Numan Kurtulmuş, Kılıçdaroğlu'na "Hellalleşme" için adres gösterdi

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Haber Global'deki ''Siyaset Özel'' programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlarken CHP lideri Kılıçdaroğlu'na "Helalleşme" sözlerine çarpıcı çarpıcı sözlerle cevap verdi.

GİRİŞ 26.11.2021 01:15 GÜNCELLEME 26.11.2021 01:16

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Merkez Bankası yasasında verilen yetkiler bellidir. Bu yetkiler içerisinde Merkez Bankası yetkilerini bağımsız olarak kullanır. Amacımız, çok kısa sürede kur dalgalanmalarını frenlemek" dedi.

Kurtulmuş, Haber Global'deki ''Siyaset Özel'' programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Küresel bir ekonomik savaş olduğunu ve zor bir dönemden geçildiğini vurgulayan Kurtulmuş, ''Yüzde 9-10 aralığında büyüyecek bir ekonomimiz var. Bu sürecin geçici dalgalanma olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

Büyük güçler, ekonomik güçler arasında ekonomik olarak büyük bir savaş olduğunu aktaran Kurtulmuş, üstüne bir de pandeminin ortaya çıktığını, buna rağmen Türkiye'nin tedarik zincirlerini kırmadan yoluna devam ettiğini söyledi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

''Dünya krizleri, dönemsel krizler bize bir şey öğretti, tezgah dağılırsa bir daha toparlaması çok zor. Yani üretimin, sanayicinin, KOBİ'lerin üretmeye devam etmesi lazım. Bunu söylerken her şey güllük gülistanlıktır anlamında söylemiyorum. Türkiye kendi göbeğini kendi kesti, İHA'larıyla, SİHA'larıyla milli savunma sanayisinde çok önemli bir yere geldi. Türkiye, pandeminin en ağır olduğu zamanlar Eskişehir'deki TAİ'nin fabrikasında yüzde yüz yerli imkanlarımızla helikopter motorunu yaptı. Biliyorlar ki eğer Türkiye bu istikamette giderse birkaç sene içerisinde kendi uçaklarının olabileceği bir ülke olacak. Türkiye, Allah'ın izniyle uçak motorunu da yapacak. Aslında Türkiye'nin sanayileşmesi tarihi aynı zamanda Türkiye'nin bir ihanet tarihidir. Türkiye'nin sanayileşmesine nasıl mani olunduğuna, rahmetli Nuri Demirağ'a bakın. Türkiye'nin kendi milli sanayisini kurması her yerde engellenmiştir."

Kurtulmuş, her alanda güçlü, büyük Türkiye için mücadelelerini sürdürdüklerini dile getirerek, "Sanayide, üretimde, ihracatta, istihdamda güçlü bir Türkiye için mücadele ediyoruz. Türkiye'nin yüzde 9-10 gelişmesi zaten halka doğrudan yansıyacak bir sonuç oluşturacaktır. Önümüzdeki mesele dövizin bu kadar yüksek olması, daha da önemlisi oynak bir şekilde seyretmesi. Ümit ediyorum ki kısa bir süre içerisinde belli bir seviyeye gelecek. Üreten önünü görecek, tüketen önünü görecek. Burada en önemli meselelerden birisi, vatandaşımızın yani bireysel tasarruflarını götürüp dövize dönmemesidir." dedi.

"KURDAKİ AŞIRI OYNAKLIK NEDENİYLE ALIM GÜCÜ OLUMSUZ ETKİLENİYOR"

