Zahid Akman: Bayağı küsuratın toplamıyla iktidar olamazsınız

Kanal7 Genel Yayın Yönetmeni ve Haber7 Yazarı Dr. Zahid Akman, bugünkü köşesinde muhalefet partilerinin anketlerde aldıkları küsuratlı oy oranlarını yazdı. Akman, "Muhalefetin bu küsurat ile seçimi alma şansı gözükmüyor" diye ekledi.

GİRİŞ 23.02.2022 13:42 GÜNCELLEME 23.02.2022 14:00
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

İşte Kanal7 Genel Yayın Yönetmeni ve Haber7 Yazarı Dr. Zahid Akman'ın bugünkü köşe yazısı:

Türk Dil Kurumu’na göre Bayağı Kesir: Ondalık olmayan kesir, adi kesir: 

Yine TDK’ya göre Bayağı: Basit, adi, amiyane, banal: anlamına geliyor. Haklı olarak okuyucular matematiğin konusu olan bu işlemlerin siyasi konularla ilişkisini kurmakta zorlanabileceklerdir. Ancak bir masa etrafında toplanan altı muhalefet partisinin oy oranlarını bayağı kesir yöntemi ile topladığımızda durum daha iyi anlaşılacaktır.

Muhalefetin oy oranları Optimar’ın son yaptığı araştırmaya göre,

CHP: 26.7/100

İP: 10.9/100

TDP: 1.1/100

MP: 0.8/100

SP: 0.7/100

GP: 0.5/100   

_________________   

Toplam: 40.7/100

%50+1 ile seçimin kazanılacağı gerçeği göz önüne alındığında muhalefetin bu küsurat ile seçimi alma şansı gözükmüyor. Özellikle CHP ve İP dışındaki dört partinin oy oranı 3.1/100’İ anca buluyor. Bu bayağı küsurat (Arapçada kesirin çoğulu küsurat olarak yazılır) olarak nitelendirilebilecek dört parti ile bir araya gelmek seçimi almaya yetmeyecekse bu partilerde ısrar ne anlama geliyor. Bazıları şöyle düşünebilir; Seçime yaklaşıldıkça bu partiler AK Parti ‘den kaçacak oyları alacaklardır ve seçimi kazanmaya katkı sağlayacaklardır. Ancak son ekonomik sıkıntılara rağmen hiçbir oy artışı sağlayamayan bu bayağı küsurat partiler, iktidarın aldığı tedbirlerin halka pozitif yansıması sonrasında şu anki konumlarını bile korumakta zorlanacaklardır. Hal böyle iken bu küsurat partilerin masaya çağrılması üst aklın bir talimatı olma ihtimalini artırıyor. Birileri oyunu seçim günü iktidardan çalınacak oylar üzerine kurgulamak istiyor.

Sayın Kılıçdaroğlu’nun bunları bilmesine rağmen HDP’yi masaya çağırmaması, ittifakın içine bu partiyi almaması kendi tabanına ve İP seçmenine bu durumu izah edememesinden kaynaklanıyor olabilir. Ancak barajı geçme sorunu olmayan HDP’yi görmemezlikten gelerek alabileceği bir seçim olmadığını en iyi kendisi biliyor. Korkunun ecele faydası yok. Sayın Cumhurbaşkanının da dediği gibi HDP ile kapalı kapılar ardında görüşmeyi bırak, dürüstçe kamuoyu önünde görüş.

HDP’yi çantada keklik görüp bu dışlayıcı ve aşağılayıcı tavırlarla duvara toslama ihtimaliniz çok yüksek. Benden söylemesi. Terörle ilişkisini bir türlü kesemeyen, PKK’nın siyasi kolu olarak faaliyet yürüten bu parti her dışlanmayı hak ediyor. Cumhur İttifakı bunu mertçe yapıyor. Kamuoyu aynı mertçe tavrı Millet İttifakından da bekliyor.

Hülasa ; seçimi almak istiyorsan bayağı küsuratı bırak, dürüstçe HDP’ye bak.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 71
  • Cemal K. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunların sandığa girip sandıktan çıkma gibi bir planları olduğunu düşünmüyorum. Daha çok batıdaki dostlarına I'm okey mesajı veriyorlar.
    Cevapla
  • yazıcı 2 yıl önce Şikayet Et
    Altılı çete iktidar olmaktan ziyade kaleyi içerden yıkma peşindelet osmanlıyı yıkan hainlerin torunları bunlar
    Cevapla
  • ,c==J 2 yıl önce Şikayet Et
    Bize düşman gerekmiyor, bize kimse zarar vermek için uğraşmiyor, bizi bizle, içimizden vuranlar yetiyor. Allah aşkına şurda oturan Şerittifakkına bir bakarmısınız. Yarab bu ne kin bu be nefret bu ne hainlik. Allah islah etsin. Allah tuzak kuranları, kendi tuzaklarında boğsun inşallah
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanilmak en büyük hata olur. Göründüğü gibi değil.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah(cc), fitnecilerin kurduğu tuzakları bozacaktır inşallah. Çünkü; İmamoğlu'a başta İstanbul ve alevi vatandaş seçmeni olmak üzere Türkiye'de çok kişi oy vermez. Mansur'a Pkk kesimi, kürt vatandaşlar ve alevi vatandaşlar oy vermez. Kılıçdaroğlu'na, Sp, ip vd. çoğu oy vermez. Meral'le chp'nin çoğu oy vermez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PYD elebaşı Salih Müslim'in eşinden teröristbaşı Abdullah Öcalan hakkında skandal ifadeler
Silivri'de doğalgaz çıkarma çalışmaları: İlk ateş yandı, dağıtıma hazır