Konsantrasyon sorununun 7 doğal çözümü

Gün içerisinde yaptığınız işlere yeterince odaklanamıyor ve dikkatinizi hemen kaybediyorsanız, beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor.

Konsantrasyon sorununun 7 doğal çözümü
Konsantrasyon sorununun 7 doğal çözümü
GİRİŞ 12.05.2016 09:22 GÜNCELLEME 12.05.2016 09:22

İş yerinde bilgisayar başındayken, televizyon izlerken, kitap okurken ya da birisini dinlerken bir anda hiçbir şey duymadığını, görmediğini hissediyor olabilirsin. Dikkatini toparlamak ve uğraşlarına odaklanmak konusunda yaşadığın sıkıntılar birçok nedenden kaynaklanıyor. Vücudundaki bazı salgı bezleri ya da sistemlerin işlevlerini yerine getiremiyor, stresin seni aşağıya çekiyor olabilir. Bunun haricinde, beslenme konusunda belki de bazı temel noktaları atlıyorsundur. Bu 7 tavsiye sayesinde, işleri rayına oturtabileceksin.

1- Daha fazla protein tüketmelisiniz

Daha fazla protein tüketimi, konsantrasyonunuzu artırarak dikkatinizi toparlamanıza yardımcı olacaktır. Neden mi? Proteinin içerdiği aminoasitler, odaklanmanıza ve sakin kalmanıza yardımcı olan nörotransmitterlerin üretimini destekler. Geniş aminoasit yelpazesine sahip balık, yumurta, yoğurt, peynir ya da biftek gibi protein kaynağı besinleri tüketmelisiniz. Mümkün olduğunca tirosin ve fenilalalin aminoasitleri, konsantrasyon için oldukça yardımcıdır.

2- Sindirim sistemine dikkat

Odaklanmanızı sağlayan nörotransmitterler ağırlıklı olarak bağırsaklarda üretilmektedir. Bunun anlamı şu: Daha fazla odaklanabilmek için sindirim sisteminizin sağlığına da dikkat etmelisiniz. Ne kadar protein tüketirsen tüketin, eğer sağlıklı bir sindirim sistemine sahip değilseniz nörotransmitter üretimi seviyeniz düşük kalacak ve proteinler parçalanamayacaktır. Daha sağlıklı bir sindirim sistemi için başlangıçta atabileceğiniz adımlar ise şunlar: Mısır ve buğday gibi bağırsağınızı yoran besinlerden uzak durmak; limon suyu, elma suyu, roka tarzı besinlere yönelmek. Ayrıca yediklerinizi iyice çiğnediğinizden emin olmalısınız.

3- Stres yönetimi

Dengeli bir bedenin anahtarı, hayatınızdan stresi mümkün olduğunca çıkarmaktır. Burada söz konusu olan saatlerce meditasyon yaparak rahatlamak değil. Gün içerisinde 10- 15 dakikanızı ayırarak sevdiğin şeyleri yapabilirsiniz. Açık havada yürümeniz bile yeterli olacaktır.

4- Balık yağı ve diğer yağlar

Balık yağında bulunan besinler, konsantrasyonun artırımı için en doğal ve en verimli yolları açar. Aynı zamanda beyin üzerinde de oldukça sağlıklı etkileri vardır. Balık yağı alırken, yüksek kaliteli bir ürünü aldığınızdan ve kilo verme hedeflerine zarar vermeyeceğinizden emin olmalısınız. Balık yağı haricinde avokado, zeytin yağı, hindistan cevizi yağı, tohumlardan elde edilen yağlar ya da fındık yağı da tercih edilebilir.

5- Adrenalin seviyenizi kontrol altına alın

Olayları hatırlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Ya da iş yaparken birkaç saat boyunca asla dikkatinizi aynı seviyede tutamıyor musunuz? Sorun adrenalin bezlerinde olabilir. Adrenalin bezlerinin düzensiz çalışması sonucunda, gün içerisinde kolaylıkla yorulabilir, geceleri huzursuz uyuyabilir ya da daha sık hastalanabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için günde en az 8 saat uyumaya çalışmalı, alkolden uzak durmalı ve sağlıklı yiyecekler tüketerek stresini kontrol altına almalısınız.

6- Kahve tüketimi

Kahvenin dikkat dağınıklığına ne kadar iyi geldiği malum. Organik kahvelerin, Espresso ve Americano’nun dikkatinizi toparlamanızda daha fazla yardımcı olacağını, çünkü diğerlerine kıyasla daha az asidik olduklarını bilmelisiniz. Ayrıca, kahvenizi kremalarla donatmaktansa, damak zevkinize göre içerisine bir miktar hindistan cevizi yağı katabilirsiniz.

7- Kakao tüketimi

Saf kakao beyinsel fonksiyonlarınızı düzenleyerek odaklanma seviyenizi artırır. Dikkat dağınıklığı için kullanılabilecek en doğal çözümelerden biridir. Dikkat etmeniz gereken şey ise, kakaoyu yüksek miktarlarda ve gece yatmadan önce tüketmemeniz gerektiği.

 

KAYNAK: WOMEN'S HEALTH
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkler 800 milyar doların peşinde! Erdoğan'dan haber bekliyorlar
Tokat depremi sonrası kritik uyarı! 'Ateş çemberi gibi' diyerek bir ilimize dikkat çekti!