AK Parti Maçka adayı Koray Koçhan'dan önemli açıklamalar

Haber7 Gündem Masası'nın bu haftaki konuğu olan AK Parti Trabzon Maçka Belediye Başkan Adayı Koray Koçhan seçim çalışmalarını ve projelerini anlattı.

GİRİŞ 28.03.2019 11:36 GÜNCELLEME 28.03.2019 12:03
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Haber 7 Gündem Masası'nın bu haftaki konuğu olan AK Parti Trabzon Maçka Belediye Başkan Adayı Koray Koçhan , Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, Yayın Koordinatörü Tarık Dağlı ve Editör Asya Karagül'ün sorularını cevaplandırdı sorularını cevaplandırdı. 



Koçhan'ın Haber 7'ye özel açıklamaları şöyle

 

 

31 Mart seçimlerine sayılı günler kaldı. Yoğun bir çalışma temposu içinde olduğunuzu görüyoruz. Seçim sürecinde halk ile temasınızda neler yaşıyorsunuz, ne gibi taleplerle geliyorlar? Seçim sonrasındaki süreçte Maçka'da yaşayan vatandaşa ne gibi projeler bekliyor?

Yerel seçim sürecinde biz mahalle mahalle tek tek hanelere girdik. Maçka'da bir proje ve hizmet kitapçığı üzerinden ilerledik. Biz vatandaş ile yerel seçim oylarına talip olduğumuzda bir ahitleşme gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için 2014'te bir proje kitapçığıyla yola çıkmıştık. Bu projelerden hangilerini yaptığımızı, hangilerini neden yapamadığımızı vatandaşlarımıza tek tek anlattık. Bu kapsamda 7 bin tane basılı dergi dağıttık. Maçka yüz ölçümü bakımından çoğu ile ile aynı seviyede, Bayburt'tan Yalova'dan daha büyük. Bu sebeple teşkilatlarımızdan yardım aldık. 4 bin 800'e kadarını kadın kollarımız, 2 bin üzerinde kitapçığı da bizzat kendim dağıttım. Zaten devamlı halkın içerisinde duran bir insanım. Bizde görüşme veya halk günü diye bir şey yok, belediyede olduğum her gün, her saat, her dakika bizim için vatandaşla temas halinde olmak demektir. Biz her zaman halk ile kucaklaşıyorduk, seçim sürecinde biraz daha fazla kucaklaştık hepsi bu. 2008'den bugüne gelene kadarki süreçte, daha önceden de ilçe başkanı olduğum için, köylerden mahallelere dönüşümün problemlerine vakıftım. Bu geçmişten gelen ilişkilerin avantajını da başkanlığımız sırasında kullandık.



YENİ DÖNEMDE KURU BETON TESİSİ KURACAĞIZ

Maçka'nın en büyük problemi, yol. 3 bin 600 kilometre yol ağı var. Bunun çoğu dağınık ve dağlık. Tabi buna yağmur ve kar da eklenince ister istemez biraz zorlanıyoruz. Bu anlamda Maçka tarihinin en büyük yol çalışmasını gerek Büyükşehir'in gerek ise bakanlarımızın desteğiyle gerçekleştirdik. 5 yıllık belediyeciliğimizde toplam 53 bin lira ile 211 kilometre yol yaptık. Bunun yanında da Trabzon'un tek parke tesisine sahip belediyesi olduk. Bu bize ne yarar sağladı? Çocuk parkları, camiler, sokak araları ve okulların bahçelerinde tamamen kendi ürettiğimiz parkelerle daha düşük maliyetli bir biçimde bu alanları kapladık. Maçka turizm açısından da en önemli ilçelerinden biri olmasına rağmen 75 mahallesi ve 3 bin 600 kilometre yol ağıyla beraber altyapı açısından Trabzon'un en problemli ilçelerindendi. 5 yıl önce hiçbir mahallenin merkezinde asfaltsız ya da betonsuz yol kalmayacak sözü vermiştik. 3 mahallemiz dışında hepsinde bu sözü tuttuk. Yeni dönemde de hem maliyeti ucuz hemde daha dayanıklı bir sistem olan kuru beton tesisini kuracağız. Bunu tecrübe ettik ve 2 bölgemizde denedik. Çok verimli bir sonuç aldık. Bu da maliyeti aynı tutmak suretiyle 3 kat daha fazla yol yapacağız demek. Rahatlıkla şunu söyleyebiliyorum, önümüzdeki 5 yıllık dönem içerisinde mahalle aralarına kadar betonlanmamış yol kalmayacak. Çünkü Maçka hem büyük hem de turizme yatkın bir yer.

