"5'li çeteyi" ağzından düşürmeyen muhalefetin görmezden geldiği ihaleler!

Hükümet "5'li çeteyi zengin ediyor" iddiasını artıran muhalefet, Bülent Turan'ın yaptığı açıklamalardan sonra sessiz. İnşaattaki şirketlerin ikisinin yabancı, birinin CHP'li eski vekile ait olduğu ortaya çıkmıştı.

GİRİŞ 25.03.2022 15:54 GÜNCELLEME 25.03.2022 15:54
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Türkiye'de son yıllarda hayata geçen dev projeler, muhalefet partilerinin hedefinde olmaya devam ediyor. Projelerin, hep aynı şirketlere verildiğini ve hükümetin kendine yakın isimlerini zenginleştirdiğini iddia eden muhalefet, Çanakkale Köprüsü'nün açılışından sonra da iddiasını sürdürdü. 

Daha önce de mega projelerin aynı müteahhit grubuna verildiğini öne süren muhalefet ve bazı medya organları; seçim öncesinde hükümeti yıpratmak için bu söylemlerini artırıyor. Türkiye'nin yurt dışında büyük projelerini de yürüten bu firmaların itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. 

Muhalefet ayrıca, yap-işlet-devret modelinden dolayı da hükümeti eleştiriyor. Ancak aşağıda bahsedeceğimiz üzere, Kılıçdaroğlu'nun bizzat kendisi de aynı modelle vaatte bulunmuştu. Ayrıca, modelden de kısaca bahsedelim. Yap-işlet-devret modeline göre, müteahhit firma bir kamu projesini hayata geçiriyor, belli bir süre işlettikten sonra bedelini tahsis ediyor ve söz konusu ürünü devlete devrediyor. İhaleler açık şekilde yapılıyor ve rekabete açık ortamda isteyen her firma katılabiliyor. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, şu ana kadar bu modelle 26 farklı firmaya ihale verildiğini açıkladı. 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, geçtiğimiz gün TBMM'de söz konusu iddiaları çürüten bir konuşma yaptı. Turan, projeye ortak olan şirketlerden birinin CHP'li eski milletvekili Ersin Arıoğlu'na ait olduğunu söyledi. Diğer partilerden 2'si Koreli, biri ise Nihat Özdemir'e ait. 

İhaleye dört ortak girişim grubu teklif vermişti:

  • 1- Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG (Yatırım tutarı 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira toplam süre 16 yıl 2 ay 12 gün)
  • 2- IHI (Japon) - Itochu (Japon) - Join (Japon) - Makyol - Nurol - Japon Express Way (Japon) OGG (Yatırım tutarı 10 milyar 494 milyon 575 bin 500 TL ve toplam süre 17 yıl 10 ay 24 gün)
  • 3- Cengiz - Kolin - CRBC (Çin) OGG (Yatırım tutarı 10 milyar 324 milyon TL, toplam süre 18 yıl 8 ay 19 gün)
  • 4- IC İçtaş - Astaldi (İtalyan) OGG (Yatırım tutarı 11 milyar 575 milyon 960 bin TL, toplam süre 18 yıl 5 ay 15 gün)

AVRASYA TÜNELİ'NDE DE İMZASI VAR

Ersin Arıoğlu'na ait Yapı Merkezi firması, İstanbul'un iki yakasını denizin altından birleştiren Avrasya Tüneli'nin yapımına da katkı sağlamıştı. 

Şirket, yaklaşık 40 yıldır çok sayıda projede bulundu. Yapı Merkezi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sanayi sitesi, fabrika, konut, metro, hafif raylı sistem, tramvay, demiryolu, baraj, tünel, viyadük ve köprü başta olmak üzere birçok alanda yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda projede yer aldı. 

Yapı Merkezi'nin içinde bulunduğu  projeler arasında şunlar yer alıyor: 

  • Kadıköy-Kartal Metrosu
  • İzmir Metrosu
  • Ankara Metrosu
  • İstanbul Hafif Metrosu
  • Ankara-Konya Hızlı Tren
  • Yerköy-Sivas Yüksek Hızlı Treni

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan.

Karayolları Genel Müdürlüğü rakamlarla açıkladı...1915 Çanakkale Köprüsü zarar mı etti?Karayolları Genel Müdürlüğü rakamlarla açıkladı...1915 Çanakkale Köprüsü zarar mı etti?

“İFTİRA ATTIKLARI KADAR İŞ YAPSALAR KEŞKE”

Turan, konuyla ilgili Haber7'ye özel açıklamalarda bulundu. Çanakkale Köprüsü'nün açılışının ardından iftiraların ortaya atıldığını belirterek şunları söyledi: 

"Dünyanın en büyük asma köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılmasıyla hepimiz mutlu olduk, gurur duyduk. Bununla birlikte açılıştan sonra artan üzücü açıklamalara, algılara, iftiralara şahit olduk. Bakıyoruz 4 firma bu işi yapmış; 2’si Koreli, 1’i Limak, diğeri eski bir CHP milletvekiline ait Yapı Merkezi firması. Yandaşlık, rant, kıyak bunun neresinde? Bu gibi temelsiz iddiaları konuşmanın kimseye faydası yok. İhale açık yapıldı, herkes öneride bulundu. Ayrıca ihaleyi alan firmalar da belli. Bizler, bu isimleri zikretmekten mahcup oluyoruz. Ama iftira atanlarda en ufak yüz kızarıklığı dahi yok. Bu aziz vatan için kim taş üstüne taş üstüne koyuyorsa baş göz üstüne.

