Sivas'ın zamana meydan okuyan 4 bin yıllık apartmanları

Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan ve 4 bin yıllık olduğu düşünülen mağaralar, apartman şeklindeki görüntüsü ile dikkat çekerken keşfedilip turizme kazandırılmak için araştırmacıları bekliyor.

Sivas'ın zamana meydan okuyan 4 bin yıllık apartmanları
Sivas'ın zamana meydan okuyan 4 bin yıllık apartmanları
GİRİŞ 07.12.2020 11:13 GÜNCELLEME 07.12.2020 11:15 KAYNAK İHA
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan ve 4 bin yıllık olduğu düşünülen mağaralar, apartman şeklindeki görüntüsü ile dikkat çekerken, keşfedilip turizme kazandırılmak için araştırmacıları bekliyor.  

 

 

Sivas kent merkezine uzaklığı 136 kilometre olan Gürün ilçesi doğal güzelliklerinin yanı sıra mağaralarıyla da dikkat çekiyor. Yaklaşık 4 bin yıl önce insanlar tarafından barınmak için kullanıldığı düşünülen mağaralar 5 kattan ve onlarca odadan oluşuyor. İlkel bir apartman görünümündeki mağaralar zamana meydan okurken, koruma altına alınarak turizme kazandırılmayı bekliyor. Bilimsel araştırma yapılmadığı için tam olarak hangi tarihte ve kimler tarafından oluşturuldukları bilinmeyen mağara kent, Gürün’ün bilinen 4 bin yıllık tarihinden daha da eski olabileceği düşünülüyor. 

 

 

MAĞARADAN OLUŞTURULMUŞ BİR APARTMAN

Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi, tarihi mağaraların bir apartman şeklinde olduğunu ifade ederek, “Birkaç konuşmamızda da o cümleyi kurduk. Doğru söylüyorsunuz. Bugünkü inşaat sektöründe kat kat evler çıkıyor, mağaraya da baktığınız zaman o günkü apartman diyelim, mağaradan oluşturulmuş bir apartman. Bugünün şartlarında orada nasıl yaşanır beynimiz, hafızalarımız almıyor ama zamanın insanları orada yaşamış. Nereden girdiler nereden çıktılar bilemiyoruz. Fakat kat kat apartman olmuş. Bugün okuduğumuz bilgilerle değerlendirdiğimiz zaman 3 bin, 4 bin, 5 bin yıllık deyin. Elde hakikaten bu konuda ilmini tamamlamış mühendisiydi bu ile hasbihal etmiş bilgi sahibi olan insanlar tarafından da sunulmuş şu tarihten kalma diye bir bilgi yok ama ben tarihçilerimizi Gürün’e davet ediyorum. Gelsinler bilgi dağarcıklarında ellerinde ki araç ve gereçlerle nasıl bir inceleme yapılacaksa o incelemeyi yaparak mağaraların tarihi ile ilgili veri sunarlarsa biz tüm dünyaya duyurmuş oluruz” dedi.                               

YORUMLAR 13
  • sivaslı 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet Gürün deki çarşı merkezindeki bu mağaraların benzeri km ilerdeki gübün denilen bölgesindede var.Ayrıca bu mağaralardan birine 1970 li yıllarda giren birinin tohma çayı altına kadar devam edip suyun damlayışlarını gördüğünü anlatmışlardı..Buradanda karşı tepede bulunan gine 3km mesafedeki Burçevi kalesine bağlantı olabileceği sürekli konuşulur. Gerçekten buranın tarihçiler tarafından bir incelenmesi lazımdır.Burçevi kalesine konulan kesme taşların ebatları çok büyüktür..Oyıllarda nasıl bir teknoloji ile oraya çıkartıldılar ve nasıl üst üste dizildiler gerçekten insan şaşırıyor.
    Cevapla
  • ertuğrul baloğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    her yörede böyle şehir efsaneleri konuşulur. aldırış etmeyelim.
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    gereken ilgi gösterilmeli
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu bize ne kadar geri kalmış oldugumuzun göstergesi kulture tarihe ne kadar onem verdiğimizi gosteriyor her yerden tarih fışkırıyor ama yıllardır ilgilen yok restrosyon dersen isi bilende bilmeyen turkiyede restrosyondan anlayan tek bir kurum kuruluş yok yapılan restrosyonlari gördük en son örnek galata kulesi tarihi önemsemeyen bir millet bir toplumuz sadece kolay para kazanç restrosyonlari hic bir şekilde turk firmalara vermiceksin dinimiz isi ehline verin diyor ehil insanda turkiyede yok elin adamı restrosyonda dünyanın öbür ucundan tas getiriyor bizimki beton dokuyor
    Cevapla
  • Atakan Kılıçkaya 3 yıl önce Şikayet Et
    Nevşehir ili gülşehir ilçesi kepez mevki aynı katlı yaşam alanı
    Cevapla
  • çoban memed 3 yıl önce Şikayet Et
    Karaman İli Merkez Taşkale Köyü buğday ambarları diye aratırsanız, 10 katlısını görürsünüz.
    Cevapla
  • hasan avcı 3 yıl önce Şikayet Et
    Hasankeyf'teki mağaralar yükseklerde değil mi? Bildiğim kadariyle su altında kalanlar aşağıda olanlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle