Türkiye- Cezayir arasında 15 anlaşma, 1 ortak bildiri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un huzurunda 15 anlaşma imzalandı. Anlaşmalarla birlikte iki ülke arasında bir de ortak bildiriye imza atıldı.

GİRİŞ 16.05.2022 21:57 GÜNCELLEME 17.05.2022 14:07
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 1. Toplantısı Ortak Bildirisi imzalandı. Ayrıca Türkiye ile Cezayir arasında siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turistik alanlarda iş birliğini içeren 15 anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un huzurunda 15 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'un başkanlığındaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni yapıldı.

Bu çerçevede iki ülke hükümetleri arasında "Cezayir'de Uluslararası bir Türk Okulu Açılmasına İlişkin Anlaşma" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Ramtane Lamamra tarafından imza altına alınırken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Cezayir Ulusal Dayanışma, Aile ve Kadının Statüsü Bakanı Kaoutar Krikou tarafından "Sosyal Hizmetler Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı" imzalandı.

İki ülke arasında "Çevre Alanında İş Birliğine ilişkin Mutabakat Zaptı", Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Hükümeti arasında Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı " ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Mohamed Arkab tarafından imzalandı.

"Sınıraşan Organize Suçlarla Mücadele Alanında İşbirliği Anlaşması" ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra tarafından imza altına alındı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra arasında "Türkiye ve Cezayir’de Kültür Merkezleri Açılmasına İlişkin Anlaşma" imzalandı.

İki ülke hükümetleri arasında "Eğitim ve Öğretim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" ile "Mesleki Eğitim Alanında Mutabakat Zaptı" ise Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra tarafından imza altına alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Küçük İşletmeler Alanında Mutabakat Zaptı" Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Cezayir Başbakanlık Nezdinde Küçük İşletmelerden Sorumlu Bakanı Nassim Diafat tarafından imza altına alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı, Teknolojik Gelişme ve Bilimsel Araştırma Genel Müdürlüğü (DGRSDT) arasında Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Alanlarında İşbirliği Mutabakat Zaptı" Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Cezayir Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Abdelbaki Benziane tarafından imzalandı.

İki ülke arasındaki "Balıkçılık ve Su Ürünleri alanında İş Birliği hakkında Mutabakat Zaptı"na ise Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra imza attı.

"Türkiye Cumhuriyeti ile Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Arasında Helal Akreditasyon Alanında Mutabakat Zaptı"nı Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Cezayir Sanayi Bakanı Ahmed Zeghdar tarafından imzalandı.

İki hükümetleri ülke arasındaki "Bayındırlık Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra tarafından imza altına alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Medya ve İletişim Alanlarında İş Birliği Protokolü" Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra tarafından imzalandı.

"Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası (CACI) arasında "Türkiye-Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı"nı ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve CACI Başkanı Tayyib Şabap imzaladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun tarafından İki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 1. Toplantısı Ortak Bildirisi imzalandı.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'DAN İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ANLAŞMALARI DEĞERLENDİRDİ

 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye ile Cezayir arasında imzalanan anlaşmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun huzurunda, Türkiye-Cezayir arasındaki ilişkileri güçlendirecek madencilik, çevre, eğitim, kültür ve savunma sanayisi alanlarında pek çok anlaşmaya imza atıldığını ifade etti.

Bu anlaşmalardan birinin de medya ve iletişim alanına ilişkin olduğunu belirterek anlaşmaların iki ülke için de hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunan Altun, şunları kaydetti:

"Tüm dünya krizlerle boğuşurken, ülkemizin muhatap ülkelerle imzaladığı bu anlaşmalar Cumhurbaşkanımızın başarılı liderliği sayesindedir. Cumhurbaşkanımızın sürdürdüğü lider diplomasisi, insan odaklı ilkeli dış politikası, ülke liderleriyle ikili ilişkilerinde verdiği güven sonucunda imzalanan bu anlaşmalarla hem ülkemiz hem de kurumlarımız günden güne güçlenmekte ve bu da milletimize katma değer olarak geri dönmektedir."

KAYNAK: İHA
Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR 8
  • ibram 1 yıl önce Şikayet Et
    bir iki anlaşma yapsan da ne olacak, içerde ve dışarda bir sürü düşman ve hain var, it sürüsü gibi. Rabbim bu güzel ülkemi kafirlerden ve hainlerden korusun.Eğer uyanık olmazsak bölüp parçalamak için dört gözle bekliyorlar.Ekonomik,askeri, siyasi,psikolojik her türlü operasyonu çekiyorlar.
    Cevapla
  • bülent 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir şey yapmayıp oturup duralım o zaman... Gayret bizden....
    Cevapla
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz de düşmana operasyonları çekiyoruz.
    Cevapla
  • Mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    fransızlar somurmuş burdan ne olur ki türkiyede her irkten insan var onlar da gelsin mi üreten türkiye olması gerekiyor tüketen değıl.
    Cevapla
  • Man 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu bu tür ticaret anlaşmalarin TL yi daha değerli kılması, enflasyonu düşürmesi, gayri milli hasılayi arttırması gerekirken neden tam tersi oluyor? Niye bunların hiçbir hayrını görmüyoruz? Hal böyle iken bir milyon tane de anlaşma yapılsa boş. Önemli olan bunun yansımasını hissetmek
    Cevapla
  • ??? 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunların yapılmadığını düşün bir de, o zaman ne halde olurduk? Dolar belki de 30 tl idi...
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    seneye hissedeceksin tam olarak...2023 yılın ılık bir Ekim sabahında. Kayaların Oğlunun doğuşuyla (bkz. Barış Manço - 2023)
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    ne içtin merak ettim doğrusu. sayıklar gibisin. gerçeklerden çok uzak sözlerin. bayraktar, atak, cirit...... DERSİNİ İYİ ÇALIŞ. TÜRKİYE Yİ PATATES FİYATI İLE ÖLÇMEKTEN VAZGEÇ
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
Ortaokul öğrencileri 8 şiddetindeki depreme dayanacak izolatör geliştirdi