Erdoğan'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO adımına ilişkin, "Teröristleri teslim etmeyeceklerine dair mesajları var. Bu iki ülkenin NATO'ya girmelerine 'Evet' demeyiz" dedi.

GİRİŞ 16.05.2022 20:16 GÜNCELLEME 16.05.2022 21:10
Bu Habere 220 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayirli mevkidaşı Abdülmecid Tebbun ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO adımına ilişkin, "Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Bu süreç içerisinde biz terör örgütlerine karşıyız deseler bile, teröristleri teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Yunanistan NATO'dan çıkmıştı. O dönemin yönetimi tekrar Yunanistan'ı NATO'yu aldı. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine 'evet' demeyiz. Çünkü NATO, o zaman bir güvenlik örgütü olmaktan çıkar. Buna evet demek mümkün değil. Sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız. Pazartesi günü bizi iknaya mı gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

" - Cezayir'den ülkemize 17 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyde yapılan bu tarihi ziyaretle ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırıyoruz.

- Bu sene aynı zamanda diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 60. yılına hitap ediyor. 500 yıl öncesine uzanan ortak bir tarihi paylaşıyoruz. İlk toplantımızı gerçekleştirmek bu güne nasip oldu. İşbirliğimizi daha da ileriye taşıma kararlılığımızı karşılıklı olarak bir kez daha teyit ettik.

TİCARETTE YENİ HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

- 2020 yılında ziyaretimizde 5 milyar dolar hedefimizi belirlemiştik. Salgına rağmen 4.2 milyar dolar düzeyine ulaştırdık. Bugün çıtayı yükseltip yeni bir hedef belirledik. O da 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız. Türkiye olarak her konuda Cezayirli kardeşlerimizin yanındayız. Yatırımcılarımız da bu süreci yakından takip ediyor. 1400'ü aşkın Türk firması, Cezayir'in güçlü ekonomisine güç katıyor.

- Yakın geçmişte ortak yatırımların başlamış olduğu enerji ve madencilik alanlarındaki çalışmalarımız ülkelerimizin refahını artıracaktır.

- Afrika kıtasında barış ve istikrarın temininde önemli rol oynayan Türkiye ve Cezayir olarak savunma sanayii alanında iş birliğini güçlendirmekte kararlıyız.

- Türkiye Muhaarif Vakfımız da Cezayir'de kuracağı okulla, Cezayirli kardeşlerimize kaliteli eğitim sunacaktır. Madencilikten çevreye, eğitimden, kültüre biraz önce imzaladığımız anlaşmalarla ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik.

İsveç ve Finlandiya'dan flaş Türkiye kararı! Açıklama düzeltildiİsveç ve Finlandiya'dan flaş Türkiye kararı! Açıklama düzeltildi

İSVEÇ VE FİNLANDİYA AÇIKLAMASI

- Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Bu süreç içerisinde biz terör örgütlerine karşıyız deseler bile, teröristleri teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Yunanistan NATO'dan çıkmıştı. O dönemin yönetimi tekrar Yunanistan'ı NATO'yu aldı. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine 'evet' demeyiz. Çünkü NATO, o zaman bir güvenlik örgütü olmaktan çıkar. Buna evet demek mümkün değil. Sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız. Pazartesi günü bizi iknaya mı gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar."

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'un açıklamaları şöyle:

" - Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapmış olduğum ikili görüşme gerçekten kapsamlı ve verimliydi. 2 yıl önce bir araya gelmiştik Cezayir'de. 2020 yılında sayın Cumhurbaşkanı ülkemizi ziyaret ettiğinde bir dizi iş birliği anlaşmasına imza atmıştık.

- (Türkiye'yle) Yatırım alanını 10 milyar dolar ve daha üzerine ulaştıracağımıza inanmaktayım.

"İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP"

- Siyasi ve ekonomik strateji bağlamında çok önemli ve verimli görüşmeler gerçekleştirdik. İki ülke halkları ve ülkelerinin faydalarına olacaktır.