TURİSTLERİN YÜZDE 70'İNİN MAÇKA'YA GELMESİ SAĞLANDI

Biz beş yıl önce burada fabrika olmaz, buraya bacasız fabrika olan turizmi getireceğiz dediğimizde insanlar çok inanmıyordu. Ama şuan geldiğimiz noktaya baktığımızda, 5 yıllık süreçte 11 otel ve çok sayıda pansiyon açıldı. Artık insanlar turizm ile para kazanacaklarına inanıyorlar. Sümela Manastırı 3 yıl önce tadilata girdiğinde orayı ziyaret eden 600 bin turist vardı. Özellikle Körfez ülkelerindeki turistler ile birlikte Trabzon'a 2 milyona yakın turist geliyor. Emin olun, bunun 1,5 milyonu da Maçka'ya adım atmadan gitmiyor. Bu anlamda hem Zigana Dağı, hem Sümela Manastırı, hem şelalelerimiz, derelerimiz anlamında Doğu Karadeniz'deki turizmin tüm temelleri bizde de mevcut. Bu çeşitlilik sayesinde turistlerin %70'inin Maçka'ya gelmesi sağlandı. Bu sebeple de Trabzon'un nüfusuna oranla en yüksek konaklama alanına sahip olan ilçesi oldu. Herkes Çaykara/Uzungöl'de çok büyük bir konaklama alanı olduğunu düşünse de aslında bu çok küçük bir alan. Ama Maçka'da Esiroğlu bölgesi, Galyan bölgesi, Coşandere vadisi, Sümela vadisi, Maçka merkez ve Hamsiköy ile beraber neredeyse 6-7 bölgede turizm var. 25 bin nüfuslu bir ilçeye göre buradaki yatak kapasitemiz 2 binin üzerinde. Neredeyse nüfusun %10'una yakın bir yatak kapasitesine sahip bir ilçeye dönüştü. Bahsettiklerimiz devasa oteller değil, doğaya entegre az katlı butik oteller oluyor. Bu anlamda 4 tane daha yeni otel ruhsatı ve imarına uygun hale getirdiğimiz, turizm imarı yapacağımız alanlar da mevcut. Bayraktepe'de bir seyir terası yaptık, burada da konaklama tesis mevcut.



MAÇKA'YA MACERA PARKI

Bunun yanı sıra bir macera parkı yapıyoruz, bu da önemli bir proje. Turist geldiğinde gün içerisinde Sümela'yı, yaylaları görüyor. Akşam 5-6 gibi de oteline geliyor. Bu saatten sonra bir eğlence olarak bu macera parkını sunacağız. Ne var bu macera parkında? Öncelikle içinde bir zip coaster var. 130 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun zip coasterlarından biri olacak, ilk 10 içerisinde. Derenin kenarında, ağaçların üzerinde bir eğlence alanı olacak. Bunun yanında 30 metre bir duvar tırmanışı var. 30 metre serbest atlayış alanı, dev sapan, ip parkurlarının olduğu içinde kamelyaların bulunacağı, dinlenme ve yemek yeme alanlarının yanında hediyelik eşya satış alanı da bulunacak. Buralarda kadınların el emeği göz nuru eserlerini satışa çıkarmasını biz çok önemsiyoruz. Bir fabrikasyon değil, bir benzeri yok. Turizm noktasında Maçka çok hızlı adımlarla ilerliyor. Çakırgöl kayak merkezi projesi var. Gümüşhane il sınırında olmasına rağmen yolu Maçka'dan geçiyor. O yol bittikten sonra yatırımcıya da açılacak. Bu da Maçka'nın yaz aylarından başlayarak Ekim'e kadar süren turizm döneminin artık kışı da kapsayacağı anlamına geliyor. Bu süreç sonucunda 9 ay turizmin canlı olduğu bir ilçe olarak Maçka, Doğu Karadeniz'de hiçbir ilçede olmayan bir sezon uzunluğuna sahip olacak. 

 

 

10 KİŞİDEN 7'Sİ BİZE İNANIYOR

Farklı bir açıdan seçim sürecine bakarsak Trabzon'un Maçka ilçesi eskiden solun kalesi olarak bilirdi, hatta adına küçük Moskova denilirdi. Oy oranlarına baktığımızda artık AK Parti'nin kalesi olarak ortaya çıkıyor. Siz ve AK Parti bu tabuyu nasıl yıktı?

Maçka genel olarak bakıldığında kişisel ilişkilerin, akraba bağlarının ve hısımlığın ön planda olduğu bir ilçe. 2004 yılında 25 yaşında genç bir eczacıyken siyaset hayatım başladı. 2008'de ilçe başkanı, 2014'te ise belediye başkanı oldum. Bu 15 yıllık süreçte de Maçkalı hemşehrilerime hizmet etmeyi Allah bana nasip etti. Biz her zaman siyasetin ön planına hizmetini koyduk ve anlattık. Hep söylediğim bir söz vardır, ilk 2005-2006 yıllarında söylemiştim ve çoğu kişi bana kızmıştı:"Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Kurtuluş mücadelesini kazandı. Emin olun, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile beraber de istikbal mücadelesini kazanacak." Çünkü bu çok önemliydi. Biz belki o dönem yeni bir Cumhuriyet kurmuştuk ama tamamen özgür ve bağımsız bir devlet olmak için mücadelenin en önemli safhasını Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte veriyoruz. Biz bunu halkımıza yansıttık, anlattık, dinledik. Bize inandılar ve güvendiler ki her seçimde giderek artan bir oy oranı ile bizi seçtiler. %34,5 ile başlayan yolculuğumuz bugün %70'lerde. Yani diyebilirim ki şuan Maçka'da 10 kişiden 7'si bize inanıyor. Çünkü ne söz verdiysek tuttuk, ahitleştik. Biz size bunları yapacağız bize güvenin dedik. Çünkü rol modelimiz Sayın Tayyip Erdoğan. AK Parti'de çalışmayan, verdiği sözü tutmayan, milletiyle kucaklaşmayan, hemşehrileriyle buluşmayan, onunla gönüldaş olmayan bir belediye başkanı profili olamayacaktır. Her sözümüzün arkasında durduk ve samimi olduk. Tutamadığımız sözlerin sebeplerini açıkladık.



31 MART SEÇİMLERİNİN TELAFİSİ YOK

Ama yerel seçimden çok ideolojilerin çarpıştığı bir seçim var. Türkiye'nin 2023 seçimlerine ulaşacağı kırılma bir seçim. Bunu da gittiğimiz her yerde söylüyoruz. Bir önceki seçim de sloganlar bile farklıydı. Bugün, memleket işi gönül işi, bir beka meselesi. Bu da seçimlere yansımış durumda. Ben bugün buraya Cumhur İttifakı'nın AK Partili belediye başkan adayı olarak bulunmaktayım. Ortada bir ittifak var, bu da yerel seçimi diğer yerel seçimlerden bir adım öteye taşıyor.  31 Mart seçimlerinin bir telafisi yok. Vatandaşımız bence bunun bilincinde. Ve halkımız 7 Haziran sürecinde kimlerin ne söylediğini, nasıl ittifak yaptıklarını unutmadı. Gittiğimizde, kapılarını çaldığımızda bize, "Siz hiç merak etmeyin, o yanılgıya düşmeyeceğiz. 7 Haziran seçimleri sonrasında Demirtaş ve Şafak Pavey'in birlikte iyi salladık sözlerini unutmadık" diyorlar. Bu son dönemde de HDP genel başkanının Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Millet İttifakı'nın belediye başkan adaylarına parmak sallayarak, "Seçilecekseniz HDPlilerin oyları ile seçileceksiniz, bundan sonra bizi yok sayamazsınız" söylemleri emin olun herkesin kulağında.

