Adım adım Türk Birliği'ne! Çavuşoğlu'ndan tarihi açıklamalar

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bugün düzenlenecek Türk Konseyi Devlet Başkanları 8. Zirvesi'nde tarihi kararlar alınacağını belirterek, "Aile meclisimizin ismini 'Türk Devletleri Teşkilatı' olarak değiştiriyoruz" dedi.

Adım adım Türk Birliği'ne! Çavuşoğlu'ndan tarihi açıklamalar
Adım adım Türk Birliği'ne! Çavuşoğlu'ndan tarihi açıklamalar
GİRİŞ 12.11.2021 07:07 GÜNCELLEME 12.11.2021 07:12
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul’da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi (Türk Konseyi) Zirvesi Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türk dünyasının ortak teşkilatının, artık küresel bir marka haline geldiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Bu başarı hepimizin. Şimdi de değişen dünyaya uyum sağlayacak şekilde biz de önemli bir dönüşümün arefesindeyiz. Aynı kökten beslenen bir ulu ağacın farklı dallarıyız. Köklerimizi unutmadan birliğimizi pekiştirdikçe uluslararası gücümüzü artıracağız" dedi.

TARİHİ KARARLAR ALINACAK

Bakan Çavuşoğlu, ata yurdu olarak nitelediği Asya’nın dünya siyasetinde ağırlık merkezi hâline geldiğini, Türk Konseyinin önemi ve sorumluluğunun arttığını vurguladı. Bugün düzenlenecek Türk Konseyi Devlet Başkanları 8. Zirvesi’nde tarihi kararların alınacağını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İlk olarak, bu yıl kardeş Türkmenistan’ın gözlemci olarak katılımı ile aile fotoğrafımızı tamamlıyoruz. Değerli kardeşim sayın Raşit Meredov’un şahsında Türkmenistan’a aramıza hoş geldiniz diyorum. İkinci olarak, aile meclisimizin ismini 'Türk Devletleri Teşkilatı' olarak değiştiriyoruz. Bunun vakti çoktan gelmişti. Üçüncü olarak, Aksakallar Konseyinin gözden geçirilmiş yönetmeliğini kabul ediyoruz. Ortak kültürümüzde atanın sözü darda kaldığımızda bize hep yol gösterici olmuştur. Aksakallarımız tecrübeleriyle yolumuzu aydınlatacaktır."

VİZYONUMUZUN ORTAK OLMASI GEREKİYOR

Bakan Çavuşoğlu, dördüncü olarak, gözlemcilik ve ortaklık statülerinin açık bir şekilde belirleneceğini ifade ederek, "Özgün kimliğimizi muhafaza ederek teşkilatımızın çekim gücünü hep birlikte arttırabileceğiz. Beşinci olarak, 'Türk Dünyası 2040 Vizyonu'nu da kabul edeceğiz yarın (bugün)" diye konuştu.

"Türk Dünyası 2040 Vizyonu"nun, teşkilatın gelecek perspektifini ortaya koyduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Nasıl ki köklerimiz ortaksa geleceğe dönük vizyonumuzun da ortak olması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, bu önemli belgenin hazırlanmasında emeği geçenlere ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Bagdat Amreyev’e teşekkür ederek, Vizyon Belgesindeki hedefleri hayata geçirmek için dönem başkanlığımızda uygulama belgesi kabul edeceğiz. Beş senelik bir yol haritası niteliğindeki bu belgenin 2022’in ilk çeyreğinde Konsey’imizin onayına sunulmasını öneriyorum” dedi.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 24
  • Aydin durmus 2 yıl önce Şikayet Et
    Cok gec kaldik bir an once ab gibi yapilanmali ve arti ordumuzuda kurmaliyiz eger birlesirsek cok guclu askeri ve ekonomik guc oluruz...
    Cevapla
  • Metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Gümrük birliği gibi anlaşmalar yapmak lazım öncelikle.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk soyundan gelen her devlet birliğe üye olabilir
    Cevapla
  • MOĞOL TÜRK 2 yıl önce Şikayet Et
    moğolistan niye yok pakistan niye yok... dışlamak yerine sahiplenirsek herşey rayına oturacak...
    Cevapla
  • Kurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Moğullar Türk mü?
    Cevapla
  • atakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk dünyası diyor. Sen Mali niye yok Libya niye yok diyorsun.
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük bağlayıcı ablaşmalar gerekç ileride türk ülkelerinin birleşmesine yönelik hamleler gerek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'