- Aynı bağlamda 2 yıldan beridir ortaya koyduğumuz yol haritasının ne aşamaya geldiğine bakmış olduk. Şüphesiz o ziyaretin çok önemli meyveleri oldu. Bunlar arasında tekstil sektörünü söyleyebilirim. Demir ve çelik alanında orada bir yatırım yaptı. Bu yıl itibariyle Cezayir'den 1 milyar dolarlık bir ihracat da gerçekleştirmiştir. Tüm alan, sektörler ilişkilerimizin geliştirilmesi ve bütüncül bir işbirliğinin tesisi için bütün potansiyellere ve olanaklara sahiptir diyebilirim.

- Bizler iş birliğimizi geliştirebiliriz. Daha güçlü köprüler kurabiliriz. Beklediğimiz dinamizmi tarihi ilişkilerimize de katarak iki kardeş ülkeyi çok daha iyi noktalara beraberce ulaştırabiliriz.

"BİRLİKTE OPERASYON GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ"

- Görüşmelerimiz sırasında ortak meselelere de değinmiş olduk. Filistin halkına karşı işlenen suçlar ve ihlallerle ilgili olarak ortak görüşümüzü beyan ettik. Bu konuda tam bir mutabakat halindeydik. Libya konusuna değindik. Libya'da da Libya halkına söz verilmesi, seçimleri Libya halkı tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını beraberce çizdik.

- Libya ve Filistin meseleleriyle ilgili önemli sonuçları beraberce belirlemiş olduk. Sahil bölgesi ve Afrika'yı tehdit eden terör yuvalarının kurutulmasıyla ilgili olarak ortak işbirliği yapabileceğimizden bahsettik. İnşallah bu operasyonu beraber yapabiliriz. Önemli olan çok sayıda anlaşmaya imza atıldı. İki ülke arasında tam bir koordinasyon ve tamamlayıcılıkla birlikte inşallah önümüzdeki yıl yüksek düzeyli işbirliği konseyi bir araya geldiğinde çok daha iyi sonuçları görmüş olacağız. Teşekkür ederim."

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 220
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis Küresel sermaye sizi asla gmzden çıkarmaz.Bütün devletin kaynaklarını üretim yerine tüketime,Park bahçe ve inşaat gibi ölü yatırımlara gömdünüz.Tam onların istediği gibi.Bu ülkeyi de özel ve kamusu ile onlara Faize çalışır hale getirdiniz.Sizden iyi birlikte çalışacağı kimse bulamazlar.
    Cevapla
  • Pala 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşaatlar mi ölü yatırım senin varya taaaa
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekonominin kötü yönetilişinin sorumlusu neyseki bulundu yoksa 2023 seçimi sıkıntılıydı.Suçlular İsveç ve Fillandiya üzerinde bize çekilen operasyonlardır.Hep aynı taktik İnanmıyorsanız izleyin ve nere evrileceğini görün.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılan yeni ekonomik hataların sorumlusu bulundu.Şimdi İsveç ve Fillandiya'nın nato üyeliğine karşı çıkmaya devam eder ve AB ve ABD den bir kaç küçük ekonomik yaptırım yeriz ve sonra meydanlara çıkıp tüm bu ekonomik sıkıntıların altında batı ve onun destekçilerinin oyunu var deyip kandırmaya devam ederiz.Bu işler perde arkasında konuşulur;Yarın mecbur izin verdiğinde bu milleti ezdirmiş olmayacakmısın?
    Cevapla
  • oğuz 1 yıl önce Şikayet Et
    hasan senin derdini anladık uzun uzun anlatmana gerek yok.
    Cevapla
  • Timur 1 yıl önce Şikayet Et
    Yanındayız Reis...
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Hey Reis yanindaki sözcü Öle demiyor seni iskiliyor zaman tek agiz dan konusun avrupa basini diyorki Erdogan a para sozü verelim o bize santaj yapamaz diyorlarrr
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi