Masallardan fırlamış gibi görünen harika bir ada: Bled

Slovenya'nın en popüler turistlik mekanlarından biri olan Bled Adası, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Masallardan fırlamış gibi görünen harika bir ada: Bled
Masallardan fırlamış gibi görünen harika bir ada: Bled
GİRİŞ 24.11.2021 10:22 GÜNCELLEME 24.11.2021 10:22

Slovenya'nın kuzeybatısında bulunan 35 kilometrekarelik Bled Gölü Slovenya'nın popüler turistik rotalarından biri. Gölün ortasında bulunan Bled Adası'nda Meryem'in Göğe Kabulu Kilisesi bulunuyor.

Ada çoktanrılı paganlar tarafından Slav bereket ve aşk tanrısı Ziva'ya adak adamak için kullanılıyordu. MS. 745 yılına kadar devam eden pagan - Hristiyan savaşı boyunca paganlar Hristiyanlaştırıldı ve tapınak mihrabı zarar gördü. Tapınağın yerine Meryem Ana'ya adanan bir kilise inşa edildi. Günümüzde adada bulunan barok yapı 17. yüzyılda yapılmıştır.

Adaya ulaşım pletna adı verilen gondol benzeri bir botla, sandalla ya da yüzerek sağlanıyor. Adaya vardıktan sonra 99 basamaklı merdiveni çıkarak kiliseye ulaşılıyor. Çatı kirişine ulaşan kişileri dilek çanı bekliyor. Çanı 3 defa çalan kişinin dileklerinin kabul edileceği fakat sadece tek dilek dilemeniz gerektiği söyleniyor.

Efsaneye göre çanın dilekleri gerçekleştirme gücü hikayesi adada 16. yüzyılda yaşamış Dul Poliksena'nın trajik öyküsünden geliyor. Poliksena, eşinin ölümünü öğrenince altın ve gümüş topluyor ve eşinin anısına bunlardan bir çan yaptırıyor fakat güçlü bir fırtına çanı suya batırıyor. Acısı daha da katlanan Poliksena adayı terk ediyor ve Roma'ya taşınarak rahibe olmaya karar veriyor. O tarihte Papa 7. Clemens, Poliksena'nın kara talihini öğreniyor ve ona yeni bir çan armağan ediyor. Papa 7. Clemens, Tanrı inancı olan ve çanı 3 defa çalan kişilerin dileklerinin kabul edileceği hükmünü veriyor.

Günümüzde ada popüler bir evlenme mekanı olarak kullanılsa da gelenekler asla unutulmuyor. Geleneklere göre mutlu ve uzun yıllar sürecek bir evlilik için damat, gelini 99 basamaklı merdiven boyunca taşımak ve kiliseye ulaştırmak zorunda.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL