Batı, Türk-Rus iş birliğinden rahatsız: Endişelerimiz giderek artıyor

Financial Times'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Rus lider Putin'in görüşmesine ilişkin yayımladığı haberde Batılı yetkililer, Türkiye ile Rusya arasındaki derinleşen ekonomik iş birliği konusunda giderek daha fazla endişe duyduklarını söyledi.

GİRİŞ 07.08.2022 10:27 GÜNCELLEME 07.08.2022 10:39
Bu Habere 351 Yorum Yapılmış

İngiliz gazetesi Financial Times'a (FT) demeç veren 6 batılı yetkili, Türk ve Rus liderlerin, cuma günü Soçi'de dört saatlik bir toplantının ardından ticaret ve enerji alanındaki iş birliğini genişletme anlaşmasından endişe duyduklarını söyledi.

Bir AB yetkilisi, Türk-Rus iş birliğinin "giderek daha yakından" izlediğini söyleyerek, Türkiye'nin giderek daha fazla Rusya ile ticaret için bir platform haline geldiğine dair endişelerini dile getirdi. Bir diğer yetkili ise, Türkiye'nin Rusya'ya yönelik davranışını "çok fırsatçı" olarak nitelendirerek, "Türklerin endişelerimize dikkat etmesini sağlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

"ŞİRKETLERİMİZİ TÜRKİYE'DEN ÇEKEBİLİRİZ"

Üst düzey bir batılı yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya verdiği taahhütleri yerine getirmesi halinde ülkelerin şirketlerini ve bankalarını Türkiye'den çekilmeye çağırabileceklerini öne sürdü.

Yetkili, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerin, "Türkiye'nin faaliyetlerini genişletmesinin yaratacağı risk ışığında, Batılı firmaları ya Türkiye'deki ilişkilerinden çekilmeye ya da Türkiye ile ilişkilerini küçültmeye çağırarak Ankara'ya karşı harekete geçebileceklerini" söyledi. Ancak bu ifadeler, yasal açıdan durumlarını inceleyen ve iyi bir fikir olup olmadığını sorgulayan diğer bazı batılı yetkililer tarafından reddedildi.

Avrupalı ​​bir yetkili ise, "Bu tür olumsuz eylemlere karşı muhtemelen sert bir şekilde mücadele edecek çok önemli ekonomik çıkarlar var. Türkiye Rusya'ya çok yakınlaşırsa, herhangi bir olumsuz eylemi dışlamayacağız" dedi.

"TÜRKİYE'YE YAPTIRIMLAR AB'Yİ BÖLEBİLİR"

FT'nin haberinde, Türkiye'ye yönelik olası yaptırımların AB içinde bölünmelere neden olacağı ifade edilirken, bazı üye devletlerin de harekete geçebileceği öne sürülerek, "Örneğin ticaretin finansmanına kısıtlama getirilmesini isteyebilirler veya büyük finans şirketlerinden Türk şirketlerine olan finansmanı azaltmalarını isteyebilirler" ifadesi kullanıldı.

Üç Avrupalı ​​yetkili, Brüksel'de Türkiye konusunda henüz resmi bir görüşme yapılmadığını söyleyerek, Soçi'deki tartışmaların tüm detaylarının ve yansımalarının henüz net olmadığı konusunda uyardı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 351
  • ARSLAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Artık - A F R A S Y A_yı kurucu ülke olarak hayata geçirmeli. BATIdünyasının BOYUNDURUĞUNDAN kurtulmalıyız
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    He canım hemen kuralım. Hadi kur da gel. Üç beş somalili, bir libyalı devşirince hemen ümmet diye gaza geliyorsunuz. Aynı şeyi deneyip farklı sonuç beklemek ahmaklıktır. Osmanlı denedi ha buraları zor kurtardık. Daha iyisini yapacaksanız buyrun yapın.
    Cevapla
  • Dağdelen oğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye her alanda güçlendikçe özgürleşiyor, buda batılıların işine gelmiyor. Onlara börçlu, teröre teslim olmuş, kullanabilecekleri zayıf ve kaotik bir Türkiye lazım. Bütün çabaları bu istikamette değil mi?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    He güçleniyor. Trakya sınırına git, bulgarlar kimlikle Türkiye'ye girip çıkarken, Türkler pasaportla vizeyle nasıl uğraşıyor gör sonra ne kadar güçlenmişiz anlarsın. Hayal dünyasından çıkın artık yahu.
    Cevapla
  • Tuğlu... 1 yıl önce Şikayet Et
    ulan sırf bu sebepten bu ülke reise sahip çıkmalıdır...Endişeleriniz hiç bitmesin, giderek artsın inşallah...siz endişeleniyorsanız türkiye doğru yoldadır...
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hangi sebepten? Ruslara yaptırım uyguladık, Türkiye şansını zorluyor devam ederse yaptırımlar size de gelir diyor. Benlik bir durum yok, malı mülkü parası pulu kimin yurt dışında ruslarınki gibi el koyarlar görelim. Anında geri vites yapılırsa şaşırma oradan anlarsın kimin parası dışarda. Hadi bakalım.
    Cevapla
  • 456 1 yıl önce Şikayet Et
    alçak batı atlantik işgalcileri türkiyeyi doğu batı arasında ayrım yapıp tarafını seçtirmek istiyor türkiye ise bunu anlamamazlıktan geliyor
    Cevapla
  • Rotasız deli 1 yıl önce Şikayet Et
    sizin endişeniz bir sömürülecek devleti kaybetmeniz yoksa Türkiye'yi düşündüğünüzden değil sizler endişe duyuyorsanız bizler doğru yoldayız demektir şirketlerimizi çekeriz diyorsunuz ya önce fox tv den başlayın
    Cevapla
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Fox tv sahibi kim herkes araştirsin. Türk gençliğini yoldan çıkarmak amaç...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar