Soçi'de Erdoğan-Putin görüşmesi başladı

Soçi'de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin, başbaşa görüşme öncesi açıklama yaptı. Erdoğan, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin zamanında bitirilmesine dikkat çekerken, Putin, "Avrupa Türkiye'ye minnettar olmalı" dedi.

GİRİŞ 05.08.2022 15:26 GÜNCELLEME 06.08.2022 00:53
Bu Habere 153 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de ikili görüşme öncesi kısa bir basın açıklaması düzenledi.

Toplantıda konuşan Erdoğan, buradaki ikili görüşmenin Türkiye ve Rusya'nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli olduğunu ifade etti. Putin ise tahıl koridorunun Türkiye'nin girişimleri sayesinde gerçekleştiğini söyleyerek, bu konuda Erdoğan'a teşekkür etti. Putin, Avrupa'ya doğalgaz akışı ile ilgili, "Avrupa, Rusya'dan kesintisiz doğal gaz akışı nedeniyle Türkiye'ye minnettar olmalıdır" diye konuştu.

Toplantıda Erdoğan, "Suriye'deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir" dedi.

Erdoğan, sözleşme feshi ile gündeme gelen Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin zamanında bitirilmesinin önemine işaret etti.

PUTİN'DEN ERDOĞAN'A: TÜM BUNLAR KİŞİSEL KATKILARINIZ SAYESİNDE MÜMKÜN OLDU

"BM ve Türkiye'nin aracılığı sayesinde Ukrayna tahılının sevkiyatını başlatmak konusunda başarılar elde edildi" diyen Putin, Erdoğan'a teşekkür etti. Putin, açıklamalarına şöyle devam etti:

Özellikle gelişmekte olan ülkeler gıda krizi yüzünden büyük problemlerle karşı karşıya gelebilir. Bütün bu ülkeler aldığınız kararları önemsiyorlar. Sizin kişisel katkılarınız sayesinde mümkün olabildi bütün bunlar. Umarım bugün de ticaretimizin geliştirilmesiyle ilgili mutabakat zaptımızı da imzalayacağız"

Putin, "Suriye krizin başta olmak üzere, Türkiye-Rusya oradaki durumun normalleşmesine ciddi katkılar sağlıyor" dedi.

İki lider ortak basın açıklamasının ardından baş başa görüşmeye geçti.

Erdoğan’a Soçi ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik ediyor.

İŞTE MASADAKİ KONULAR

Türkiye'nin Suriye'ye gerçekleştireceği olası operasyon, terörle mücadele, Suriye'deki son gelişmeler ile Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, Türkiye'nin çabasıyla oluşturulan tahıl koridoru konularının yanı sıra savunma sanayii ve enerji alanında işbirliği, Akkuyu Nükleer Santrali konuları masada olacak.

Kritik küresel mevzularında ele alınacağı toplantılarda Afganistan ve Libya'daki güncel duruma ilişkin fikir teatisi yapılacak. Kremlin'den yapılan açıklamada da iki liderin Soçi buluşmasında tahıl koridorundaki olumlu sürecin daha da geliştirilerek sürdürülmesi için yapılması gerekenlerin ele alınacağı duyuruldu.

SEVKİYAT GÜNDE 3 GEMİYLE SÜRECEK

Türkiye öncülüğünde açılan tahıl koridoru kapsamında Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan yola çıkan 'Razoni' adlı gemi dün akşam İstanbul'a vardı. 27 bin ton mısır yüklü gemi, bu sabahki denetim sonrası Lübnan'a hareket edecek. Ukrayna'dan yapılan açıklamada, sevkiyatın ilk etapta her gün 3 gemi kısıtlamasıyla süreceği bildirildi.

SOÇİ'DEKİ ERDOĞAN PUTİN ZİRVESİ ÖNEMLİ

Karabağ sınır hattındaki Ermeni saldırılarının da, SOÇİ'deki görüşmede ele alınması bekleniyor.

SOÇİ'DEKİ 5'İNCİ BULUŞMA

İki liderin son Soçi görüşmesi 29 Eylül 2021'de gerçekleşmiş ve bu zirveden nükleer enerji, Suriye'deki radikal unsurların temizlenmesi, uzay çalışmaları ve hava unsurları başta olmak üzere savunma sanayii işbirlikleri gibi konularda önemli kararlar çıkmıştı.

Başkan Erdoğan daha önce 3 Mayıs 2017'de Putin'in daveti üzerine Rusya'nın Soçi kentine gitmişti. İki lider 17 Eylül 2018'de de Soçi'de görüşmüştü. Türkiye, 9 Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekâtı'nı başlattı.

18 Ekim'de sonlanan harekâtla Türk Silahlı Kuvvetleri, Rasulayn ve Tel Abyad'ı terör örgütlerinden temizledi. Harekâttan kısa bir süre sonra, 22 Ekim 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in Soçi'de görüşmesinin ardından 10 maddelik Soçi Mutabakatı açıklanmıştı.

KAYNAK: AA, HABER7
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 153
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    S-500 ?, SU-35?, Suriye’den ABD’nin temizlenmesi?, Yunanistan’ın cezalandırılması?, Ege ve Mavi Vatan konularında Rusya’nın Türkvari olması gereken tutumu ? Kıbrıs’ın Rusya tarafından tanınması? Libya’da Türk-Rus ilişkileri? Montrö ve Emperyalizmin Karadenize girme isteği?, Ekonomik dirsek teması? İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya giriş isteği? Astana’da İran’ın bazen mızıkçı tavırları? İsrail'le ilişkiler ?
    Cevapla
  • Han 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne Rus'a ne Perslere nede batıya güvenilir. Ama Batı ancak Rusyayla işbirliği yapılarak dize getirilir
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Putin kurnaz türkiye rusyadan habersiz suriyeye operasyon yapacak diye putin reisle görüştü yoksa suriyede putinin karisması cizilecekti.
    Cevapla
  • A.A.A 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada hiç bir Liderin başaramadığını Erdoğan başarıyor. ..Bu Liderin kıymetini Dünya biliyor.. bilemeyenlere yazıklar olsun.!
    Cevapla
  • SERDAR 1 yıl önce Şikayet Et
    Umarım vize konusunda bir adım atılır rusya vatandaşları ülkemize vizesiz seyehat edebiliyor biz türkiye vatandaşları içinde rusyaya seyehat edebilsek vizesiz inşallah bu duruma sayın devlet büyüklerimizin ilgilenmesini rica ediyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt