.2013 11:51 GÜNCELLEME 27.06.2013 11:51

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, gebelikte hormonal değişikliğin psikolojiyi olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Buyru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gebeliğin genellikle anne açısından mutlu ve rahat bir dönem olduğunu ancakzaman zaman tersi durumlarla da karşılaşmanın mümkün olduğunu belirtti.

Bunların depresyon, gerginlik, yeme ve uyku bozuklukları olduğunu anlatan Buyru, "Gebelikte hormonal değişiklikler psikolojiyi olumsuz etkileyebilir. Hamilelikte büyük ölçülerde salgılanan progesterone genel olarak depresyona neden olan bir hormondur. Bunun dışında tiroid hormonları ve kortizondaki değişiklikler de kadında ruhsal değişime neden olur" dedi.

Prof. Dr. Buyru, gebelik öncesinde mevcut psikolojik bozuklukların da hamilelik sırasında daha etkili şekilde ortaya çıkabileceğini kaydederek, bunun dakullanılan ilaçların gebelik nedeniyle bırakılmasından kaynaklanabileceğini ifade etti.

Depresyonun,doğum sonrasında da annenin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini bildiren Buyru, "Bebeğe bakamamave başa çıkamama korkusu, annede depresif belirtilere neden olur" diye konuştu.

-"Omega-3 doğum sonrası depresyonu azaltıyor"

Yeme bozukluklarının da anne sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Buyru, bu durumun erken doğuma ve bebekte gelişme geriliğine yol açabileceğini vurguladı.

Bütün ruhsal değişikliklerin, gebeliğin ilk ve son üç ayında daha sık görüldüğünü ifade eden Buyru, şöyle devam etti:

"Gebelerin yaklaşık yüzde 15'inde görülür. İkinci üç aylık dönem nisbeten daha rahattır. Egzersiz, yürüyüş, gebenin rahatlamasına yardımcı olur. Psikolojik destek ve konuşma tedavilerinden yararlanılabilir. Daha şiddetli belirtiler olduğunda doktor önerisi ile bazı ilaçlar kullanılabilir. Gebeliğin son üç ayında omega-3 kullanımının doğum sonrası depresyon riskini azalttığı yönünde bulgular var. Doğum sonrası depresyon ciddi bir durumdur, mutlaka doktora başvurulmalıdır."

Buyru, gebelik öncesi folik asit kullanımının da önemli olduğuna değinerek, şu bilgileri verdi:

"Gebe kalmadan 6-8 hafta önce başlanan folik asit kullanımı bebeğin beyin ve omurga gelişimi ile ilgili hastalık riskini azaltmaktadır. Folik asit kullanmaya, gebe kalmadan önce başlamak ve hamileliğin ilk 2 ayı boyunca sürdürmek önemlidir. Omurganın kemik yapısı gebeliğin 7. haftasında kapandığından sonraki kullanım sadece kan yapımı açısından önemlidir. Günlük önerilen folik asit dozu 400 mikrogramdır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de 7 kritik maç birden! CANLI
Umman'da gizli "orta doğu" toplantısı