AYM, HDP'yi kapatma iddianamesini kabul etti

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada ilk incelemeyi bugün yaptı. Yüksek Mahkeme, iddianameyi kabul etti.

AYM, HDP'yi kapatma iddianamesini kabul etti
AYM, HDP'yi kapatma iddianamesini kabul etti
GİRİŞ 21.06.2021 11:10 GÜNCELLEME 22.06.2021 02:39
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle yeniden açılan davada ilk incelemesini bugün yaptı,  iddianamenin kabulüne karar verdi.

Yüksek Mahkemenin eksikliklerin tamamlanması istemiyle iade ettiği HDP'nin kapatılması istemli iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yeniden hazırlanarak AYM'ye gönderilmişti.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Kabul edilmesi halinde iddianame, ön savunma için HDP'ye gönderilecek. HDP'nin Yüksek Mahkemenin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Ancak parti bu sürenin uzatılması için başvuruda bulunabilecek. Ek süre talebini Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak.

Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 ÜYENİN 10'UNUN OYÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLEBİLECEK

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani toplantıya katılım sağlayacak üyelerin salt çoğunluğu ile karara bağlanacak.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

YORUMLAR 36
  • memo 2 yıl önce Şikayet Et
    eskiden erbakan hocanın partisini defalarca kapattılar!hdp yide kapatsınlar.
    Cevapla
  • Oguz 2 yıl önce Şikayet Et
    Neyi bekliyorsunuz daha ne kadar insanimiz ölecekte öyle kapatacaksiniz bu PKK HDP katillerini.
    Cevapla
  • Çavuş 2 yıl önce Şikayet Et
    Parti üç harf'den oluşuyor, asıl içini dolduranların tamamını siyaseten men ve hapis cezası verilmeli.
    Cevapla
  • Haso 2 yıl önce Şikayet Et
    Hdpnin bir hizmetini söyleyin yemin oyum sana bir kere hizmet ettin diye ama nerde o gunler bana göre hepsi terör besleyicisi
    Cevapla
  • Haso 2 yıl önce Şikayet Et
    Hdp d’en ses varmi,Gören varmi adamlar bana göre kacma planlari yapiyorlar daga
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Valilik açıkladı! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: Çok sayıda kişi tahliye edildi
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi