Meclis'teki güvenlik soruşturması oylamasının tutanakları

Hürriyet gazetesi yazarı Selvi, Meclis'teki güvenlik soruşturmasının tutanaklarını yazdı. Selvi ayrıca geçmişteki örnekleri de sıraladı.

Meclis'teki güvenlik soruşturması oylamasının tutanakları
Meclis'teki güvenlik soruşturması oylamasının tutanakları
GİRİŞ 02.04.2021 08:49 GÜNCELLEME 02.04.2021 08:49
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Meclis'teki tartışmaları oylamanın tutanaklarını yazdı. Geçmişteki örnekleri de aktaran Selvi, yazısında önemli bilgilere yer verdi. Selvi'nin yazısından ilgili bölüm şöyle:

Güvenlik soruşturmasıyla ilgili yasa teklifinin oylanması hakkında muhalefet partileri, “İktidara gol attık” sevinci içindeydi. Hatta İYİ Parti’li Müsavat Dervişoğlu, “Öyle bir gol yediniz ki, Rüştü’yü kaleye geçirseniz o golü çıkaramazdı” dedi. İktidar ise VAR’a gidip, hakemin hatalı kararını düzeltme havasındaydı.

Bakmayın böyle futbol deyimiyle anlattığıma. Güvenlik soruşturmasıyla ilgili yasa teklifinin görüşmeleri nedeniyle Meclis’te ciddi bir gerilim yaşandı.

CHP’li Meclis Başkanvekili Haydar Akar, güvenlik soruşturmasıyla ilgili kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirterek, maddelere geçilmesini oylamaya sunuyor.

ŞENTOP'TAN ÖZEL'E SERT YANIT: PİŞMAN EDERİM!

TARTIŞILAN OYLAMA YENİDEN YAPILACAK

TUTANAKLAR

Devamını Meclis tutanaklarından aktarıyorum.

CHP Grup Başkanvekili ÖZGÜR ÖZEL – Biz çoğuz... Başkanım, burada artık hiç şüpheye... Kesinlikle çoğuz Başkan. Siz de sayabilirsiniz, hiç şeye gerek yok. Reddedildi, reddedildi Sayın Başkan.

CHP Adana Milletvekili ORHAN SÜMER –  Başkan, bak, içeriye çağırıyorlar.

CHP Grup Başkanvekili ÖZGÜR ÖZEL– Uyuşmazlık değil, siz kendiniz görüyorsunuz Sayın Başkan.

CHP Adana Milletvekili ORHAN SÜMER – Başkanım, çağırıyorlar, bak. Başkanım, içeri çağırıyorlar.

MHP Grup Başkanvekili MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL – Başkanım, biz fazlayız.

AK Parti Grup Başkanvekili CAHİT ÖZKAN – 2 el kaldırıyor, 2 el!

BAŞKAN – Evet, kabul edilmemiştir. (CHP ve HDP sıralarından “Heey!” sesleri, alkışlar)

Zaten ne olduysa bundan sonra oluyor.

Çünkü Divan kâtibi AK Parti Mardin milletvekili Şeyhmuz Dinçel, elektronik oylamayı işaret ederek, “Makinaya gidelim, makinaya gidelim” diye itiraz ediyor.

Buna muhalefetin engelleme hakkı diyoruz. Ancak Meclis’i çalıştırmak da iktidarın görevidir.

GEÇMİŞ ÖRNEKLER

Meclis İçtüzüğü’nün 13. Maddesi oylamanın yenilenmesini düzenliyor. Geçmişte de bu yola başvurulmuş.

14 Aralık 1978 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin bölümlerine geçilmesi oylaması sırasında yaşanmış. Başkan, bölümlerinin kabul edilmediğini açıklamış. 17 Aralık günü oylama işlemi tekrar edilip, kabul edilmiş.

28 Ocak 1997 tarihinde ise Meclis soruşturması önergesi oylanarak reddedilmiş. Ancak Hikmet Uluğbay, Bülent Ecevit’in, oy kullandığı halde kullanmadı şeklinde göründüğünü belirtip, itiraz etmiş. 5 Şubat 1998 tarihinde oylama tekrarlanmış.

21 Şubat 2015 tarihinde İç Güvenlikle ilgili Kanun Tasarısı’nın oylanması sırasında çeşitli hatalar yapıldığına ilişkin itirazlar üzerine 3 Mart 2015 tarihinde Divan Kararı oylamaya sunulmuş.

Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk’ün 35 gün ardışık izinli sayılmasına ilişkin Başkanlık Tezkeresi, 9 Ocak 2018 tarihinde oylanarak reddedilmiş. Başkanlık Divanı’na yapılan itiraz ise Başkanlık Divanı’nın 24 Nisan 2018 tarihli kararı ile kabul edilmemiş.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un başkanlığında yapılan Danışma Kurulu’nda oylamanın yenilenmesi istendi. Şentop, Meclis İçtüzüğü’nün 141. maddesine göre Divan kâtibinin itirazı üzerine oturumu yöneten başkan Haydar Akar’ın elektronik oylama yapması gerektiğini belirtti.

KANITI CHP VERDİ

Meclis’te sert tartışmalar yaşandı. Meclis başkanvekili Haydar Akar kararının arkasında durdu. Ancak yapılan oylamada güvenlik soruşturmasıyla ilgili teklifin maddelerine geçilmesi kabul edildi. Meclis’teki tartışmalar sırasında AK Partililer, bir CHP milletvekilinin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdan yararlandılar. O videoda AK Partili kâtip üye Şeyhmuz Dinçel, “Makinaya gidelim” diyor. İyi ki CHP var.

DEĞİŞEBİLİR

Güvenlik soruşturmasıyla ilgili düzenleme ilk haliyle AK Parti içinde de önemli tartışmalara neden olmuştu. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda düzenlemeler yapıldı. Meclis’teki müzakereler sırasında önergelerle yeni değişiklikler yapılırsa sürpriz olmasın.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 12
  • Okur 2 yıl önce Şikayet Et
    CHP'nin itiraz ettiği kabul edilmeyen yasa.:"Güvenlik soruşturması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesine denir. "Bunun neyine itiraz ediyorsun HDPKK için mi ? CHP MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR.
    Cevapla
  • Dahi 2 yıl önce Şikayet Et
    Tek derdim chp.....Bırakın ya şunları. .....Ülkede sorun var varsa yoksa chp....banane chp den.
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    iyi de guvenlik bunlari niye rahatsiz ediyor ønemli yerde demek bir hainlik var yapiyorlar her ulke de benzeri guvenlik bilgisi aranir bakilir suphe var ise ise bile almazlar buna kim istemiyor pkk chp iyi parti zaten bunlar pkk hizmet eden hainler degil mi
    Cevapla
  • Ziya 2 yıl önce Şikayet Et
    İşleri tüm hilekarlık.
    Cevapla
  • suat 2 yıl önce Şikayet Et
    Başka türlü bir başarıları yok bu zihniyetin. ben yaptım oldu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek