KAIHLMUN'16 değişimi değiştiriyor

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, ‘’Değişimi Değiştirmek’’ temasıyla Model Birleşmiş Milletler konferansına ev sahipliği yapıyor. “

KAIHLMUN'16 değişimi değiştiriyor
KAIHLMUN'16 değişimi değiştiriyor
GİRİŞ 04.06.2016 02:09 GÜNCELLEME 04.06.2016 02:09

Türkiye’ye Öncü, Dünyaya Örnek Eğitim Kurumu” vizyonuyla birçok prestijli etkinliği bünyesinde barındıran okul,  02-05 Haziran tarihlerinde düzenlenen KAIHLMUN konferansıyla gündemde yer alıyor.

Ülkemizin yansıra Avusturya, Hindistan, Pakistan, Kanada, ABD, Katar, Ürdün, BAE, Kosova, Kazakistan, Almanya, İngiltere ve Güney Afrika gibi farklı ülkelerden öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen konferansta katılımcılar, uluslararası bir platformda çeşitli ülkeleri temsil ederek dünya problemlerine dinamik çözümler üretmeyi hedefliyor.

Resmi Birleşmiş Milletler prosedürünün bizzat uygulandığı etkinlik, Yıldız Vera’da gerçekleşen görkemli açılış programıyla ses getirdi.

Değerli konukların ağırlandığı açılış töreninde programın teması olarak belirlenen “Değişimi Değiştirmek”, ilgiyle dinlenen konuşmalar boyunca vurgulandı. Birleşmiş Milletler ’in yapısına değinen konuşmacılar Dünya Beşten Büyüktür’e dikkat çektiler.

Öğrencilere her kültür, bölge ve perspektiften insanlarla tartışma ortamı bulabilecekleri etkinliğin başlangıcında, mezunu olduğu okulun böyle bir etkinliğe imza atmasından memnuniyetini belirten Bilal Erdoğan, “BM’nin işlevselliği konusunda fazla detaya girmek istemiyorum. Sizler bunu ele alacaksınız.” dedi.

Dünyanın problemlerini çözmek amacıyla kurulmuş BM’nin adaletinin sorgulandığını söyledi. Dünyada genç seslerin önemine değinen Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, “Dünya beşten büyüktür. Bu uluslararası düzene güçlü bir eleştiridir.” sözleriyle konferansa olan ilgisini belirtti. Aynı noktada Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Türkiye’nin rolünün üzerinde durarak ülkemizin kilit bir dış politika aktörü olduğunu söyledi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, siyasi bir deha olan II. Abdülhamid ile müsemma Yıldız’da  böyle bir etkinliğin yapılmasından gurur duyduğunu belirtti.

Konferansta iki genel kurul ve üç özel olmak üzere beş ayrı komite simülasyonu gerçekleşiyor. Mültecilerin komşu ülkelere entegrasyonunun tartışıldığı Sosyal ve Kültürel Komite ile kaçak silah ticareti üzerine yoğunlaşan Silahsızlanma Komitesi son gün genel kurulda birleşecek.

Suriye meselesinin hararetli tartışmalarla ele alınacağı Güvenlik Konseyi ise konferans boyunca gelişen haberlere göre şekilleniyor. Sürecin tamamen Arapça olarak yürütüldüğü İnsan Hakları Komitesi’nde farklı yaklaşımların katılımının kilit rol oynadığı İsrail-Filistin meselesi derin bir hassasiyetle ele alınıyor. Osmanlı Türkçesi’nin hakim olduğu Divan-ı Hümayun ’da ise dönemin padişahı II.Mehmed ’in İstanbul Seferine destek veren ve karşı çıkan divan üyelerinin katılımıyla tansiyonun düşmediği gözleniyor.

Birleşmiş Milletler ’in çözmekte başarısız olduğu problemlerin İngilizce, Arapça ve Osmanlı Türkçesi olmak üzere üç dilde tartışılıp çözüm önerilerinin sunulduğu KAIHLMUN’16, on dört ülkeden katılımcıların coşkusuyla devam ediyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mehmet Şimşek ve kredi iddiaları sonrası IMF'den Türkiye açıklaması
AK Parti'de değişim: 2K formülü