Yunanistan'dan Türkiye açıklaması!

Yunanistan Dışişleri Bakanı Katrugalos: "Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin de hakları var ve biz bunların farkındayız"

GİRİŞ 21.03.2019 11:11 GÜNCELLEME 21.03.2019 11:51
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da Turizm Merkezi Belek'teki bir otelde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Katrugalos ile bir araya geldi.İki bakan basına kapalı gerçekleştirilen görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.Yunanistan Dışişleri Bakanı Katrugalos, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin de hakları var ve biz bunların farkındayız.Biz gerginliğin azaltılmasından bahsedersek sorunların hasır altı edilmesinden bahsetmiyoruz. Samimiyetle görüşmek ve tartışmak durumundayız. Bunu Mevlüt beyle yapıyoruz. Konulara siyaset çerçevesinde çözüm bulmaya çalışıyoruz. Garantiler konusunda fikir ayrılığımız var. Karşı tarafa garantiler çerçevesinde tanınan hak yok. Biz Kıbrıs Rum Kesimi'nin haklarını savunmak durumundayız. " diye konuştu.

 

 



ÇAVUŞOĞLU: ASKERLERİMİZ VE SAVUNMA BAKANLARIMIZ BİR ARAYA GELMELİ

Bakan Çavuşoğlu ise konuşmasında şunları söyledi;

 

 

Türkiye'nin dahil edilmediği ya da dışlandığı hiçbir proje gerçekçi değildir. Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde hakları vardır. Güven arttırıcı adım için askerlerimiz ve savunma bakanlarımız bir araya gelmeli. Türkiye kıta sahanlığındaki haklarını koruyacaktır. KKTC'nin haklarını garantör olarak muhafaza etme hakkı vardır. Bu uluslararası anlaşmalardan doğan bir yetkidir. Bugüne garanti konusu çağ dışı değildir. Tek taraflı sondaj çalışmalarını görüyoruz. O yüzden Türkiye'nin garantörlüğü önemlidir. KKTC ile devam eden müzakerelerde ve şimdi gördük ki Türk tarafıyla yetkileri paylaşmak istemeyen bir Rum tarafı var.

KIBRIS MÜZAKERELERİ

Laf olsun diye müzakereye başlamayalım. Sonuç odaklı olsun, ucu açık olmasın, çerçevesini önceden belirleyelim. Her iki tarafın kabul edebileceği bir çözüm olsun istiyoruz.

TÜRK AZINLIKLAR

İnsan hakları mahkemesinin 10 yıldır uygulanmayan 3 kararı var. Buradaki insanlara Türk bile diyemiyorsak kararları nasıl uygulayacağız? Yunanistan'da okullar kapatılırken biz 3-4 öğrenciye bile okulları açıyoruz.

YUNANİSTAN'A KAÇAN FETÖCÜ ASKERLER

Yunanistan'daki şahısların durumunu görüştük. Bu konudaki görüşlerimizi her seferinde dile getiriyoruz. Bu sorunun çözülememesi sebebiyle son zamanlarda gördük ki Yunanistan'a kaçışların arttığını görüyoruz. Nasıl olsa Yunanistan vermeyecek anlayışıyla bazı FETÖ mensuplarının kaçtığını ve kaçmaya teşebbüs ederken yakalandığını biliyorsunuz.

Bu kişiler askeri kıyafet ve askeri helikopterle Yunanistan'a kaçmıştır. Helikopter Türkiye'ye gönderildi ama bu şahıslar Yunanistan'da kaldı. Siz de biz de biliyoruz ki bu kişiler darbeciydi ve askeri kıyafetlerle Yunanistan'a kaçtı.

AB İLE ÜYELİK MÜZAKERELERİ

Yunanistan her zaman Türkiye'ye desteğini göstermiştir. AP'nin aldığı karar bağlayıcı değildir.

YUNANİSTAN'LA İLİŞKİLER

Güven arttırıcı önlemler konusunda 12 Nisan'da Yunanistan'la görüşmeler yapacağız. Sorunlarımız var, sorunları çözecek kapasitemiz de var. Yeter ki iradeyi devam ettirelim. Akdeniz'de her türlü iş birliğine hazırız. O bölgedeki doğal gaz ve enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa ve uluslararası piyasalara ulaşması konusunda iş birliğine hazırız ama herkesin, Kıbrıs halkının da dahil hakları garanti altına alınması gerekiyor.

YORUMLAR 17
  • Lancelot 5 yıl önce Şikayet Et
    oyalama girişimi gibi.girite 600kmlik israil radarı konuşlanacak dün rum yunan israil ve abd Türkiye'ye karşı toplandı.Bununla birlikte gözden kaçmaması gereken çok önemli bir detay var.mısır son 3 yıldır çok fazla silahlandırılıyor.Bu ülkeler mısırı mayın eşeği olarak kullanmak istiyor gibi.muhakkak en kısa sürede kıbrısa büyük bir hava ve deniz üssü kurmamız gerek
    Cevapla
  • Şems 5 yıl önce Şikayet Et
    eyyy yunanlılar dışarıdan çakallarla uğraşacağına komşun turkiye ile iyi geçin ki başına bir haller gelmesin
    Cevapla
  • Taner demir 5 yıl önce Şikayet Et
    Oyalama taktigi dikkatli olmak lazim
    Cevapla
  • Pandir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu isler konusmayla olmaz ortada bir altin var bir define var kureyi yunana kazmayi yahudilere verecen kafalarina
    Cevapla
  • arif 5 yıl önce Şikayet Et
    Girite israil radarının konuşlanması sırasında nedir bu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Husilerden tüm dünyaya Gazze duyurusu! 'Yeni bir adım' deyip resmen ilan ettiler
TBMM'de Fransa'ya karşı bildiri! Tezkere kabul edildi...