Haddi aşan Yunan bakana Türk büyükelçiden tokat gibi cevap!

Norveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün düzenlediği bir konferansta Türkiye aleyhinde suçlamalarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın iddialarını, Türkiye'nin Norveç ve İzlanda Büyükelçisi Fazlı Çorman çürüttü.

GİRİŞ 18.02.2022 09:52 GÜNCELLEME 18.02.2022 11:00
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Norveç'te bir konferansta Türkiye'yi hedef alınca Türk Büyükelçi Fazlı Çorman'dan cevabını aldı.

Yunanistan Dışişleri Başakın Nikos Dendias, Norveç'in başkenti Oslo'da yarı resmi bir düşünce kuruluşunun panelindeki konuşmasını Türkiye'yi hedef almaya ayırınca, Türkiye'nin Norveç Büyükelçisi Fazlı Çorman, 'yaptıklarınızın karşılığını alıyorsunuz' diye müdahale etti. Öfkelenen Dendias, 'Türkiye Kanuni dönemindeymiş gibi davranıyor' diyerek zaafiyetini itiraf etti.

Norveç'in yarı resmi düşünce kuruluşu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde bir konferansta Dendias ve Tromso Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Tore Henriksen katıldı. Henriksen, Norveç'in İsveç, İzlanda, Danimarka ve Rusya ile Arktik Okyanusu ve Barents Denizi'ndeki alanlar konusunda yaptığı anlaşmalara işaret ederek, bunun Soğuk Savaş döneminde bile bozulmadığını hatırlattı. Henriksen, uluslararası hukuk ve örneklerin anlaşmalarda etkili olduğunu, ancak nihai çözümün iki tarafın müzakereleriyle sağlandığını ve kimsenin anlaşmazlık yaratacak bir eylem yapmadığını vurgulayarak, Ege'de Türk-Yunan sınırı konusunda örnek alınabileceğine işaret etti.

Dendias da, Yunanistan'ın karasularını Ege'de 12 mile genişletme 'hakkını' kullandığını savunurken, Türkiye'nin 1995'te bu tek taraflı hukuksuz adımın atılmasını 'casus belli/savaş sebebi' saymasını 'savaş tehdidi' olarak niteledi.

GERÇEK DİYALOG ŞART

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Bunun üzerine Büyükelçi Çorman, "Bunlar sizin attığınız adımların bir karşılığıdır. Yunanistan'ın karasularını tek taraflı olarak 12 mil olarak ilan etmesi Türk sularını, Türkiye'nin uluslararası sulara ulaşma kabiliyetini 'kilitleyecek' ve Türkiye'yi kendi karasularına hapsedecek. Bunu dayatmaya çalışıyorsunuz. Ege'de böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Adalar Türkiye'ye çok yakın. Ayrıca Lozan ve Paris anlaşmalarında, adalar için 'askerileştirilemez' statüsü var ve bundan bahsetmiyorsunuz" dedi.

Çorman, 2019'da Libya-Türkiye Denizcilik Anlaşması'nın da Yunanistan'ın hukuksuz hamleleri sonucunda imzalandığını hatırlattı.

Büyükelçi, iki ülke arasındaki sınırların sadece iki ülke tarafından yapılabileceğine, Türk-Yunan sorunlarının gerçek bir diyalogla çözülebileceğine işaret ederek, muhtemelen önümüzdeki hafta bakan yardımcıları düzeyinde yeni bir görüşme olacağını hatırlattı ve "Biliyorsunuz değil mi, Ege'nin iki kıyısı var, biri Anadolu, Küçük Asya olarak hatırlarsınız tarihten" dedi.

HAZIRSANIZ, KONUŞABİLİRİZ

Çorman, Prof. Henriksen'in Norveç-Rusya deniz sorunlarının iki ülke arasında çözüldüğünü anlattığına da işaret ederek, "Eğer hazırsanız, Türkiye'nin hak ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaya hazırsanız her zaman konuşabiliriz" diye konuştu.

Bunun üzerine öfkelenen Dendias, "Eğer Türkiye Kanuni Sultan Süleyman'ın Akdeniz'de donanmalarla hakim olduğu dönemde kalmaya devam ederse ilerleyemeyiz" dedi.

YORUMLAR 10
  • Evrenli 2 yıl önce Şikayet Et
    Mavi vatan sularına giren bütün askeri gemileri durdurun
    Cevapla
  • Musta63 2 yıl önce Şikayet Et
    neden daha sert konuşan birisi yok rusya ile Türkiye de batililar ocakta kül birakmiyor uçup kaçıyorlar bizimkiler miymiy
    Cevapla
  • ABDULAZIZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Onlar 12 mil yapmak istiyorsa bizde 24 mile çıkaralım.
    Cevapla
  • Mert 2 yıl önce Şikayet Et
    Mantıklı
    Cevapla
  • Abdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar ancak gucten anlarlar baska bir sey den degil, o yuzden cok guclu olmamiz lazim .istihbaratimiz ayni mossad ve cia gibi calismali hatta onlardan daha iyi Olmali,yunani icten cokertebiliriz..
    Cevapla
  • Ank.06 2 yıl önce Şikayet Et
    Başarı diye öğündüğümüz (?) Lozan anlaşmasında ege nin iki ada hariç(gökçe ve bozca ada) irili ufaklı yüzlerce adayı silah koymama şerhiyle verirsen limniden kaş in meis adasına kadar,tabiki yunanda haklı olarak adaların yeraltı ve yerüstü benim der sende kıyıdan ayaklarını suya sokar ve olta ile balık avlarsın,yakından bakarsın.lozan da yunan ne istediyse verdik diye böbürlenen ismet inönü ve ekibinin elinde hiç mi ege denizi ve adaların haritası yoktu.yunan elinde bine yakın ada var iken ,sana üzerinde ot bitmeyen kıyına yakın iki tana kaya adayı yani kardak adasını dahi vermiyerek sahipleniyor,sen ona tüm ege yi vermişsin ,kaptırmışsın bu mu denize dökmek ?
    Cevapla
  • Mert Kahraman 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz aslında yunanı denize dökmemisiz sahilde suya girmesini sağlamışız baksana burnumuzun dibinde ki adalar onlarda birde gurur duyuyorlar lozan diye. Ondan sonra CHP iyi parti sadet partisi ve ikitane hain parti var Davut oğlu ve babacık çıkmışlar ne işimiz var suriyede libyada ırakta egede Akdenizde diyorlar benzin pahalı diyorlar hiç sordunuzmu Musulu kerküğü nasıl verdiniz ismet ünönü onların şapkasını taktı amerikan bayrağını sallarken hiç eleştiri yaptınızmı Abdülhamid Han döneminde oynanan oyunlar şimdi Recep Tayyip Erdoğan a oynanıyor farkındayız. Siz bu Türkiye üzerine oynanan oyunlara ortak olun bakalım ama bizlerde boş durmuyoruz merak etmeyin
    Cevapla
  • Evlad-ı Fatihan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilgi sahibi olmadan fikir üretiyorsunuz Adaları lozanda vermedik Kıbrısı 93 harbinde osmanlı rus savaşında İngilterye verdik 12 adalarını İtalya işgal etti trablus savaşında diger adalarıda birinci balkan savaşında yenilince yunan işgal etti adaların kaybedilmesi lozanla bir ilgisi yok araştırın ve öğrenin ondan sonra fikrinizi yazın
    Cevapla
  • musab 2 yıl önce Şikayet Et
    Haber bu kadar uzun değil ne yazmışsın be:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi