Venezuela'nın Ankara Büyükelçiliğinden açıklama

Venezuela'nın Ankara Büyükelçiliği, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetinin meşruiyetini baltalamaya çalışan faşist saldırıları şiddetle kınadığını ve Ulusal Meclis'in 'geçici başkan' atama girişiminin anayasaya aykırı olduğunu açıkladı.

Venezuela'nın Ankara Büyükelçiliğinden açıklama
Venezuela'nın Ankara Büyükelçiliğinden açıklama
GİRİŞ 25.01.2019 00:27 GÜNCELLEME 25.01.2019 00:28
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Büyükelçilik, Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun, kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesi, başkent Caracas'ta muhalefetin gösterileri ve ülkenin ABD ile ilişkileri kesmesi gibi gelişmelerin ardından yazılı açıklama yaptı.

 

 

"TÜRK HALKINDAN DAYANIŞMA BEKLİYORUZ"

Açıklamada, "Türk halkından dayanışma bekliyoruz." ifadesi kullanılarak, şunlar kaydedildi:

 

 

"ABD hükümeti tarafından Venezuela halkına karşı uygulanan daimi ve adil olmayan yaptırımların sonucunda, emperyalist çıkarlara hizmet eden güdümlü hükümetlerin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetinin meşruiyetini baltalamak ve bununla uluslararası hukuk ve bir arada yaşama kuralları dahilinde halkların özgür iradeleri ile hareket etme hakkını elinden almaya çalışan faşist saldırıları şiddetle kınıyoruz."

"ANAYASAMIZA GÖRE DEVLET BAŞKANI'NI HALK BELİRLER"

Venezuela devlet başkanlığı seçiminde kanuna uygun tek mekanizmanın, Anayasa'nın 5. maddesinde belirtildiği gibi oy mekanizması olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Maduro'nun 20 Mayıs 2018'de geçerli oyların yüzde 65'ini alarak iktidara geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, seçimlerin meşruiyetinin tartışılmayacağına dikkat çekilerek, seçimin, Ulusal Seçim Konseyi'nin (CNE) belirlediği 18 aşamalı denetimden tamamen geçtiğini savunuldu.

"PENCE'İN AÇIKLAMASI İÇİŞLERİMİZE MÜDAHALEDİR VE SAYGISIZLIKTIR"

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in açıklamalarının, ülkenin içişlerine müdahale etmeme ilkesini ihlal ettiği vurgulanan açıklamada, "(Pence) Uluslararası hukukun temelini ihlal etmekte ve Venezuela'nın egemenliğine ve kuvvetler ayrılığına saygısızlık etmektedir." denildi.

Açıklamada, ABD'nin Barack Obama döneminde, müttefikler tarafından yapılacak müdahaleyi haklı kılan uygulamaların ikame edildiği bir doktrin oluşturulduğu belirtildi.

"ULUSAL MECLİS KANUNLARA İTAAT ETMEMEKTEDİR"

ABD'nin, Kolombiya, Hollanda Antilleri, Guyana ve Brezilya'da doğrudan müdahalede bulunmadan önce Vekalet Savaşı (Proxys Savaşı) yürüttüğü savunulan açıklamada, "Yasal olmayan Ulusal Meclis'in kanunlara itaat etmeyerek, 'geçici başkan' atama girişimi değersiz ve yasal olmayan bir karardır. Anayasaya aykırıdır. Amacı ABD desteğiyle iç karışıklık çıkartacak ve Venezuela'da bir Proxys Savaşını (Vekalet Savaşı) haklı gösterecek zorla dayatılmış bir düzen elde etmektir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, muhalif hiçbir siyasi partinin seçimlere katılmasına engel olunmadığı aktarılarak, "Ulusal Meclis itaatsizlik içinde olup yürütmeye ait yetkileri kendi üzerine toplama eğilimindedir ve aynı zamanda kendisine ait olmayan, başka bir otoriteye ait yetkiyi gasbetmektedir." değerlendirmesine yer verildi.

"ÜLKEYİ ULUSLARARASI ÇIKAR ÇEVRELERİNE TESLİM ETMEK İSTİYORLAR"

Ülkeyi, uluslararası çıkar çevrelerine teslim etme amacını güden iç ve dış tehditlere karşı mücadelenin süreceği vurgulanan açıklamada, "Nicolas Maduro'nun Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti'nin anayasal başkanı olduğuna şüphe yoktur ve onun yasal başkanlığını savunma zorunluluğu dışında başka bir seçenek bulunmamaktadır." görüşü vurgulandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 90
  • Temel Kılıç 5 yıl önce Şikayet Et
    Türk Milleti,Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Hükûmeti'nin yanındadır.
    Cevapla
  • Emine 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkler meşru Maduro hükümetinin yanındadır. Tam özgür dünya devletleri. vahşi siyonist kapitalist Trump hegemonyasının karşısında şimdiden bir cephe kurmuştur. Dünya dayatmaları asla kabul etmeyecektir!
    Cevapla
  • Adem 5 yıl önce Şikayet Et
    Halkına maddi yardım toplansin
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın çıban başı kahrolsun emperyalızm kahrolsun insanları petrol için ezenler YAŞASIN MADURO
    Cevapla
  • Necip 5 yıl önce Şikayet Et
    Daha önce Maduro'yu biliyor muydun?
    Cevapla
  • Bordo bereli 5 yıl önce Şikayet Et
    Abd sen tam bir.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sarıyer'de korkunç olay! Taksiciyi öldürüp aracını gasbeden zanlı yakalandı
Ronaldo eski takımını borçlu çıkardı! Servet değerinde tazminat