Soner Yalçın'dan Kılıçdaroğlu'nun parlamenter sistem vaadine sert eleştiriler

Sözcü gazetesi yazarı Soner Yalçın, CHP'ye yönelik sert eleştirilerini sürdürdü. Atatürk'ün kurduğu partinin Millet İttifakı içinde teslim olduğunu belirten Yalçın "Kışkırtıcı soru sorayım" diyerek muhalefete 'tek adamlık' eleştirisi yaptı.

Soner Yalçın'dan Kılıçdaroğlu'nun parlamenter sistem vaadine sert eleştiriler
Soner Yalçın'dan Kılıçdaroğlu'nun parlamenter sistem vaadine sert eleştiriler
GİRİŞ 17.03.2022 16:17 GÜNCELLEME 17.03.2022 17:23
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Amiral gemi" olarak nitelendirdiği Sözcü gazetesinden CHP'ye yönelik eleştiriler gelmeye devam ediyor. Partiyi sağa savrulmakla suçlayan ve "Bilkent Deklarasyonu"na Atatürk'ü koymadığı için Kılıçdaroğlu'na sert sözlerle yüklenen Sözcü yazarı Soner Yalçın, bugünkü yazısında da tepkisine devam etti. 

Millet İttifakı'nı desteklediğini ancak "kendinden vazgeçme ve boyun eğme"ye karşı çıktığını vurgulayan Yalçın, "Ne yazık ki bu 'ezik tavır' özellikle merkezdeki sol partilerde var. Ki artık 'sol' adından bile utanır hale gelmediler mi? Nedir bu mahcubiyet? Sağa savrulan düşünce korkaklığı? Ya da aslında sol değiller mi?" ifadelerini kullandı.

Altı muhalefet partisinin, "Erdoğan'dan kurtulmak için" bir araya geldiğinin altını çizen Yalçın, "Israrla aradığım şudur: Gideni tanıdık. Peki, gelmekte olan ne?" diye sordu ve "Bu ülkenin siyasetçilik oynayacak vakti-hali kalmadı" dedi. 

"DEMEK Kİ 'TEK ADAMLIK' SORUN DEĞİL"

Millet İttifakı'nın parlamenter sistemi geri getirmek istemesine de değinen Yalçın, "Türkiye'nin hangi sorununu çözdü ki, bugün özlemle aranır oldu? Parlamentarizmin zayıflıkları-zaafları ne çabuk unutuldu" düşüncelerini dile getirdi. Yalçın şöyle devam etti:

"Hadi... Kışkırtıcı soru sorayım; Erdoğan gitse yerine 'ikinci Atatürk' gelse cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkar mısınız? Demek ki 'tek adamlık' sorun değil. Sorun olan, hiç gündeme getirilmeyen halkın çıkarına dönük siyasi-ekonomik-kültürel programlar!"

Millet İttifakı liderleri 27 Mart'ta bir araya gelecekMillet İttifakı liderleri 27 Mart'ta bir araya gelecek

Millet İttifakı'nda adaylık rekabeti kızıştı: Son sözü kim söyleyecek?Millet İttifakı'nda adaylık rekabeti kızıştı: Son sözü kim söyleyecek?

Muhalif gazeteci Nihat Genç Millet İttifakı'nı yerden yere vurduMuhalif gazeteci Nihat Genç Millet İttifakı'nı yerden yere vurdu

Sistemde sorunun kişisel olmadığını, programdan kaynaklandığını savunan Yalçın, muhalefetin tartışmayı kişisel olmaktan çıkarıp sorunları çözecek ilkeleri halkın önüne getirmek zorunda olduğunu belirtti. 

"Bilkent Deklarasyonu"nda 'Egemenlik' vurgusuyla 1921 Anayasasına gönderme yapıldığını kaydeden Yalçın, şöyle devam etti: 

"Sanırım gözden kaçırdılar: 1921 Anayasasındaki 'meclis hükümet sistemi', kuvvetler ayrılığını değil, kuvvetler birliğini (vahdet-i kuvvet) temel prensibini benimser! Yasama, yürütme ve yargı erkleri tek elde/mecliste toplanmıştır. Ki bu özünde (Mustafa Kemal'in Osmanlı'nın çöküşüne sebep gördüğü) 1876 tarihli Kanun-i Esasi'nin alternatifidir. Her anayasal düzen, bir öncekinin yetersizliğini görerek inşa edilir."

Soner Yalçın daha sonra 150 yıllık parlamento geleneğimize karşın siyasal sistemdeki sorunların "yap boz" ile çözümlendiğini savundu ve temel sorunun "kurtarıcı teori" olduğu görüşünü dile getirdi. 

"Türkiye'nin Atatürkçü, planlı, gerçekçi, cesur ulusalcı programlara ihtiyacı var. CHP, ancak onu yaratan kurtuluş programıyla ülkeyi selamete ulaştırabilir" diyen Yalçın, yazısını şöyle bitirdi: 

"Evet, ittifak kurmak iyidir ancak bu; ötekine benzemek, teslim olmak değildir!"

KAYNAK: SÖZCÜ
YORUMLAR 53
  • Ercan 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamamen değişmiş görünüp sağdan biraz oy kapabilir miyiz kafası değişen bir şey yok
    Cevapla
  • yazıcı 2 yıl önce Şikayet Et
    Chp despotluktur kemal geldi daha beter oldu mesepçiler dıldu partiye kemal kendini sağlama aldı yirmş seçimde kaybetse ayrılmaz koltuktan
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Ey CHP liler bir yanınızda 0,5 oyu olan sizin deyiminizle "ŞERİATÇILAR" bir tarafınızda 12 eylül de birbirinizi vurduğunuz sözde "ÜLKÜCÜLER", bir tarafınızda bu milletin evlatlarının canına kast eden "PKK" lılar bir tarafınızda daha düne kadar kendilerine BAŞBAKANLIK, BAKANLIK verilen dönmeler.Siz bunlarla mı iktidar olacaksınız. Sahi SİZ CHP LİLER SİZİN İDEOLOJİNİZ NE daha doğrusu siz kimsiniz.
    Cevapla
  • Abdülbaki Yeşil 2 yıl önce Şikayet Et
    Müthiş tebrik ederim.
    Cevapla
  • yazar 2 yıl önce Şikayet Et
    geliyor gelmekte olan millet geliyor hak hukuk adalat geliyor
    Cevapla
  • GÖZLEMCİ 2 yıl önce Şikayet Et
    CEHAPE, CEHALET kokuyor. Bozuk yumurta gibi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
Naci Görğür, 'şakası yok' diyerek açıkladı: 'Buralar 9 şiddetine maruz kalacak'