Erdoğan görevi Davutoğlu'na verecek

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu hükümet kurma görev yetkisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'na iade edecek.

Erdoğan görevi Davutoğlu'na verecek
Erdoğan görevi Davutoğlu'na verecek
GİRİŞ 18.08.2015 17:22 GÜNCELLEME 18.08.2015 17:22
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

7 Haziran seçimlerinden sonra tek başına iktidar olma yeter sayısını elde edemeyen siyasi partiler girdikleri koalisyon arayışları sonuç vermeyince ufukta sandık göründü. Hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade edecek olan Davutoğlu, Anayasa'nın 111. maddesine göre bu görevi tekrar alabilecek. 13 yıllık AK Parti'nin tek başına iktidarından sonra Türkiye'de özellikle yeni nesilin yabancısı olduğu süreci ve hukuksal prosedürü Emekli savcı ve AK Parti Milletvekili Reşat Petek, Sabah'tan Ökkeş Koska'ya değerlendirdi.

CUMHURBAŞKANI'NIN KARARIDIR

Erdoğan'ın hükümeti başka bir isme verip vermemesi tamamen kendi takdiridir. Örneğin hükümeti kurma görevini CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na verebilir. Burada Kılıçdaroğlu'nun bu görevi talep etmesi değil Cumhurbaşkanı'nın takdirdir önemli olan. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan takdir hakkını seçimlerin yenilenmesinden yana kullanabilir. Seçimle gelmiş Cumhurbaşkanı hakkını dilediği gibi kullanabilir. 

Daha önce Demirel Çiller'den talep olmasına rağmen takdir yetkisi milletvekili sayısı daha az olan Mesut Yılmaz'dan yana kullanmıştı.

DEMİREL ÇİLLER'E VERMEMİŞTİ

28 Şubat döneminde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini o sırada arkasındaTBMM çoğunluğu olan Doğru Yol Partisi lideri Tansu Çiller'e vermedi. Bunun yerine Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ı hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Demirel, bu tercihini yıllar sonra "Ben Çiller'e görev verseydim gerginliğin devamına sebep olurdum. Takdirimi kullandım" diye anlattı.

Bu akşam yapılacak görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümeti kurma görevini yeni hükümet kuruluna kadar. Davutoğlu'nun devam ettirmesini rica edecek.


Bu süreçte olabilecek diğer alternatifler

TBMM'deki partiler Meclis'i olağanüstü toplantı çağrısı yapılabilir. Ya da 110 vekil imza verip aynı şekilde Meclis'i göreve çağırabilir. 

3 BAKANLIK DIŞARDAN VEYA BAĞIMSIZLARDAN

İçişleri, Adalet ve Ulaştırma Bakanlıkları bağımsız vekillerden ve Meclis dışından seçilmek zorunda. 
Türkiye daha önce bu süreci yaşamadığından birçok ilk yaşanacak, Cumhurbaşkanı takdir yetkisini kullanarak kendisi başbakan belirleyecek. 

DAVUTOĞLU'NA YENİ GÖREV VEREBİLİR

Bireysel olarak söylüyorum bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'nu yeniden görevlendirilmesi de mümkün. Başbakan Davutoğlu yeni bakanlar kurulu oluşturup, sayın Cumhurbaşkanı'na sunduğu anda yeni bakanlar kurulu göreve başlar. Ve hükümet programı hazırlanıp Meclis'e sunulduğunda Anayasa'nın 111. maddesine göre güvenoyunun 276 olması şart değildir, böylelikle AK Parti'nin yeni vekillerinden oluşan bakanlar kurulu seçime kadar görev başında kalır. Aksi halde CHP-MHP-HDP birleşip 276 güvensizlik oyu verirslerse hükümet kurulamaz. 

45 GÜNLÜK SÜRE TEKRAR BAŞLAYACAK

CHP-MHP-HDP'nin birleşip güvensizlik oyu vermeleri durumunda yeni hükümetin kurulma çalışmaları için 45 günlük süre takrar başlamış olacak. 
Terörle bağlantılı bir partinin terörle mücadelede ülkeye zarar vereceğini düşünüyorum. 
MHP- HDP ile aynı oyu vermeyeceğini deklare etti. Ülkenin geleceğini terör mücadele için MHP çekimser kalırsa azınlık hükümeti kurulmuş olur.

YORUMLAR 8
  • BORAN 8 yıl önce Şikayet Et
    Şunu kabul edin TÜRKİYE NİN İSTİKBALİ RTE dir.. İŞTE O KADAR
    Cevapla
  • sadık 8 yıl önce Şikayet Et
    kk'ya görev verildiği an yeni hükümet kurulur. eskisi düşer. seçime kadar chp devam eder. kk olmaz.
    Cevapla
  • ahmed 8 yıl önce Şikayet Et
    gorevi chp ye verirse denesin kurar mı? denemesi lazım. ayrıca sonrasında da kuramazsa MHP ye versin, Belki o kurar, kuramazsa hdp ye versin belki o kurar, kuramazsa erken secim yapınız. ne yapalım, kaderimiz. % 10 baraj hikayesi elinizde patladı. adamlar mecburi ittifak oluyor.
    Cevapla
  • seçim 8 yıl önce Şikayet Et
    her zaman derım her şerde bir hayır vardır ,13 yılın heba olmaması için cumhurbaşkanımızın taktırını kullanarak seçim hukumeti kurması lazım muhalefet ın de nasılsa söz soyleme gibi bir yetkisi olamaz itiraz ederlerse denmezmi demirel yetkisini kullanırken siz de meclisteydınız niçin itiraz etmediniz altın tepsi içinde iktidarı aldınız ülkeyi batırdınız ,şimdi ülkeyi tekrar batırmanıza izin vermemenın ne sakıncası olur
    Cevapla
  • kamiloğlu 8 yıl önce Şikayet Et
    "MHP çekimser kalırsa azınlık hükümeti kurulmuş olur" mu acaba ? sayın petek Ana-Yol hükümeti niçin düştü.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış