Türkiye'den Yunanistan'ın 'Müftülük Yasası' kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Batı Trakya'daki Müftülüklere yönelik kabul ettiği yasal düzenlemeye tepki gösterdi. Yapılan açıklamada müftülükleri kendi yönetimi altına almaya çalışmasının kabul edilemez bir durum olduğu belirtildi.

GİRİŞ 04.08.2022 08:52 GÜNCELLEME 04.08.2022 15:38
Bu Habere 185 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Batı Trakya Müftülüklerine ilişkin hazırladığı yasaya ilişkin, "Lozan Barış Antlaşması ve diğer ilgili anlaşmalardan kaynaklanan ahdi yükümlülüklerini yerine getirmeye ve BTTA'ya yönelik baskı ve sindirme politikalarına son vermeye davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.

"DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ YOK SAYMAKTADIR"

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Batı Trakya Müftülüklerine ilişkin hazırladığı yasa hakkında yazılı açıklama yaptı. Yunanistan Batı Trakya'daki müftülüklere yönelik ahiren kabul ettiği bir yasal düzenleme ile Batı Trakya Türk azınlığının (BTTA) Lozan Barış Antlaşması başta olmak üzere uluslararası anlaşmalarla teminat altına alınmış olan hak ve özgürlüklerinin bir kez daha ihlal edildiği belirtilen açıklamada, "BTTA'nın temsilcileriyle istişare edilmeden hazırlanan bu yasal düzenleme, BTTA'nın kendi seçtiği müftüleri ve dolayısıyla BTTA'nın iradesini ve din özgürlüğünü bir kez daha yok saymaktadır. Bu çerçevede söz konusu yasal düzenleme hakkında BTTA Danışma Kurulunun dün yaptığı ve soydaşlarımızın haklı tepkisini yansıtan açıklamayı bütünüyle destekliyoruz. Lozan Barış Antlaşması'nın 40'ıncı maddesi, BTTA'ya kendi dini, eğitim ve hayır-sosyal kuruluşlarını kurma, idare etme ve kontrol etme hakkı tanımaktadır. Yunanistan'ın ahdi yükümlülükleri hilafına bu hakkı ihlal etmesi, geçmişte AİHM kararlarıyla da tescil edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

"KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM"

Yunanistan'ın BTTA'ya müftülerini seçme, müftülüklerini yönetme ve yapılandırma konusunda gereken desteği ve kolaylığı sağlaması gerekirken müftülükleri BTTA'nın iradesi hilafına tamamen kendi yönetimi altına almaya çalışmasının kabul edilemez bir durum olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu yasal düzenlemeyle Yunanistan, soydaşlarımızın uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış dini alandaki hak ve özgürlüklerini ihlal etmeyi sürdürerek, müftülük kurumunu Yunan devletinin kontrolünde bir yapıya dönüştürmeye çalışmaktadır. Türkiye, ülkesindeki gayrimüslim azınlıkların dini kurumlarının işleyişine ve liderlerinin seçilmesine bu tür baskıcı yasalarla ve uygulamalarla müdahale etmemektedir. Yunanistan'ı bir kez daha uluslararası hukuka saygı göstermeye, Lozan Barış Antlaşması ve diğer ilgili anlaşmalardan kaynaklanan ahdi yükümlülüklerini yerine getirmeye ve BTTA'ya yönelik baskı ve sindirme politikalarına son vermeye davet ediyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da soydaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz" denildi.

YUNANİSTAN'DAN YANIT

Yunanistan'dan, Türkiye'nin açıklamasına yanıt geldi. Atina, Türkiye'nin iddialarını reddederken, verilen kararın ülkenin anayasasıyla uyumlu olduğunu savundu. Parlamento tarafından 29 Temmuz'da onaylanan yeni yasa, Müslüman azınlığın İslami bilimler alimleri ve imamlar arasından seçilen 33 kişilik bir danışma kurulu oluşturmasına izin veriyor. Daha sonra ise listeler Eğitim Bakanlığı'na sunuluyor. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, yasanın azınlık temsilcileriyle uzun bir istişareden sonra hazırlandığını ve "Trakya'daki müftüler için modern ve entegre bir kurumsal çerçeve oluşturduğunu" öne sürdü.

KAYNAK: AA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 185
  • ARSLAN 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul patrikhanesi DİYANET İ. Başkanlığı na BAĞLANMALI
    Cevapla
  • Vatan evladı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu bırakın kabul edilemez çicek böcek işlerini bizde istanbulda başpiskobosu kendimize bağlıyalım bak ondan sonra nasıl zıplamaya başlıyorlar.
    Cevapla
  • Nihat 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunarinnn artik yaptiklari Kabul edilmez ama gerekeni türkiye yapacak artik bügün papazlariii aynisini yapsinlar bunar artik
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Her konuda Avrupa insan hakları mahkemesi ne başvurulmalı
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Her sene Yunanistan a giderim çok rahat yaşadıkları falan yok devlet te çok az çalıştırıyorlar yatsı namazında ezansesinin kısın diyorlar gençler Almanya,norveçe Hollanda'da çalışmaya gidiyorlar kendi vatandaşlarının yapmdığı piş işler yapmak zorundalar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada
Gabar’a iki yeni sondaj kulesi geliyor! 40 tır ile taşınacak