Kürtler hangi partiyi destekliyor? Rakamlar ortaya koydu

Diyarbakır'da büyük bir coşkuyla karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik “Biji serok Erdoğan” tezahüratların yeni bir Kürt açılımı diye yorumlanması hakkında Diriliş Postası Yazarı Murat Özer köşe yazısında önemli detaylara yer verdi.

Kürtler hangi partiyi destekliyor? Rakamlar ortaya koydu
Kürtler hangi partiyi destekliyor? Rakamlar ortaya koydu
GİRİŞ 13.07.2021 11:30 GÜNCELLEME 13.07.2021 11:34
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde Kürt seçmenlerin en çok desteklediği siyasi partinin AK Parti ve Cumhur İttifakı olduğunu dile getiren Murat Özer, bölge halkının PKK'nın uzantısı haline gelen HDP'ye karşı net bir tavır koyduğunu son seçim sonuçları ve anketleriyle köşe yazısında ortaya koydu.

Murat Özer'in dikkat çeken köşe yazısı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde halkı Kürtçe selamlarken; gençlerin “Biji serok Erdoğan” diye tezahürat yapmasını yeni bir Kürt açılımı diye yorumlayanlar hata yapıyor.

Bu sorunun kendisi içinde çok önemli hatalar barındırıyor. Çünkü Türkiye’yi yönetmek isteyen hiçbir partinin, bir etnik ya da mezhebi kimlikle tanınmaması gerekir. Fakat hem Türkiye’nin iç çatışmalarla zayıflamasından medet uman devletlerin, hem de kanla beslenen sözde siyasetçilerin etnik ve mezhebi kimliği öne çıkaran partilere ihtiyacı var.

Gerçeklerin üzerini örtüp, algı yönetimiyle başarılı olmaya çalışan kara propaganda makinesine göre Kürt halkının temsilcisi HDP’dir. Öcalan gibi bir terörist başından “önder” çıkaran bu Batılı fonlarla şişirilmiş medyaya göre, Yasin Börü gibi Kürt gençlerinin kanı ellerine bulaşmış Demirtaş da bir “barış savaşçısı”.

Sadece Türkiye’de Kürtlere düşmanlık etmekle kalmayıp, çirkefini Kuzey Iraklı Kürtlere kadar ulaştıran PKK ve siyasi uzantısı HDP’nin Kürt halkında ne kadar karşılığı var?

Bunu anlayabilmek için Soros’un beslediği sözde araştırma kurumlarına ya da Cumhur İttifakı’nı bozmak için didinen dindar görünümlü Kürtçülerin söylemlerine değil seçim sonuçlarına bakmak yeterli.

Son üç yılda yapılan iki seçim bize Kürt seçmenin sadece Cumhur İttifakı’na bakışını değil, aynı zamanda HDP’nin ne kadar temsil kabiliyeti olduğunu da ortaya koyuyor.

AK PARTİ BÖLGEDE AÇIK ARA BİRİNCİ PARTİ

Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinin toplam seçmen sayısı 8 milyonu buluyor. Son seçimlerde Ak Parti her iki bölgede toplam oyun yüzde 45’ini alırken; HDP toplamda yüzde 27 oy alabildi. Ak Parti 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Doğu Anadolu’da yüzde 42 olan oyunu 2019 yerel seçimlerinde yüzde 44’e taşırken; HDP yüzde 32 olan oyunu, 10 puan düşürerek yüzde 22’ye geriletti.

Aynı durum Güney Doğu Anadolu’da da görülebilir. Ak Parti 2018’de yüzde 39 olan oyunu 2019’da yüzde 44’e taşırken; HDP yüzde 38’den yüzde 29’a geriledi. CHP bölgede neredeyse hiç varlık gösteremez iken MHP dahi Doğu Anadolu’da yüzde 10 civarında oy alıyor.

Her ne kadar Siirt, Van, Hakkâri ve Diyarbakır gibi şehirlerde HDP başarılı olsa da, AK Parti, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Şanlıurfa, Şırnak, Muş, Adıyaman, Erzurum, Malatya ve Elazığ gibi bölgenin pek çok şehrinde belediye başkanlıklarını kazandı.

KÜRTLER TERÖRLE MÜCADELEYİ DESTEKLİYOR

Bütünüyle manipülasyon için üretilmiş seçim anketlerine değil, gerçek rakamlara baktığımızda bölge halkının Cumhur İttifakı’na güvendiğini; terörle mücadeleyi desteklediğini görebiliriz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde halkı Kürtçe selamlarken; gençlerin “Biji serok Erdoğan” diye tezahürat yapmasını yeni bir Kürt açılımı diye yorumlayanlar hata yapıyorlar. Çünkü hem Erdoğan hem de birkaç gün önce “Kürtlere terörist diyen vatan hainidir. Kürtler benim öz kardeşimdir” diyen Devlet Bahçeli için bölgedeki terör sorununun çözüm haritası belli. Üstelik bu çözümün en önemli paydaşı çocuklarını PKK’nın elinden kurtarmak için iki yıldır gece gündüz demeden uğraşan Kürt anaları.

YORUMLAR 31
  • Hasi 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir kürt olarak gurur duyuyorum reisten
    Cevapla
  • Ruha 2 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan dan başkası yalan
    Cevapla
  • 44 zaloğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    uyanmanın zamanı geldi de geçti HDP demek PKK demek binlerce KÜRT çocuğu TERÖRE kurban gitti HDP kürtlerin haklarını savunmuyor tam tersi kürtleri hayvan yerine koyup üzerlerinden siyaset yapıp PKK ya destek veriyor
    Cevapla
  • isa 2 yıl önce Şikayet Et
    gelecek seçimlerde hüdapar oylarını yükseltecek. hüdaparın doğuda çarpan etkisi çoktur
    Cevapla
  • Vay bee 2 yıl önce Şikayet Et
    İtiraz ediyorum. .!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...