Son olarak bazıları köprüye ilişkin Meclis’teki açıklamalarımızdan rahatsız olmuş. Aralarında tekzibe bile gerek duymadığımız yazarlar da var. İstedikleri kadar anlamamazlıktan gelsinler, çarpıtsınlar. Normal ihalelerdeki yatırımlar bütçeden tüm vatandaşlarımızca eşit oranda karşılanır. Yap-işlet-devret modelinde ise yatırımı kullananlar daha fazla ödeme yapar. Söylediğimiz bu. Bizler hakikatleri birilerinin yüzüne çarpmaya, Türkiye’yi daha güçlü yarınlara taşıyacak yatırımlarımıza devam edeceğiz."

ALGI OPERASYONLARI, İFTİRALAR VE GERÇEKLER

Bülent Turan'ın açıklamaları, CHP'nin başını çektiği muhalefet partilerinin hükümeti projeler üzerinden algı operasyonlarıyla hedef aldığı iftiraları ve çelişkili iddiaları akıllara getirdi. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 12 Eylül 2020'de yaptığı açıklamada, yeni metro projesinin yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını şu sözlerle duyurmuştu: 

“İstanbul’da 12 ilçeyi geçerek havalimanlarını birbirine bağlayacak hızlı metro yapacağız. 5 milyar dolarlık proje yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek.”

Bugün yap-işlet-devret modeline yüklenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da İBB Başkanlığı'na aday olduğu günlerde projelerini bu modelle yapacağını söylemişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na tepki: Yalancılığını ispat ettin!Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na tepki: Yalancılığını ispat ettin!

KILIÇDAROĞLU'NUN "İHALE" İFTİRASINA ERDOĞAN'DAN YANIT: YALANCILIĞINI İSPAT ETTİN

Kılıçdaroğlu ayrıca, iki yıl arayla üç kat fiyat farkıyla yapılan ihale ile kamunun 6 milyar TL zarara uğratıldığını iddia etmişti. Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz Ocak ayının son günlerinde sosyal medya paylaştığı bir videoda, 2018’deki ihaleye 15 firmanın katıldığını ve ihale bedelinin 3 milyar 198 milyon 743 bin TL olduğunu söylemişti. İhalenin daha sonra iptal edildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Çünkü beşli çeteden değil” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Kılıçdaroğlu'nun iftirasını, "Bir kağıt gösteriyor, altında güya benim imzam var. Ben ihalelere imza atmam Bay Kemal, yalancılığını ispat ettin" sözleriyle çürütmüştü.

Akşener'in yalanına bakanlıktan yanıt: Muhalefet değil ülkeye düşmanlıkAkşener'in yalanına bakanlıktan yanıt: Muhalefet değil ülkeye düşmanlık

5'Lİ ÇETE YALANINI ÇÜRÜTEN GERÇEK: 26 ŞİRKET 

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, yap-işlet-devret projelerini şu ana kadar toplamda 26 şirketin üstlendiğini açıklamıştı.

AKŞENER VİYADÜK-TÜNELLE BİR TUTTU

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, Çanakkale Köprüsü'nün km maliyetinin 900 milyon dolar olduğunu iddia etti ve Hong Kong ile Çin'i bağlayan köprünün maliyetinin 360 milyon dolar olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Biri viyadük-tünel, diğeri dünyanın en uzun asma köprüsü, km maliyeti ise 418 milyon dolar" yanıtını verdi.

Hükümeti her fırsatta eleştiren CHP'li belediyeler ise, kendi içlerindeki skandallarla çok kez gündeme geldi. CHP'li belediyelerdeki usulsüzlükler ve ihale skandallarına birkaç örnek verelim: 

  • CHP; hükümete "5'li çete" iftirasını yöneltirken öte yandan CHP'li vekillere ait şirketler birçok ihaleyi kaptı. 
  • CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'ın, İBB'den 1.5 milyar TL'lik ihale aldığı medyaya yansımıştı. Karabat'ın yerel seçimlerde verdiği desteklerin karşılığında ödüllendirildiği bile belirtilmişti. 
  • CHP'li Büyükçekmece Belediyesi'nin de "Avenue İstanbul" adlı konut projesinin imar iznini usulsüz olarak neredeyse iki katına çıkardığı ortaya çıkmıştı. Şirket 3 blok yerine 5 blok dikerken, İBB emsalsiz ranta göz yummuştu. 
  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, büyük ortağı olduğu İmamoğlu İnşaat firmasının İstanbul'un en lüks semtlerinden Etiler'de kat karşılığında bina yapmak için proje hazırladığı belirlenmişti. 
KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 79
  • Vua Tandash 2 yıl önce Şikayet Et
    Tencere dibin kara... Seninki benden karaaaa...
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizin gelişmesini kalkın asını isteyen siyasilerden vatandaş olarak şunu istiyorum. Ülkemizin yararına şu yapılmalı meçlis toplanmalı tamamının oyu ile kanun ( hangi siyasetci ne kadar para kazanmış eşi coçuğu ne iş yapmış bunları hangi zamanlarda gerçekleştirmiş) çıkartılıp araştırılmalı. Buyurun hiç kimsede boş boş konuşamaz.
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Buna çamur atma derler.. Eğer işi ehline vermezsen o iş ne biter nede sağlıklı olur.. Zihniyete bak müteahhit kendilerindense sorun yok değilse rant var.. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu
    Cevapla
  • Niyazi ALBAYRAK 2 yıl önce Şikayet Et
    Peki Haydarpaşa Gar binası restorasyon işini kim yapıyor bilen varmı
    Cevapla
  • bulent 2 yıl önce Şikayet Et
    beşli cete dedigin hangi işi eksik birakti kalitesiz yapti bunlari elestir amerikali sirketlet yapsa hoşunuza gierdi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi
Katar'dan Türkiye açıklaması: Onurlu duruşu takdir ediyoruz