Gür açıkladı: Bahçeli giderse MHP'nin oyu ne olur?

1 Kasım seçimlerini tek bilen Adil Gür'den dikkat çeken bir MHP analizi geldi.

Gür açıkladı: Bahçeli giderse MHP'nin oyu ne olur?
Gür açıkladı: Bahçeli giderse MHP'nin oyu ne olur?
GİRİŞ 21.04.2016 11:51 GÜNCELLEME 21.04.2016 15:24
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

"Bahçeli direnirse parti baraj altında kalır" ya da "Birileri gelirse yüzde 25 olur" tezine katılmadığını söyleyen Adil Gür, "Bunu doğru ölçmenin yolu sadece isimlerle değil yarın bir gün yönetime geldiğinde etrafında kimler ya da nasıl bir MHP olacakla da ilgili." dedi.

MHP'de genel başkanlık yarışı kızıştı. Devlet Bahçeli diğer adayları ihraç için düğmeye bastı. Medyada Meral Akşener rüzgarı estiriliyor. Sahiden de Bahçeli gider Akşener gelirse, MHP yüzde 25 oy alır mı?

Gözlerin çevrildiği partiyle ilgili merak edilen sorulara 1 Kasım seçimlerine dönük en doğru tahmini yapan kamuoyu araştırmacısı Adil Gür cevap verdi.

Milliyet gazetesi yazarı Tunca Bengin, MHP'yle ilgili güncel sorulara yanıt veren Gür'ün kritik değerlendirmelerini köşesine taşıdı.

İşte o açıklamalar:

MHP'NİN OY ORANI

MHP yüzde 10-11 arasında. Yani barajın değil ama 1 Kasım’ın da bir puan civarında altında. Ortada bir seçim olmadığı için, yani 10.4 ya da 10.7 dediğimizde kesinlikle barajın üstüdür demek mümkün değil. Çünkü bu araştırmaların hata payı var biliyorsunuz. 10.5 dediğimiz 12 de olabilir 9 da olabilir ama net görünen bir şey var MHP üzerinde yürütülen tartışmalar MHP’ye katkı sunmuyor, zarar veriyor. Bir de düşünün, Türkiye öyle bir süreçten geçiyor ki çok yoğun bir terörle mücadele var. Her gün şehit cenazeleri geliyor. Ve biliyoruz ki dünyanın her tarafında terörün olduğu dönemlerde milliyetçi partilerin oyları yükselir. Buna rağmen MHP’nin oyları yükselmiyor düşüyorsa MHP için tehlike çanları çalıyor demektir.

ORTADA SEÇİM YOK

Devlet Bahçeli gider başka birileri gelirse MHP 20-25 olur ya da Devlet Bahçeli direnirse parti kesinlikle seçim olsa barajın altında kalır diye çok yazılıp konuşuluyor ama ben her iki teze de katılmıyorum. Çünkü ortada bir seçim yok. Zamanında yapılırsa 3.5 yıl süre var. Erken yapılsa bile Türkiye de 5-6 ay ya da bir yıl içerisinde bir seçim olacağı kanaatinde değilim. Böyle olunca da bunu ölçmek değerlendirmek çok zor. Eğer Türkiye üç ay sonra bir seçime gidiyor olsaydı seçimlerden önceki bir genel başkan ve yönetim değişiminin partiye ne getirip ne götüreceğini öngörmek söylemek daha kolaydı. Ama ortada bir seçim yok ve bu arada geçecek süre önemli.

ADAY TAHMİNLERİ

Seçim ortamı dışında kişilerin popülerliğiyle oy oranı arasında doğrudan bir ilişki yok. Örneğin, 2002 seçimlerinden önce “Kim parti kursun” diye yapılan tüm kamuoyu araştırmalarında iki isim öne çıkıyordu.

Biri, İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan(yüzde 57-58); diğeri ise 2000’lerde fırtına gibi operasyonlar yapan eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan (yüzde 50-52) idi. Her ikisi de parti kurdu. Biri yüzde 35, diğeri yüzde 1 aldı. Yine AKP’den ayrılan Abdüllatif Şener popüler, kendisini ispat etmiş bir siyasetçiydi. Araştırmalarda parti kursun çıkıyordu. Kurdu, yüzde 1 oy aldı. Söylemek istediğim şey şu, isimler bazen çok şey, bazen de isimleri lider yapan etrafındaki kadrosu. Yani bugün MHP’de genel başkan adayı olan hiçbir isme haksızlık etmem istemem, bunu doğru ölçmenin yolu sadece isimlerle değil yarın bir gün yönetime geldiğinde etrafında kimler ya da nasıl bir MHP olacakla da ilgili.

PARTİLİ KÜSMEZ

Siyaset, seçmen öyle kutuplaştı ki bir takım tutma mantığıyla hareket edenler var. Elbette ki MHP’de yeni bir yönetim gelir, Türkiye’ye umut verir, oylar çok yukarıya gidebilir ama mevcut yönetim aynı anlayışla devam eder dolayısıyla da parti tabanı kızar, küser, partiyi terk eder, parti ikiye bölünür, yüzde 50 oy kaybeder demek de çok doğru değil. Ne Bahçeli’ye ne de adı geçen adaylara haksızlık etmek istemiyorum ama siyasi partilerin aslında pek çok yapısal problemleri de var. Mesela uzun yıllar bu ülkede Deniz Baykal gider başka birisi gelirse CHP iktidar olur denildi. Deniz Bey gitti, Kemal Bey geldi. CHP’de ne değişti? Hiçbir şey yani CHP’nin oyları aynı bantta seyrediyor. Yani tek başına lider değişerek bir parti uçmaz, topyekun değişiklik şart...

YORUMLAR 23
  • baraj 7 yıl önce Şikayet Et
    Bahçeli devam etsin bakalım barajın altında kalıp kalmıyormu hep beraber göreceğiz.
    Cevapla
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    bahçeliyi sevmem ama milliyetçi biridir devlet zora geldiğinde yardıma hemen hazırdır ! diğerlerine bu kadar güvenmiyorum !
    Cevapla
  • fatma kartal 7 yıl önce Şikayet Et
    doğru söze ne hacet... kesinlikle katılıyorum..
    Cevapla
  • pkksavar 7 yıl önce Şikayet Et
    mhpnin gerçek oyu yüzde dörttür. tabi hemen kızanlara söyleyebilirim ki siz doğmadan önce de mhp vardı ve oy oranı yüzde dört civarında idi. gerçekten bu tip partiler hdp de dahil oy oranları yüzde 4 civarıdır. gerisi genelde manipülasyon ile gelir...
    Cevapla
  • mehtap nur 7 yıl önce Şikayet Et
    katılıyorum ve devlet bahçelıyı desteklıyorum dik durmasını istiyorum inşallah başarılı olur
    Cevapla
  • fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    Kaç seçimdir eğilip duruyor zaten. Artık kamburlaştı ve bu onda kalıplaştı. Hala niye anlamıyorsunuz.
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    18 senede Ne başardıda başarılı olacak mış ? dik dursun muş kalırsa partinin oyları uçar değil mi ??
    Cevapla
  • akif 7 yıl önce Şikayet Et
    çok safsınız mhp abarttım hadi yüzde 20 aldı kime ne faydası olacak veya bu duruma kimler sevinecek sözde milliyetçiler ben size kimin sevineceğini çok kısa söyleyim 7 hazirandan sonra aha bu iş tamam deyip düğmeye basanlar sevinecek bide milliyetçi olacaksınız biraz çevremizde olup bitene bakın
    Cevapla
  • fatma kartal 7 yıl önce Şikayet Et
    mevcut hükümete şuanda destek verdiği için oluyor bunlar... Dış ve iç güçlerin müdahalesi var bence iyi gözlemleyelim lütfen
    Cevapla
  • Cemal 7 yıl önce Şikayet Et
    Akif güzel söylemiş.
    Cevapla
  • muhammed 7 yıl önce Şikayet Et
    KENDİ AKLINIZI KENDİNİZE SAKLAYIN.Anca kasetten yayın yaparsınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken Suriye, Somali, Karabağ çıkışı...
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…