Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i kabul etti. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. İki lider de kravat takmadı. Miçotakis Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmem lazım" demişti.

GİRİŞ 13.03.2022 16:42 GÜNCELLEME 13.03.2022 17:26
Bu Habere 190 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Vahdettin Köşkü'nde öğle yemeğinde bir araya geldi.

FENER RUM PATRİKHANESİ'NDE AYİNE KATILDI

Resmi temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gelen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fener Rum Patrikhanesi'nin bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi'nde düzenlenen Ortodoksluk Bayramı ayinine katıldı. Ayin öncesi Başbakan Miçotakis kilise girişinde mum yaktı.

ERDOĞAN MİÇOTAKİS'İ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan Başbakan Miçotakis'i kabul etti. Çengelköy'deki Vahdettin Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, saat 14.00'te başladı. 

Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

KRAVAT TAKMADILAR

İki liderin de görüşmeye kravatsız katılması dikkati çekti. Bu detay; görüşmenin olumlu ve daha samimi şekilde geçtiği yönünde yorumlandı. 

GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine dair konuların yanı sıra güncel jeopolitik gelişmeler ile Rusya-Ukrayna savaşının yansımaları dahil bölgesel ve uluslararası meseleler ele alındı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla değişen Avrupa güvenlik mimarisinde Türkiye ve Yunanistan’ın özel bir sorumluluk taşıdığına işaret edilen görüşmede, iki ülke arasında iş birliğinin artmasının ve pozitif gündeme odaklanmanın karşılıklı ve bölgesel faydaları üzerinde duruldu.

Görüşmede, Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara rağmen, iletişim kanallarının açık tutulması ve ikili ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda mutabık kalındı.

Görüşmede, iki ülke arasındaki 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşma doğrultusunda atılacak adımlar da masaya yatırıldı.

İki ülke ilişkilerinin iyileştirilmesi konusunda mutabık kalındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmak hedefiyle Türkiye’nin attığı adımlara değinerek, Ege sorunları, azınlık, terörle mücadele, yasadışı göç gibi konularda da ilerleme sağlama ve ilişkileri daha ileri bir noktaya taşıma inancını koruduğunu ifade etti.

Sorunların samimi ve dürüst bir diyalog yoluyla çözülebileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki komşu ülke olarak sadece kriz zamanlarında değil, her zaman konuşmaları gerektiğini dile getirdi.

"ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMEM LAZIM" DEMİŞTİ

Rusya'nın işgalinden sonra Miçotakis, Parlamento'da yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmem lazım. Bu işgalden sonra yeni durum Türkiye'yle görüşmemizi gerektiriyor" demişti.

Erdoğan'la görüşmesinde kravat takmayan Miçotakis'in, Fener Rum Patrikhanesi'nde kravat taktığı görülüyor.

ERDOĞAN'DAN YOĞUN DİPLOMASİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması, bölgeden sivillerin tahliyesi ve barışın tesisi için yürüttüğü diplomatik çalışmaları, Antalya Diplomasi Forumu'nda da sürdürdü.

Erdoğan, 24 Şubat sabahı Ukrayna topraklarına Rus ordusunun başlattığı saldırının ardından ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bazı bakanlar ve kurmaylarıyla güvenlik zirvesine başkanlık etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra ilk olarak Ukrayna'nın Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Zelenskiy ile 26 Şubat ve 4 Mart'ta da telefon görüşmeleri gerçekleştiren Erdoğan, görüşmelerde daha fazla can kaybının yaşanmaması ve Ukrayna'nın daha fazla zarar görmemesi için ateşkes ilanı noktasında çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de 6 Mart'ta telefonda görüşen Erdoğan, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözülmesi konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini vurgulayan Erdoğan, "Hep birlikte barışın yolunu açalım." çağrısında bulundu.

TELEFON DİPLOMASİSİ DE DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki ilk müzakerelere ev sahipliği yapan Belarus'un Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile de telefonda görüştü.

Öte yandan Erdoğan, Ankara'da konuk ettiği Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin fikir teatisinde bulundu.

Erdoğan, önceki gün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le çalışma yemeğinde bir araya gelirken, iki lider Çankaya Köşkü'ndeki yemekte savaşın sona erdirilmesi için atılabilecek adımları ele aldı.

BIDEN İLE GÖRÜŞME

Aynı gün ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşen Erdoğan, krizin daha da derinleşme ihtimaline karşı Türkiye’nin çözüm arayışında kolaylaştırıcı konumunda bulunmasının önemli olduğunu iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden'la görüşmesinde Antalya'daki Türkiye-Rusya-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın düzenlenmesinin bile bizatihi diplomasi zaferi olduğunu vurguladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Erdoğan ve Biden'ın "yapıcı" bir görüşme gerçekleştirdiğine, Biden'ın Türkiye'nin diplomatik girişiminden dolayı çok memnun olduğuna dikkati çekti.

ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Antalya Diplomasi Forumu"nun açılışında konuşma yaptı.

Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki ilk üst düzey temasın Türkiye'de gerçekleşmesinin Antalya Diplomasi Forumu'nun amacına ulaşmaya başladığını gösterdiğini söyledi.

"2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı tüm dünya ses çıkarmış olsaydı, acaba bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık?" diye soran Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili temennisinin itidal ve sağduyunun galip gelmesi, silahların bir an önce susması olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, liderlerle görüşmelerini iki günlük Antalya Diplomasi Forumu'nda da sürdürdü.

Forumun ana gündeminde Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için yapılacak çalışmalar ile bölgesel ve ikili ilişkiler yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, forum kapsamında dün Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Erdoğan bugün de Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Şefik Caferoviç ve Milorad Dodik, Liberya Cumhurbaşkanı George Manneh Weah ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda yapacağı görüşmelere yarın İstanbul'da ağırlayacağı Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, pazartesi günü Ankara'yı ziyaret edecek Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile devam edecek.

KAYNAK: AA, HABER7
YORUMLAR 190
  • İnce siyaset 2 yıl önce Şikayet Et
    Barış yaşanabilir bir dünya için çok iyi bir şey fakat güçlü devletler insanlara dünyayı zindan ediyor . Yunan komşu hep bir elini Havada tutuyor. olup bitenden ders alsa iki millet ne güzel istikrar içinde yaşarlar …
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir taraftan da PKK şubesi açmaya devam eder bunlar!
    Cevapla
  • Deli dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Değil bu ülkenin iktidarını yönetimini chpkk ya vermek izmirin bir ilçesini dahi yönetmeye çapları yetmez. belediyeleri almaları hiçbirşey ifade etmez. chpkk içine pkk kaçmış abd mandasıdır. Reis Allah yardımcın olsun.Dualarımız seninle....
    Cevapla
  • Emekli mühendis 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu palikaryanın geliş sebebi Eastmed hattının tamamen iptal olması, İsrail 'in Türkiye 'ye yanaşıp, hattın Türkiye 'den geçirilmesi için teklifler sunması, arkasından Kıbrıs rum kesimi ile Yunanistan'ın boşa çıkarak tüm ümitlerini kaybetmesi neticesinde boru hatlarının Türkiye üzerinden Yunanistan 'a aktarılması ricası için geldi.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi petrol derdinde savaşı da ne için çıkarmışlar belli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şampiyonluk yarışı kızıştı! Düşme hattı alev aldı! Süper Lig'de son durum...
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!