VATANDAŞA ÇAĞRI: BİZE KIZMIŞ OLABİLİRSİNİZ...

Yani 31 Mart seçimlerinin bir yerel seçimlerden öte bir beka meselesi olduğunun herkes farkında. Onlardan şunu rica ediyoruz; bize kızmış olabilirsiniz, bizim eksiğimiz de olur ama bizim size karşı bir samimiyetsizliğimiz olmaz. 31 Mart seçiminde oy verirken, vereceğiniz oyun akşam sonuçlar açıklandığında kimin üzüleceğine ve kimin sevineceğine neden olacağını unutmayın. Cumhur İttifakı'nın bu seçimden başarılı çıkması takdirinde emin olun bu milletin yüzü gülecek, dünya mazlumlarının yüzü gülecek. Aksi bir şey olursa kimlerin yüzünün güleceğini unutmayın. Bunları vatandaşımıza söylediğimizde onlar bize tek tek sayıyorlar, PKK'nın, Kandil'in, PYD'nin, FETÖ'nün, ABD'nin, İsrail'in yüzü gülecek diyorlar. Biz üzülürken oralarda havai fişeklerin atılacağını biliyorlar. Ben özellikle Maçka'da ve Trabzon'da bunun çok önemsendiğini biliyorum, görüyorum. Milletimiz onları bir sarraf edasıyla tartacaktır. Ben Türkiye genelinde Cumhur İttifakı'nın öncekinden daha fazla oy alacağına inanıyor ve istikbal mücadelesinde Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde başarılı olacağını biliyorum. 



ADAYLAR GENEL BAŞKANLARINDAN UTANIYOR

Dediğiniz gibi seçim sürecine ittifaklar damga vurmuş durumda. Sizce Millet İttifakı halk tarafından nasıl karşılanıyor? Özellikle CHP Maçka Belediye Başkan Adayı Musa Turan muhafazakar seçmene samimi görünme çabasıyla tespih dağıtmıştı. Bu konu ile ilgili ne söylemek istersiniz?

Bizim seçim büromuza giderek baksınlar, Sayın Cumhurbaşkanımız ile bizim fotoğrafımız yan yana. Bastırdığımız tüm materyallerde ve seçim otobüslerinde yan yanayız. Ama CHP'ye ve Millet İttifakı'na baktığınızda adayın kendi Genel Başkanı ile bir tane fotoğrafı yok. Afişlerinde yok, seçim otobüslerinde yok, broşürlerinde, parti binasında yok. Neden olduğunu size söyleyeyim. Çünkü kendi Genel Başkanına güvenmeyen, inanmayan, ondan utanan bir aday var. Ama bu milletten gidip o Genel Başkan adına, altı ok altında oy istiyor. Tespih dağıtmasını da ben çok gülünç buluyorum, muhafazakar kesim bundan etkilenir mi? Her gittiğim yerde söylüyorum, kendi Genel Başkanından utanan bir Belediye Başkanı olabilir mi ya? Utanmasa yan yana bir fotoğrafı olur. Biz gurur duyuyoruz Sayın Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile. Her yerde onun sinerjisini, enerjisini ve bize verdiği gücü hissediyoruz. Ona yol arkadaşı olabildiysek ne mutlu diyoruz. Ama kendi Genel Başkanını devamlı uzak tutmaya çalışan onun kendisine oy kaybettireceğini düşünen bir aday ile karşı karşıyayız, bunu vatandaşımız da biliyor. Kimse o tespihlerin kutularını açmamış, bir sürü teyze bize getirdi. 100-150'ye yakın tespih oldu Belediye'de, çekmediler bile, emin olabilirsiniz.

3 DÖNEMDİR YAYLA ŞENLİĞİNDE HİZMET VERİYORUZ

Maçka dediğimizde aklımıza yaylalar ve yayla şenlikleri geliyor. Bu konu ile ilgili projeleriniz nedir? Bunun yanında gençlik ve eğitim ile ilgili projelerinizi de merak ediyoruz. 

Trabzon denildiğinde, yayla turizmi denildiğinde 110-120 yaylasıyla akla gelen tek ilçe Maçka. Yaylacılık denildiğinde Trabzon'daki her ilçeye ev sahipliği yapıyoruz. Maçka'nın yaylalarını sadece Maçka kullanmıyor, Yomra, Vakfıkebir, Şalpazarı, hatta Giresun'dan gelip bizim yaylalarımızda ikamet eden hemşehrilerimiz var. Bir çok yayla şenliği olsa da bunlardan en önemlisi Kadırga yayla şenliği. Kadırga bir kesişim noktası. Gümüşhane ile Maçka'nın birleştiği tarihi bir nokta. Kadırga'da biz 5 belediye ortak olarak yayla şenliği düzenliyoruz. 3 dönemdir Maçka olarak gidip o bölgede vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Kendi sanatçımızı götürüyoruz, çadırımızı kuruyoruz. Orada Maçka bayrağımızı asıyor ve tüm hemşehrilerimizle beraber bir buluşma noktası kurmuş oluyoruz. Buna otçu derler, herkes yöresel kıyafetlerini giyer, 5 ilçe 5 ayrı bölgeden gelir davuluyla kemençesiyle, ortada buluşurlar, horonlarını oynarlar. Kadırga şenliği bir kültürel zenginliğin ifadesidir. 3 senedir biz buraya yarı ev sahipliği yapıyoruz. Bunun yanı sıra Soğuk su yayla şenlikleri, Hamsiköy'deki Ayesel şenliklerini de yapıyoruz. İstanbul'daki derneklerimiz çok aktif. Bu derneklerimizin de bölgede düzenledikleri şenlikler var. Özellikle Hamsiköy sütlaç festivali de bölgeye katkıda bulunuyor.



ÜNLÜ SANATÇILARA GİDİP ALBÜM YAPACAĞIZ

Eğitim noktasına gelecek olursak, Trabzon'da eğitim ve kültür alanında en önemli ilçelerinden biri Maçka'dır. Tarih boyunca sanatçıları, iş adamlarını, siyasetçileri yetiştiren önemli bir ilçedir. Kültürel anlamda özellikle biz Karadeniz Teknik Üniversitesi (KATÜ) işbirliğiyle, içinde Maçka adı geçen tüm türkülerimizi derliyoruz. Bu türküler derlendikten sonraki hedefimiz Türkiye'nin ünlü sanatçıları ile görüşerek  sanat müziğinden tutun da rap tarzına kadar her tarz müzik ile bunların okunmasını sağlayacak ve bir albüm yapacağız. 1000'in üzerinde çıkacağını düşündüğümüz bu türkülerin yerel sanatçılarla özdeşleşmiş olanlarını hayatta olanlarla beraber icra ederek Maçka'ya tarihi bir not düşeceğiz.

MAÇKA İÇİN FAKÜLTE KAMPÜSÜ

Bir diğeri, eğitim notkasında Maçka'daki derslik sayımız Türkiye'nin çok üzerinde. Hiç birleştirilmiş sınıf uygulaması, ikili öğretim yok. Bu anlamda biz bir önceki dönemde söz vermiştik, imam-hatip ortaokulu yapacağız diye. 2 sene içerisinde yaptık, şimdi faaliyette. Bunun dışında Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi'nin artan öğrenci sayısı itibariyle bir derslik sorunu var, 2019 yılından sonra da yeni bir okul alanı ile bu sorunu ortadan kaldırmış olacağız. Aynı zamanda da bir fakülte kampüsü oluşturma projemiz var. Çünkü Trabzon'da hem KATÜ hem de Trabzon Üniversitesi olmak üzere iki devler üniversitesi var. Bu rekabetten Maçka olarak bizde yararlanmayı amaçlıyoruz. İlçemizde 6 bölümlük bir Yüksekokul var ama bir fakülte de ekleyerek bunu büyütme planlarımız var. Fizibilite ve altyapı tetkiklerin yaptık, bunu da başaracağız. 



