İhsan Özkes'e Bakanlık yolu gözüktü

Davutoğlu'nun, CHP ve MHP ile yaptığı koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasıyla "geçici bakanlar kurulu" ihtimali gündeme geldi.

İhsan Özkes'e Bakanlık yolu gözüktü
İhsan Özkes'e Bakanlık yolu gözüktü
GİRİŞ 17.08.2015 21:47 GÜNCELLEME 18.08.2015 10:52
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

MHP'nin üye vermeyeceğini açıkladığı bakanlar kurulunda Anayasa'ya göre bağımsız milletvekilleri de yer alacak. Bu durumda CHP'den istifa eden Meclis'teki tek bağımsız vekil İhsan Özkes, Adalet, İçişleri ya da Ulaştırma bakanlıklarından birine atanabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi. Erdoğan'ın Anayasa gereği, Davutoğlu'na hükümeti kurmak için verdiği 45 günlük süre, 23 Ağustos'ta sona eriyor.

GEÇİCİ BAKANLAR KURULU İÇİN 2 ŞART

Geçici bakanlar kurulu, bu iki koşulun bir araya gelmesi sonucu kuruluyor; "45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi."

Anayasa'ya göre, TBMM seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atıyor.

Bahçeli'nin yaptığı açıklamada bakanlık koltuğu istememesi de bağımsız vekillerin önünü açtı: "Anayası'nın 116. Madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde mevcut bakanlar kurulu çekilecek ve cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere bir başbakan atayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi oluşacak bu seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyecektir."

ANAYASAL ŞARTLAR

Geçici Bakanlar Kurulu için Anayasal şartlar ise şöyle:

"Geçici Bakanlar Kurulu yenilenme kararının Resmi Gazetede ilanından itibaren beş gün içinde kurulur. Güvenoyuna başvurulmaz. Seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür."

ÖZKES'E 3 BAKANLIKTAN BİRİ

Geçici bakanlar kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakana bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor.

Meclis'te bulunan tek bağımsız milletvekili ise CHP'den istifa eden İstanbul Milletvekili İhsan Özkes. Bu kapsamda Özkes, Adalet, İçişleri ya da Ulaştırma bakanlıklarından birine atanabilecek.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 33
  • Anti Science 8 yıl önce Şikayet Et
    İki günlüğüne bile olsa asla muhalefete bakanlık verilmemeli. Amaçları hizmet etmek değil, hizmetlere engel olmak bu açık ve net. Aman dikkat...
    Cevapla
  • Mersinli 8 yıl önce Şikayet Et
    MHP ne ister? bilen var mı?
    Cevapla
  • mehmet altun 8 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir durum varsa Ak Partiden hemen istifa etsinler bir kaç millet Vekili
    Cevapla
  • HAYRET TTTTTTİN 8 yıl önce Şikayet Et
    Haliyle Milletin taktir ve tevecühünü hükümet kurmaktan aciz haliyle, red eden ehli siyasi tüm vekilleri, vekillikten azl bu zatı muteberi Adalet Bakanı ilan ediyorum. asl olan Millet in bir neferi olarak. Belki bağımsız ve de hür, birilerinin tesir ve tahakkümünde olmadığından kısa bir süreliğine de olsa bahar gelir. Adalet gelir. Adalet yoksa hiç bir şey yok
    Cevapla
  • kral 8 yıl önce Şikayet Et
    3 kişide ak partiden istifa etsin bu bakanlıklarıda onlara versinler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu