Karaktersizlik değil Anayasal hak!

Türkiye'de 7 Haziran sonrası oluşturulamayan koalisyon hükümeti sonrası seçim hükümeti kuruluyor...

Karaktersizlik değil Anayasal hak!
Karaktersizlik değil Anayasal hak!
GİRİŞ 25.08.2015 10:05 GÜNCELLEME 25.08.2015 10:08
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Star gazetesi yazarı Mustafa Kartoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Vural'ın sözlerini hatırlatarak, hükümeti kurma sürecinin karaktersizlik veya ahlaksız teklif değil anayasal hak olduğunu yazdı. Kartoğlu, CHP ve MHP'nin hükümette yer almayarak AK Parti-HDP hükümeti kurulmasıyla da CHP ve MHP'nin siyasi kurnazlık içinde olduğunu belirtti.

İşte Kartoğlu'nun o yazısı;

Geçici Hükümet süreci başladı. Hükümete hangi partinin bakanlık vereceği, hangilerinin vermeyeceği tartışılırken bir konu esas alınmalı: Hükümeti parti liderleri aralarında anlaşarak kurmuyor, aksine, onlar kuramadığı için Anayasa kuruyor!

Bakalım;

Anayasa Madde 116: ... Kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı taktirde Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

Madde 114: Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kurulu’na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM’deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakan’a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen PARTİLİLER yerine TBMM içinden veya dışarıdan bağımsız bakanlar atanır.

TBMM tablosu,  Geçici Hükümet’te AK Parti’den 11, CHP’den 6, MHP ve HDP’den 3’er bakan olacağını gösteriyor.

Yani;

1- Geçici Hükümet, bir partinin tercihiyle değil Anayasa’nın amir hükmü gereğince kurulacak.

2- Atanacak olan Başbakan’ın, muhalefet kontenjanına düşen 12 bakanlık için ‘parti liderlerine’ değil ‘partililere’  teklif götürmesi de Anayasa’nın emri.

Ancak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bakanlık teklifini kabul edecek olan CHP’lileri şimdiden ‘karaktersizlikle’ suçladı;

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural’ın ise bunu ‘ahlaksız teklif’ saydıklarını açıkladı.

Burada önce hukuki açıdan bir ‘anayasal sorun’ ortaya çıkıyor.

Çünkü milletvekillerinin Anayasa’dan doğan bir hakkı kullanması engelleniyor.

Bir anayasal hakkı engelleme girişimi ise suç!

CHP ve MHP, Başbakan’ın bunu teklif etmemesini de istiyor. Ancak Başbakan teklif etmezse Anayasa’nın hükmünü yerine getirmemiş olacak!

***

Peki bakanları neden liderler belirlemiyor?

- Bir koalisyon olsaydı, bakan seçimini parti liderleri yapacaktı. Ancak liderler bu koalisyonu kuramadığı için Anayasa gereği bir Geçici Hükümet kuruluyor. Ve Anayasa da Başbakan’ın ‘partililere’ teklif götürmesini emrediyor.

Parti yöneticileri varken milletvekillerine teklif götürülmesi yanlış olmaz mı?

- Bir seçim hükümeti kurulabilseydi, parti liderleri ve üst yönetimden isimler öncelikli olarak bakan yapılabilirdi. Geçici Hükümet’in Başbakanı, liderlerin kurmadığı bir koalisyonu kurmayı değil, ‘uyum içinde çalıştırabilecekleri’ bir Bakanlar Kurulu oluşturmayı tercih eder.

Milletvekilleri ‘parti yönetimimiz ne diyorsa o’ der ve kabul etmezse ne olacak?

Başbakan, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar arasından belirleyecek. Bu da Başbakan’ın tercihi değil, Anayasa’da açıkça yazılı; başka alternatif yol yok.

AK Parti, ‘HDP ile hükümet kurmak’la mı karşı karşıya?

Evet;  ve AK Partililer, CHP ve MHP’nin kendilerini ‘HDP ile hükümet kurma’ görüntüsüne sokma çabasını ‘siyasi kurnazlık’ olarak nitelendiriyor.

Bu ‘siyasi kurnazlığa’ bir cevapları olacak mı?

Koalisyon görüşmeleri sürecinde olduğu gibi her aşamayı kamuoyuyla paylaşacaklar. Geçici Hükümet’in Anayasa gereği kurulduğunu, kime hangi bakanlığın neden teklif edildiği, kimin ne cevap verdiği açıklanacak. Bu şeffaflığın muhalefete en iyi cevap olacağı düşünülüyor.

Bakanlık teklif edilecek isimler belli mi, neye göre teklif edilecek?

Başbakan Davutoğlu, daha önce ‘ehliyet, liyakat ve uyum’ kriterlerini açıklamıştı. Ancak ‘uyum’ konusunun diğerlerinden bir adım önde olacağı söylenebilir. Yani, sert siyasi üslup ve tutumu olmayan, parti kitlesini temsil eden isimler. HDP’li milletvekilleri bakımından tarifini “Türkiyelilik iddiasına uygun” diye yapabiliriz.

Belirlenmiş isimler var mı?

Hayır. İsimleri Başbakan açıklayacak. Ancak Ankara’da bu kriterleri en iyi yansıtan ve ilk akla gelen isimler olarak konuşulanlar CHP için Deniz Baykal, MHP için Tuğrul Türkeş, HDP için ise Celal Doğan.

YORUMLAR 9
  • Yılmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    Blok böyle pis islere kafaları çalışıyor şimdi kim hdpkk ile nikahlanmis yada gayrimesru beraberlik içindeler görülüyor mhp elilere sormak lazım kime hizmet ediyorsunuz yazıklar olsun Allah ak parti gönüllüler ve akp ve Reise uzun ömürler versin seçimde bunları bu millet sandığa gimecek
    Cevapla
  • sss 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu durumda CHP ve MHP anayasanın ahlaksız ve karaktersiz olduğunu söylemiş oluyor galiba. Keşke adam gibi davranıp seçim hükümeti için harekete geçselerdi. HDP'ye meydanı terketmeleri affedilir şey değil.
    Cevapla
  • dirhem 8 yıl önce Şikayet Et
    chp mhp halkı kendileri gibi cahil sanıyor.
    Cevapla
  • yozgatlı 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımızı Anayasal sınırlara davet edenler biz hükumete üye vermeyiz diye niçin anayasa dışında hareket ediyorlar.Milli iradeye saygı anayasa uygun davranmak değil midir?Lütfen anayasal sınırlara çekilelim.
    Cevapla
  • abiturk 8 yıl önce Şikayet Et
    Anayasada RAFA kaldirilmadimi TERORle mucadele de anayasal HAK isbirligi ne zamandir anayasal HAK.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beş siyasi parti yeni ittifak kurdu
Bakan Bayraktar Gabar için tarihi açıkladı! Günde 50 bin varil çıkarılması hedefleniyor!