YÜZDE 65 ÜZERİNDE OY ALIRIZ

Rakamlar ortada aslında. Ama siz anketler yaptırıyorsunuzdur. Maçka'da nasıl bir sonuç bekliyorsunuz? Bir oran verebilir misiniz?

Ben çok net bir rakam verebilirim. Alandan aldığımız izlenim ve yaptırdığımız profesyonel iki anketin sonuçları birbiri ile uyuşuyor. Geçen seçimden ve Millet İttifakı'nın adayından kaynaklı olan bir kararsız seçmen var. Çok büyük bir rakam olmamakla birlikte geçen seçimden yüksek. Ama net olarak şunu söyleyebilirim, kararsız seçmenin oranı CHP adayının oranından 2 puan fazla. İki oran toplandığı takdirde bile bizim oy oranımızın 15 puan altında. Benim öngörüm şu, çok net bir şekilde %65'in üzerinde bir oy oranı ile Maçka'da Cumhur İttifakı'nın AK Partili Belediye Başkanı olarak, 5 yıl daha Maçkalı hemşehrilerime hizmet etmeye devam edeceğim. Bundan şüphem yok. Biz vatandaşımıza ne söz verdiysek hem yerelde hem Türkiye'de bugüne kadar arkasında durduk. Bize güvensinler. Bizim liderimiz Recep Tayyip Erdoğan, güvenilmeyen, tevazusu, samimiyeti ve gayreti olmayan hiçbir kimseyi milletinin karşısına çıkarmaz. Bizim yaptıklarımız, yapacaklarımızın garantisidir. Bizim dağıttığımız 7 bin kitapçıkla beraber ahitleşmemizin ve verdiğimiz tüm sözlerin arkasındayız. Her oyun sorumluluğunu biliyoruz ve bu da bizim hizmet aşkımızı daha da arttırıyor. 

O zaman yeni bir kitap daha geliyor?

Evet, yeni bir kitap daha geliyor. Heyecanımızdan hiç bir şey kaybetmeden onların verdiği destek ve enerjiyle devam edeceğiz.

YORUMLAR 4
  • Erdalsilo 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok çalışmak lazım çok haydi Türkiye
    Cevapla
  • Eskişehirli 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Başkan kardeşim bizlerde Ak Partili kayıtlı insanlarız. Eskişehir'de çocuğumuzu işe girdikten 1 ay sonra işten çıkarttılar. Baş vurmadığımız yer kalmadı. Şehir hastenesinde tıbbi sekreterliği kazanmışti. Hak iş sendikasına üye oldular diye 19 genç kızı işten attılar. Halbuki Hak iş sendikası hükümete yakın bilinirdi. Velhasıl bizlerde küskünüz ama memeleketin bekası için cumhur ittifakına oy verecepiz. Hayırlısı olsun ne diyelim. Selamlar...
    Cevapla
  • Hamsiköylü 61 5 yıl önce Şikayet Et
    güzel röportaj,tebrikler ve başarılar
    Cevapla
  • AYYILDIZ1453 5 yıl önce Şikayet Et
    admin şu Edirne belediye başkanı olup darbe gecesi kadeh tokuşturma görüntüsüne niye yorum yapamıyoruz şu videolarda niçin yorum kısmı yok var da ben mi bilmiyorum.Şu alçağa yorum yazamadım ciğerim yanıyor .Ciğerimin soğumadı için başkan denilen bu hainin altına yorum yazabileceğimiz bir sayfa olmasını rica ediyorum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sosyal medyada lüks otomobil satışı: Piyasaya göre 5 kat aşağıda fiyatlar!
ABD'li generalden Türkiye açıklaması: Heyecan verici bir dönemdeyiz