HDP'den bölücülüğün arkasındayız mesajı

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) açıklanan bölücü bildirinin arkasında olduklarını söyledi.

HDP'den bölücülüğün arkasındayız mesajı
HDP'den bölücülüğün arkasındayız mesajı
GİRİŞ 29.12.2015 16:44 GÜNCELLEME 29.12.2015 16:46
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) açıklanan bildiriye ilişkin, "Bu deklarasyon barışa bir fırsat daha vermek amacıyla hazırlanmıştır. Türkiye'de demokratik siyaset alanına yaptığımız bu çağrının, eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz ve bileşen kurumlarımızın yöneticileri hakkında soruşturma açılmasıyla gündemden düşürülmeye çalışılması asla kabul edilemez bir tutumdur" değerlendirmesini yaptı.

BÖLÜCÜLÜĞÜ SİYASET OLARAK GÖRDÜLER

HDP MYK'dan yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta sonu Diyarbakır'da düzenlenen DTK Olağanüstü Konferansında okunan "Siyasi Çözüm Deklarasyonu"nun demokratik siyaset alanına bir çağrı olduğu bildirildi.

HENDEKLERİ SAVUNMAYA DEVAM

Söz konusu deklarasyonda, sorunların diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi gerektiği anlayışından hareket edildiği savunulan açıklamada, "Bu deklarasyon barışa bir fırsat daha vermek amacıyla hazırlanmıştır. Türkiye'de demokratik siyaset alanına yaptığımız bu çağrının, eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz ve bileşen kurumlarımızın yöneticileri hakkında soruşturma açılmasıyla gündemden düşürmeye çalışılması asla kabul edilemez bir tutumdur. Cumhurbaşkanı, Başbakan, bazı bakanlar, siyasi parti sözcüleri ve cumhurbaşkanlığı sözcüsünün HDP'yi hedef gösteren mesajları ve ihanet suçlamalarıyla demokratik siyaseti değil, çatışmayı, savaşı, ölümleri istedikleri bir kez açığa çıkmıştır. Bizler, soruşturmalar ve baskılar yoluyla engellenmeye çalışılan bu tartışmadan ve önerilerden vazgeçecek değiliz" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, HDP'yi etkisizleştirme, hedef haline getirme çabalarına ve adımlarına asla boyun eğilmeyeceği belirtilerek, şöyle devam edildi:

"HDP, eş başkanları, vekilleri, yöneticileri, bileşen kurumları ve seçmenleri ile birlikte demokrasi ve barış için bir şanstır. Bunu etkisizleştirmek ve bertaraf etmek isteyenler savaşı, çatışmayı, ölümleri sürdürmek isteyenlerdir. Kürt halkının kendi kendini yönetme talebi, demokratik statü talebi son derece meşru, evrensel ve demokratik bir haktır."

Diyarbakır'da yapılan tartışmalar ve alınan kararların, Türkiye'yi dışlayan ve ilişkileri koparan bir yaklaşıma sahip olmadığı öne sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi:

HDP YENİ ANAYASA İSTEMİYOR

"Bizler, yeni bir anayasa ve Türkiye'nin yeni idari yapısı tartışmasını, siyasi iktidarın ve onun emriyle hareket eden yargı mensuplarının çizdiği sınırlar içinde yapmak zorunda değiliz. Şu çok açık ki sivil ve demokratik siyaset alanını zayıflatarak, meşru ve demokratik tartışmaları engelleyerek Türkiye'de demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa yapılamaz. Başkanlık sistemi tartışmasını yapmak ne kadar meşru ise özerkliği, yerinden ve yerelden yönetim anlayışını, öz yönetim yöntemini tartışmak da o kadar meşrudur. Merkezden yerele yetki devrini bölücülük suçlamasıyla cevaplayanlar, çağdaş demokrasilerden nasiplerini almamışlardır.

Özerklik, yani eski dildeki muhtariyet, bir fantezi değil, tarihsel ve güncel bir gerçekliktir. Müzakereye açık bir özerklik teklifini tartışmadan reddeden bir anlayışın, Türkiye'de demokrasiyi bir adım bile ileri götürme imkanı da, niyeti de yoktur."

YORUMLAR 14
  • Mert 8 yıl önce Şikayet Et
    Dünyaca terör örgütü olarak bilinen PKK ya HDP nin tam desteklemesi kendilerinin de Terör örgütü olduklarini ispatlamislardir,acilen bu partinn kapatilmasi secilmis terörüstlerde iceri alinmasi sart hicde zman kaybetmeden.
    Cevapla
  • ŞEMS 8 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman Türk Milleti nin ne kadar düşmanı varsa demokrasi den faydalanıyor.
    Cevapla
  • bertan urfa 8 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar şehid verildi şehidler pkk ya karşı savaşıyordu hdp pkk benim silahlı kuvvetimdir diyor her şehid için hdp millet vekilerine tazminat davası ve vatanın bütünlüğünü bölmekten dava açılmalıdır
    Cevapla
  • Yaş 50 8 yıl önce Şikayet Et
    hiç biri türkiyeyi sevmiyor kürtlerin devlet keşke hepsini suriye ırak a sürse doğudaki kürtler sapıtmış iyice batıdaki iyi ile kötü kürtleri ayırmak gerek ona göre muamele etmek gerek .
    Cevapla
  • TALHA 8 yıl önce Şikayet Et
    Çoğu ermeni olan hdp vekillerine bizim kürt vatandaşlar nasıl oy atıyorlar nasıl
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'da Metro Hattındaki arıza 27 saattir giderilemedi
PKK'yı süpürecek imza - 23 Nisan günün gazete manşetleri