''Türkiye'de yatırım yapılmıyor'' demenin gerçeği yansıtmadığına dikkati çeken Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Kurdaki aşırı oynaklık nedeniyle alım gücü olumsuz etkileniyor. Asgari ücret herkesin 'tamam' dediği bir ölçüde olacak, hakkaniyetli olacak. Asgari ücretlinin alım gücünü geçen yıldan aşağı götürmeyecek bir rakam hesaplanmalı. Zor bir tablo olduğunun farkındayız. İyi niyetli söylenmiş eleştirileri takip ediyoruz. Amacımız, çok kısa sürede kur dalgalanmalarını frenlemek. Üretim, istihdam, ihracat ve yatırıma zarar vermeden kurdaki oynaklığı giderecek adımları atacağız. En kısa süre içinde bu zor tablonun yatışacağına, kurdaki oynaklığın aşağı doğru gideceğine inanıyorum. Türkiye'nin üretme mecburiyeti var. Türkiye'nin ihracatını, üretim tarafını güçlendirmesi mecburiyeti var. Bunun için de mümkün olduğu kadar üretim maliyetlerinin yükünü azaltmak ve dövizdeki gelişmelerden Türkiye ekonomisi lehine sonuçlar elde etmek mecburiyetindeyiz .Merkez Bankası, teknik imkanlarını sonuna kadar tahlil edecek. Nerede, hangi enstrümanı kullanabilir, elindeki imkanlar nelerdir, bunların detaylarını Merkez Bankası biliyor, bunları ortaya koyacak ve ona göre kararını kendisi verecektir. Hükümet bu tarafa giderken Merkez Bankası, 'Ben bağımsızım, ben bu tarafa gidiyorum', böyle bir şey zaten işin doğasına aykırıdır. Merkez Bankası yasasında verilen yetkiler bellidir. Bu yetkiler içerisinde Merkez Bankası yetkilerini bağımsız olarak kullanır."

Toplumda var olan talebi siyasetin göz ardı edemeyeceğini aktaran Kurtulmuş, sonuçta bir de imkan ve öncelik meselesi olduğunu belirterek, "İmkanlar, öncelikler, talepler bir araya getirilir, ona göre üçünün kesiştiği noktada karar alınır. Asgari ücret vergi dışı kalmalıdır ama nihayetinde bütçe imkanı çerçevesinde konuşulması lazım" dedi.

"TÜRKİYE HER ZAMAN SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANA OLDU"

Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmalara değinen Kurtulmuş, "Yeniden dostluğu, kardeşliği sağlamak zorundayız. Eğer biz bunu çözemezsek, elin oğlu gelip ensemizde boza pişirir. Bütün bölgemizdeki ülkelerle iyi ilişkilerimizin gelişmesini önemsiyoruz ve bizi iyi bir yere götüreceğini biliyoruz. Türkiye, her zaman Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana oldu. Suriye'de her etnik kökendeki halkın barış içinde yaşamasını istiyoruz. Bunu için de Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması lazım" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, tevazu ve empatinin önemine işaret ederek, ''İktidar partisi mensubu arkadaşlar hassas bir dönemden geçilirken söylediklerinde kılı kırk yarmalı. Vatandaş zor bir dönemden geçiyor. İktidar partisindeki arkadaşlarımız çok hassas olmalı. Ancak sosyal medyada manipülasyon ile bu durumu çığırından çıkarmak isteyenler var. Sokakları karıştırmaya yönelik sorumsuz sözlerin sosyal medyada paylaşıldığını görüyorum. Çok titiz ve dikkatli olmamız lazım, bunun yolu tevazu ve empati yapmaktan geçiyor'' ifadelerini kullandı.

"SAMİMİ BİR HELALLEŞMEYE GİDECEKSE ÇOK CESUR OLMALI"

Kurtulmuş, bir soru üzerine, CHP'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olması gibi bir istekleri olmadığını belirterek, "Bu bizi ilgilendirmez" dedi.

CHP'nin helalleşme çağırısı samimi ise Türkiye'nin işine yarayacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Samimi bir helalleşmeye gidecekse çok cesur olmalı. Helalleşme olacaksa özür dileme olacak. Cesur olunacaksa bu Türkiye'nin ve CHP'nin hayrına olur. Millet samimi olarak özürlere başlanmasını istiyor." diye konuştu.

 CHP'nin 28 Şubat sürecindeki tavrını, Meclis'te yaşananları, üniversitede başörtülü öğrencilere yönelik tepkisini ve bugün hala bazı parti yöneticilerinin başörtülülere yönelik tavırlarını hatırlatan Kurtulmuş, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na hellalleşme için çağrıda bulundu.

Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarında bütün siyasi partilerin görüşünü ortaya koymasını istediklerini aktardı.

Kurtulmuş, Osman Kavala davasına ilişkin soruya da "Mahkemenin eldeki deliller çerçevesinde adil bir karar vereceğini düşünüyorum. Yargı buna karar verecek. Türk yargısı bağımsız bir yargı olarak karar verecek. Bu mahkemenin işidir, kendimizi yargıç yerine koyamayız. Türkiye mahkemelerini yönlendirmek kimsenin hakkı ve haddi değildir. Türkiye'de bağımsız bir yargı var" yanıtını verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!