AYM Başkanı'ndan dikkat çeken mesajlar...

Anayasa Mahkemesi yeni üyesi Basri Bağcı'nın yemin töreni Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda düzenlendi. AYM Başkanı Zühtü Arslan yaptığı konuşmada yargı bağımsızlığı ve bireysel başvuru sayılarının fazlalığına dikkat çekti.

AYM Başkanı'ndan dikkat çeken mesajlar...
AYM Başkanı'ndan dikkat çeken mesajlar...
GİRİŞ 09.06.2020 10:47 GÜNCELLEME 09.06.2020 11:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda, Anayasa Mahkemesi yeni üyesi Basri Bağcı'nın yemin törenine katıldı. Toplantıda Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer alıyor.

 

IRKÇILIK VURGUSU

Törende konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, "Irkçılık ve yabancı düşmanlığı mevcut salgından daha tehlikelidir" açıklamasında bulundu ve  "Bizim gibi olmayan, bizim gibi düşünmeyenlerin de hakları olduğunu düşünmemiz gerekir" dedi. "Adaletin gözü bağlıdır. Tarafların kim olduğuna bakmadan adil yargılamada bulunur" diyen Arslan, "Yargının tarafsızlığı öncelikle bağımsızlığını gerektirir. Yargının bağımsızlığı anayasada çok net ifade edilmiştir. Terazi, kadim medeniyetlerde temel ölçülerden birisidir. Bu sayede kamu düzeni sağlanır. Adaleti sağlayan hukuk düzeni, toplum ve devlet için bir rahmettir. Hukuksuz kalan bir millet soluksuz kalan bir devlettir. İki tarafı keskin kılıç hukukun üstünlüğünü vurgular. Bu üç unsur hayata geçirildiğinde adil yargılanma sorunları ortadan kalacaktır" ifadelerini kullandı. AYM'nin verdiği kararlara dikkat çeken Arslan, kararların yüzde 51'inin adil yargılanma hakkında olduğunu ifade etti.

BİREYSEL BAŞVURU UYARISI

"Bireysel başvuruyu başarıyla uygulayan hiçbir ülkede bizde olduğu kadar başvuru yapılmamaktadır. Mahkememize 2019'da 43 bin civarında başvuru yapılmış, yaklaşık 40 bin başvuru sonuçlandırılmıştır" diyen Zühtü Arslan, "Türk yargı sisteminden ve idareden beklenen AİHM standartlarını dikkate almaktır. Amaç bütün ihlalleri gidermek değil, hukuk ve idari sistemi aynı ihlallerden men etmektir. Aksi halde bizim temel meseleleri çözmemiz mümkün olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 1
  • Okur 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben, bizdeki hukuku yıllardır anlayamadım. Suç diye bagrilir, savcı ilgilenmez, şikayet edilir ya (büyük ihtimalle) reddedilir ya uzar da uzar yada (çoğu zaman) tam tersi olur. Görsel i olupta toplumdan tepki gelmezse pek işlem yapılmaz. Adalet, algı sorunu mu yaşıyordur. Yada uğraşmak mi istemiyor dur belli değil. Onun için "dava aç" tehtidi bolca yapilir. Düzelir mi? Ben görmem herhalde...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...