Tatlı kriziyle başa çıkabilmek için 9 etkili çözüm

Şeker günlük beslenme alışkanlığımızın vazgeçilmez besinlerinden...

Tatlı kriziyle başa çıkabilmek için 9 etkili çözüm
Tatlı kriziyle başa çıkabilmek için 9 etkili çözüm
GİRİŞ 13.07.2016 16:37 GÜNCELLEME 13.07.2016 16:37

Sabah kahvaltılarında çaya şeker atarak başlanan günlük yaşamımızda şeker tüketimi gün boyu kahve, tatlı, pasta ve atıştırmalıklarla sürmektedir. Uzman Diyetisyen Olcay Barış tatlı krizi ile nasıl baş edilebileceğini anlattı.

Peki sağlığı riske atacak boyutlarda tüketime ulaşmamak için tatlı krizleriyle nasıl baş etmeli?

Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın

Gün boyu kan şekerinin normal sınırlarda kalmasını sağlamak ve şeker ihtiyacını en aza indirmek için sabahları kahvaltı etmek çok önemlidir. Tüm gece boyunca kan şekeri düşük seyreder ve kahvaltı ile normal değerlere çıkar. Bu nedenle özellikle peynir ve yumurta içeren proteinden zengin bir kahvaltı, vücudun gece boyunca düşük giden kan şekerinin düzenlenmesi ve şeker açlığının bastırılması için olmazsa olmaz bir öğündür.

Meyveyi doğru tüketmeye dikkat edin

Meyvelerin suları yüksek oranda şeker içerir. Bu nedenle posalı olduğu için meyvenin tamamını tercih etmek gerekir. Fakat ara öğünlerde özellikle meyveleri tek başına tüketmemek gerekir. Çünkü meyvenin içindeki şeker, kan şekerinin aniden yükselip düşmesine neden olarak yine açlık hissini yaratır. Bu yüzden meyveyi protein kaynağı olan yoğurt veya süt ya da badem, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlarla birlikte tüketmek kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olur.

Öğle yemeğini atlamayın

Sık sık ve azar azar yemek kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutmak ve tatlı krizine yakalanmamak için çok önemlidir. Öğünler arasını çok açmak kan şekerini düşürdüğü için şekerli gıdalara yönelmeye neden olur. Özellikle atlanan öğle yemeği, ikindi vakti tatlılara ve çikolataya yönelmeye sebep olur. 2,5- 3 saatte bir sağlıklı besinlerle yapılan atıştırmalar kan şekerini dengeleyerek, şeker yeme isteğinin azalmasını sağlar.

Yemeklerinizi baharatlar ile lezzetlendirin

Tarçın, kişniş, Hindistan cevizi, karanfil ve kakule gibi baharatlar gıdaları doğal yolla tatlandırır ve şeker açlığını giderir. Özellikle gece yatmadan 1-2 saat önce içilecek 1 bardak tarçınlı süt gece boyu kan şekerini dengeler.

Tatlı krizlerinde sağlıklı alternatifler tüketin

Yapılan bilimsel çalışmalarda sütlü veya beyaz çikolata yerine yüzde 70-80 kakao içeren bitter çikolata şeker ihtiyacının ciddi oranda azalmasına yardımcı olur. Hazır veya paket dondurma yerine süt, muz veya başka meyveleri blenderden geçirip dondurularak yapılan ev yapımı dondurmalar veya light dondurmalar da iyi birer alternatiftir. Bal, reçel ve marmelat gibi gıdaların yerine taze veya kuru meyveler tercih edilmelidir. Hurma da şeker ihtiyacını en aza indirecek sağlıklı bir alternatif olacaktır.

Tatlandırıcı tüketimine dikkat edin

Tatlandırıcılar, özellikle şeker açlığında basit şeker kullanmamak adına sıkça tercih edilir. Ancak kullanılan miktar önemlidir. Her gün tatlı ihtiyacını bastırmak adına tatlandırıcılı tatlılar veya diğer hazır gıdalar şekere daha fazla istek uyandırabilir.

Şeker ve muadilleri hakkında bilgi sahibi olun

Agave, mısır şurubu, glikoz şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, sükroz, dekstroz, bal, şeker kamışı, meyve suyu konsantreleri de basit şeker grubuna girer. Bu yüzden gıdaları tüketirken içeriğine dikkat etmek gerekir.

Etiket okuma alışkanlığı edinin

Light ürünlerin içindekiler listesi ne kadar uzunsa, o kadar şeker bulunma ihtimali var demektir. Bu yüzden light ürün diye adlandırılan gıdaları alırken etiketlerindeki şeker miktarına da mutlaka bakmak gerekir. Bir çay kaşığı, yani 4-5 gramdan az şeker içeren ürünler tercih edilmelidir.

Uykunuzu almaya özen gösterin

Düzensiz uyku, vücudun stres hormonlarının artmasına ve salınan insülinin etkili olarak kullanılmamasına yol açar. Kaliteli uyku düzeni, vücudun yağ depolamasını, kilo alımını, özellikle gece atıştırma krizlerini de önleyerek diyabete yakalanma riskinin önlenmesinde önemli bir rol oynar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!