Gürkan Zengin: Türkiye'ye hak ettiği değeri vermeyen bedelini öder

Habertürk TV'de "Rus İşgali'nde 5. Gün'ün değerlendirildiği programa katılan gazeteci Gürkan Zengin, ABD'nin Ukrayna politikasına değinirken ABD'nin Türkiye politikalarına yönelik çarpıcı açıklamalar yaptı.

GİRİŞ 01.03.2022 00:34 GÜNCELLEME 01.03.2022 10:51
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Habertürk TV'de Kübra Par'ın sunduğu ve Rus İşgali'nde 5. Gün'ün değerlendirildiği programa katılan gazeteci Gürkan Zengin, ABD'nin Ukrayna politikasına değinirken ABD- Türkiye politikalarının geleceğine yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

Ukrayna krizinin dünyada dengelerin yeniden oluştuğu bu dönemde ABD'nin bundan sonraki süreçte özellikle PYD'ye yönelik Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate alarak Rusya'ya karşı  Türkiye'yi yanında görebilmek için PYD tavrında bir değişiklik yapar mı sorusuna değinen Gürkan Zengin ABD'nin Türkiye'yi yanında görmek istiyorsa bunları yapmak zorunda olduğunu söyledi. Zengin "ABD bunları yapar mı emin değilim. Elbette yapmalı. Çünkü müttefikidir, müttefiklik hukuku vardır." dedi.

"ABD, TÜRKİYE'YE KARŞI STRATEJİK BİR KÖRLÜK İÇERİSİNDE"

ABD devlet aklının bir süredir Türkiye'ye bakışının müttefik olmayacak şekilde stratejik körlük içinde hareket ettiğini söyleyen Zengin "Washington yönetiminin yaptığı PYD'ye PKK'ya devlet kurduracağım diye 84 milyonluk bir  Türkiye'yi, 3-5 coğrafyayı bilfiil kontrol eden, bölge üstü bir askeri gücü yabancılaştırmak, düşmanlaştırmak kadar akıl dışı bir stratejik körlüktür. Ukrayna'daki krizden sonra tablo çok daha vahim bir hale geldi. ABD'nin Türkiye ile ilgili çoktan değiştirmiş olması gereken ama hala sürdürdüğü tercihleri var, ama yapmıyor. ABD hala Türkiye Katsa yaptırımları uyguluyor, müttefikine ambargo uyguluyor, savunma silahlarını vermiyor, Türkiye alamadığı silahları Rusya'dan temin ediyor diye ambargolara maruz kalıyor. Bu ne kadar PKK sevgisiymiş de Türkiye gibi bütün teknik ve stratejik analizlerde olmazsa olmaz diyebileceğiniz bir gücü akıl dışı bir şekilde  gözardı edebiliyorsunuz." dedi.

"RUSYA HAVA SAHASINI AÇARKEN ABD TÜRKİYE'NİN ELİNİ KOLUNU BAĞLIYOR"

" Bu coğrafyada Türkiye kesinlikle ihmal edilemez. Ederse de bedelini öder." diyen ve Türkiye'nin hava sahasını kapatmadığı nedeniyle bir takım yorumcuların  eleştirilerine değinen Zengin sözlerini şöyle sürdürdü " Türkiye hava sahasını nasıl kapatsın, niye kapatsın. Sizden alamadığı desteği öbür taraftan aldığını görüyoruz. Afrin harekatında hava sahasını açan bir Rusya var. Bütün Suriye operasyonlarımıza karşı çıkan, elimizi tutan, harekatı durduran Amerika var. Türkiye'nin hava kuvvetleri eskiyor, yeni hava kuvvetlerine ihtiyacı var ama ABD F-35 projesinden Türkiye'yi çıkartıyor. Türkiye müttefiki olan ABD'den Patriot füzesi alabilmek için 6 yıl müzakere yürütüyor ve müzakereler başarısızlıkla sonuçlanıyor ve vermiyorlar. Gidip Rusya'dan füze alınca da ABD'den ambargo yiyorsun. Bunun gibi Fethullah Gülen meselesi gibi kepaze durumu hiç söylemiyorum. Tüm bunlara bakıp Türkiye Rusları şöyle etsin böyle etsin demek çok basit konuşmalardır. "

"TÜRKİYE NATO ÜYESİ DİYE HER ŞEYE EVET DEMEK MECRUBİYETİNDE DEĞİL"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu akşamki analizi bu nedenle çok değerlidir." diyen Zengin Türkiye'nin bölgesel denklemleri  göz önünde bulundurarak kendi çıkarlarını ön plana çıkardığını belirterek " NATO üyesiyiz kararlarına uymalıyızdan önce hukuki bir durum varsa uyarız ancak bir jeopolotik analiz gündeme geldiğinde bütün bu faktörler devreye giriyor ve ben Amerika ve Rusya ile ilişkimin ne olduğunu görmek durumundayım" dedi.. 

"SICAK ÇATIŞMA SÖZ KONUSU OLURSA TÜRKİYE'NİN NAMÜTENAHİ İMKANLARI OLDUĞUNU RAKİP AKTÖRLER DE BİLİYOR"

"Rusya bize çok büyük dost bir ülke değildir.  Rusya'nın Türkiye'ye karşı elinde bir iki kozu var. Bunlardan biri PKK'ya daha fazla destek verebilir, ama Amerikanınki stratejik bir destektir." diyen Gürkan Zengin Rusya'nın Türkiye'ye karşı İdlib'te göçü tetikleyebileceğini ancak Türkiye'nin elinde kartı olmayan bir ülke olmadığına dikkat çekerek " Karadeniz ve  boğazlar Rusya'nın ekonomisi açısından olağan üstü önemlidir. İş buralara, sıcak çatışma gibi durumlara geldiği zaman Türkiye'nin namütenahi imkanları vardır. Askeri, ekonomik ve coğrafi olarak da imkanları vardır. Bunu bütün aktörler bilir. ABD bunu 50 yıldır görüyor ve stratejik bir körlükle Türkiye ile ilişkilerini örgütlerle kıyaslar hale geldi. " dedi ve ABD'nin Türkiye politikalarındaki yanlışların gelecekte Amerika için doğuracağı faturalara dikkat çekti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 60
  • Vatan Sever 2 yıl önce Şikayet Et
    Kör çünki. Başına geleceği biliyor. Güçlü TÜRKİYE elbet gelecek. İstese de istemese de. Yeter ki 2023 seçimlerinde halkımız gerçekleri görsün ve seçimini doğru yapsın.
    Cevapla
  • özmuşlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye çok büyük devlettir... Sen tarihini unutsanda ,senin düşmanların senin tarihini senden iyi bilirler.Sen ecdadını unutsanda , onlar senin ecdadın yedi ceddini unutmazlar. Düşmanlık böyle bir şey...Ülkeni küçük görme arkadaş.. Savaşa girdiğin an etrafında kimse olmayacak...Sen, cephanen ve ecdadından sana kalan tek şey, vücudundaki o asil kan... O kandaki kudreti savaşta yanında hissedeceksin...Müslümanın müslümandan başka dostu yoktur . Zaten bu savşlar da Hakk ile batılın savaşı değil mi......!
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun! İşte budur... Ve evet Türkiye ile Rusya'yı karşı karşıya getirip zayıflatmak ve istedikleri gibi at koşturmak galiba en büyük planı USA'nın. Bölgenin ve hatta Avrupa'nın en büyük ekonomik, stratejik ve askeri gücü biziz. Aslında plan bizi indirmek. Bu planın arkasında da aslen İsrail var. Devletimizin çok dikkatli olması ve stratejik adımlarını 9 kere düşünerek atması lâzım.
    Cevapla
  • sönmez 2 yıl önce Şikayet Et
    türkiyeyi sakın küçük görmeyin türkiyeyi dünyaya halkına küçük göstermek isteyen ler bu milletten fakat milli degildir ya fetöcüdür yada chp lidir yada hdp li dir bu devlet çok güçlüdür terör örgütlerin puropagandasına aldanmayın bizi sınamak isteyen buyursun gelsinonları ünüformalarının üstündeki bayraklarla gömdük gene gömeriz bu devleti bölemeyeceksiniz... fitne tohumlarını ekenler yok olmaya mahkumdur
    Cevapla
  • Ali Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD dediğin israilin kuklasıdır, o sebeple Türkiyeyi PKK devleti uğruna satıyor, çünkü pkk devleti israil için uydudur, Türkiye ise tehdit ve engel.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etmişlerdi: AK Parti'den tepki
Türkiye'deki banka kartlarının sayısı nüfusun 5 katına çıktı