Türkiye ve KKTC, AB'ye Maraş'ı hatırlattı: Artık kabul et

Dışişleri Bakanılığı ile KKTC Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkan Yardımcısı ve Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in AB adına kapalı Maraş hakkında yaptığı açıklamaya yanıt verildi.

Türkiye ve KKTC,  AB'ye Maraş'ı hatırlattı: Artık kabul et
Türkiye ve KKTC, AB'ye Maraş'ı hatırlattı: Artık kabul et
GİRİŞ 27.07.2021 20:05 GÜNCELLEME 27.07.2021 20:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TÜRKİYE'DEN AB'YE MARAŞ TEPKİSİ 
Son dakika haberine göre Dışişleri Bakanlığı'ndan AB'ye tepki geldi. Yapılan açıklamada, " Kıbrıs Türk halkını görmezden gelen, gerçeklerden kopuk ve sadece Rum tarafının görüşlerini yansıtan bu ve benzeri açıklamaların bizim açımızdan bir değeri ve hükmü yoktur." denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: AB adına bugün (27 Temmuz) Maraş konusunda yapılan açıklamayı kınıyoruz. Kıbrıs Türk halkını görmezden gelen, gerçeklerden kopuk ve sadece Rum tarafının görüşlerini yansıtan bu ve benzeri açıklamaların bizim açımızdan bir değeri ve hükmü yoktur. Üyelik dayanışması ve veto endişesi bahaneleriyle ortaya konulan bu yanlı AB tutumunun hiçbir sorunun çözümüne katkıda bulunması da mümkün değildir.

Kıbrıs meselesinin çözümü ve Maraş açılımı konusunda KKTC makamlarının önerilerine ve aldıkları tüm kararlara desteğimiz tamdır.

Maraş açılımı KKTC Hükümetinin aldığı bir karardır. AB, 2004’te Annan Planı sonrasında Kıbrıs Türk halkına verdiği sözleri tutmalı ve KKTC’yi muhatap almayı öğrenmelidir.

KKTC'DEN AB'YE KAPALI MARAŞ TEPKİSİ 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, "Kıbrıs Türk halkının ve devletinin varlığını yok sayan AB'nin, kapalı Maraş'ın KKTC toprağı olduğunu ve kapalı Maraş'ta atılan adımların KKTC devleti ve hükümeti tarafından atılmakta olduğunu artık idrak etmesi gerekmektedir." açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkan Yardımcısı ve Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in AB adına kapalı Maraş hakkında yaptığı açıklamaya yanıt verildi.

Açıklamada, "AB Yüksek Temsilcisi Borrell, AB adına 27 Temmuz 2021 tarihinde kapalı Maraş hakkında, her zamanki gibi, yanlı bir açıklama yapmıştır. Kıbrıs Türk halkının ve devletinin varlığını yok sayan AB'nin, kapalı Maraş'ın KKTC toprağı olduğunu ve kapalı Maraş'ta atılan adımların, KKTC devleti ve hükümeti tarafından atılmakta olduğunu artık idrak etmesi gerekmektedir." ifadeleri yer aldı.

KKTC'nin, Ada'da bir anlaşmaya varılmasına fırsat tanımak maksadıyla son döneme kadar kapalı Maraş ile ilgili hiçbir adım atmadığı hatırlatılan açıklamada, müzakere masasında harcanan 50 yılı aşkın süre içinde ortaya çıkan tüm anlaşma fırsatlarının Rum tarafınca hunharca reddedilmesinin, Ada'da statükonun sembolü haline gelen kapalı Maraş'a ilişkin adım atılmasını zorunlu kıldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bugüne kadar kapalı Maraş'ı da içeren tüm anlaşma planları ile Güven Yaratıcı Önlemler Rum tarafınca topyekün reddedilmiştir. Yıllardan bu yana statükonun sembolü haline gelen kapalı Maraş'ta, Kıbrıs Türk tarafının, uluslararası hukuk çerçevesinde ve özel mülkiyet hakkını gözeterek atmakta olduğu adımlar, Rum halkı arasında da memnuniyet yaratmıştır. KKTC tarafından yapılan açılımların amacının başta AB tarafından saptırılması, AB'nin taraflı tutumunun açık bir göstergesidir." ifadeleri yer aldı.

 "AB, ADALETSİZ BİR YAKLAŞIM SERGİLEMEKTEDİR"

Rumların tek amacının, Kıbrıs Türklerini ilelebet müzakere masasına hapsetmek ve anlaşmazlığın yarattığı statükonun vermiş olduğu rahatlık ile yoluna devam etmek olduğunu vurgulanan açıklamada, Kıbrıs Türk halkı üzerinde var olan haksız izolasyonun sona ermesi için bugüne kadar vermiş olduğu sözleri tutmamış olan AB'nin, Kıbrıs Türk halkının ekonomik olarak kalkınmasına imkan tanıyabilecek her türlü girişimin önüne set çekmeye çalıştığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"AB, bir yandan Ada'da bir anlaşmaya varılmasını istediğini iddia ederken diğer yandan da Ada'daki bir tarafın varlığını yok sayarak, diğerini yücelten, tek kelime ile adaletsiz bir yaklaşım sergilemektedir. Bu yaklaşım, Rumların uzlaşmaz tavrının yegane kaynağıdır. KKTC'nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsüne saygı duyulmasının Ada'da bir anlaşmaya varılması için elzem olduğu gerçeği AB tarafından er ya da geç idrak edilecektir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Yavuz Sultan Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Haçlı gavuru ab gerçi sen batıl'ı temsil ediyorsun nerede görülmüş haktan doğrudan iyiden yana olduğun hep soykırım sömürge kötülükten yanasın, ama normal eşyanın tabiatına aykırıdır, Müslüman hakkın iyinin güzelin doğrunun tarafıdır gavur da kötülüğün sembolüdür, tersi olsa biz ölmüşüz bitmişiz kıyamet gelmiş demektir !..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'deki banka kartlarının sayısı nüfusun 5 katına çıktı
'Berzeg Sendromu' mahalleyi boşalttı: ‘Köylerde nüfus kalmadı’