Soçi dönüşü Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan harekat açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Soçi'de gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından Türkiye'ye dönüş yolunda Suriye'ye gerçekleştirilmesi planlanan olası harekatla ilgili konuştu.

GİRİŞ 06.08.2022 12:59 GÜNCELLEME 06.08.2022 14:27
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'den Türkiye'ye dönüşte Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7.com Yazarı Mehmet Acet ile Haber7.com Yayın Koordinatörü İbrahim Günay'ın da aralarında bulunduğu uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye'ye yönelik olası harekatla ilgili gelen soruya net cevap veren Erdoğan, Zaho'da ortaya atılan algı operasyonlarına da cevap verdi.

HAREKAT MESAJI

SORU: Suriye ile ilgili bir soru yöneltmek istiyorum. Görüşmede bu konuyu ele aldığınızı söylediniz. Tel Rıfat ve Münbiç’e yönelik olası askeri harekatla ilgili zaman zaman ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ şeklinde açıklamalarınız oluyor. Daha önce Rusya böyle bir askeri harekata karşı çıktığını, çok sıcak bakmadığını açıklamıştı. Bu tavrı devam ediyor mu Sayın Putin’in? Bugün yaptığımız görüşmelerde bu konu hangi çerçevede ele alındı?

CEVAP: Sayın Putin konuyla ilgili Türkiye’ye yönelik adil bir yaklaşım sürdürüyor. Terörle mücadele noktasında her zaman yanımızda olacağını özellikle de ifade ediyor. Burada şunu bize ima ediyor; ‘Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz çok daha isabetli olur’ gibi bir yaklaşımı var. Biz de diyoruz ki, şu anda bizim istihbarat örgütümüz Suriye istihbaratıyla zaten bu konuları yürütüyor ama bütün mesele netice almak. Eğer istihbaratımız, Suriye istihbaratıyla bu çalışmayı yürütürken, buna rağmen hala orada terör örgütleri fellik fellik at oynatıyorsa bu konuda bize destek vermeniz gerekiyor diyoruz. Bu konuda da mutabakatımız var. 

ZAHO'DAKİ PROVOKASYON

SORU: Kuzey Irak’taki Zaho olayını sormak istiyorum. Hem dış politika açısından hem iç politika açısından soracağım. 9 sivil öldürüldü iki hafta önce. Bu 9 sivil defnedilmeden işi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığına dair tezvirat yaptılar. Zaho’daki son durum nedir? Bunu Türkiye’ye karşı küresel bir kumpas olarak değerlendirenler oldu. Böyle bir kumpas var mı? Birileri acaba Suriye'ye operasyon yapılacakken böyle işler mi yapıyorlar? 

CEVAP: Daha önce gerek Dışişleri gerekse Savunma Bakanlığımız açıklamaları yaptı. Bu, terör örgütü PKK’nın bilindik saldırılarının bir değişik versiyonu. Nasıl bugüne kadar bu tür şeyleri yapıp ondan sonra kaçtıysalar, ortada görünmeme gibi yolları seçtiyseler şimdi burada da yine aynı şekilde bu tür suikastları yaptıktan sonra topu hemen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Türkiye’nin üzerine atmışlardır. Olayın aslı budur. Buna yönelik de bugüne kadar yapılmış olan açıklamalarımızın arkasındayız. Tabii başta Amerika olmak üzere, Avrupa’nın değişik ülkelerine bunları İletişim Başkanlığımız da anlattı ve bu şekilde süreç devam ediyor. Biz ilk andan itibaren orada yerel muhataplarımızla konuşmak, görüşmek, temas sağlamak suretiyle her konuda yardımcı olabileceğimizi, bu olayın açığa çıkması için elimizden geleni göstereceğimizi kendilerine söyledik. Bu teklifimiz halen baki. Onlar da teşekkür ettiler. Hatta oradaki yaralılarla alakalı eğer arzu ederlerse onlara sağlık desteği sağlayabileceğimizi kendilerine ifade ettik. Sadece Kuzey Irak’ta veya Irak’ta değil, biz oradan ülkemize alıp en yakın vilayetlerdeki şehir hastanelerimizde, eğitim araştırma hastanelerimizde, ameliyatsa ameliyat, bakımsa bakım bunların hepsini yapabileceğimizi söyledik. Bütün muhataplarımıza taziyelerimizi ilettik. Bizim başlangıçtan itibaren yaptığımız bütün operasyonlarda sivillerin, tarihi, dini, kültürel yapıların ve çevrenin dokunulmaz olduğunu, planlamada ve icrada kesinlikle bu konulara hiçbir ordunun yapmadığı kadar dikkatli ve hassasiyetle yaklaştığımızı ilave ettik. Zaho’daki olaydan sonra Musul Konsolosluğumuza bir saldırı oldu. Oranın bir sivil hedef olduğu biline biline oraya aleni saldırı yapıldı. Kimin sivil hedeflere saldırabileceğini, bu alçaklığı kimlerin yapabileceğini herkesin görmesi lazım.

SORU: Zaho olayı iç siyasette yansıması da şöyle oldu. Olayın ilk saatlerinde HDP yetkilileri resmi sosyal medya hesaplarından da dahil olmak üzere ‘Zaho ikinci Uludere’dir’ açıklamasını yaptılar. CHP Genel Başkanı da HDP’nin ‘Zaho ikinci Uludere’dir’ açıklamasından iki hafta sonra Uludere’ye gitti ve bunu helalleşme konsepti altında yaptı. Bu helalleşme konsepti altında Uludere’ye gidilmesini, HDP’nin çağrısının iki hafta sonra gidilmesini nasıl değerlendirirsiniz?

CEVAP: Biliyorsunuz ben Uludere’deki o olayda ebediyete irtihal eden bütün kardeşlerimizin aileleriyle bir araya geldim. Şırnak’ta Şerafettin Elçi Havalimanı’nın açılışında o ailelerle görüşmelerimi yaptım. Bizzat eşimi de Uludere’ye gönderdim. Eşim Uludere’ye gitti, oradaki ailelerle yerinde görüşmeler yaptı. Dolayısıyla bizim Bay Kemal gibi kalkıp da nerede bir fırsatçılık var, o fırsatçılık anı geldiğinde onlarla bir araya gelmek gibi bir yaklaşımımız yok. Bay Kemal helalleşmeden bahsediyor. Sen bu ifadeyle bir defa kendini açığa çıkarıyorsun. Nedir o? Bir yerde bir borç varsa gidersin helalleşirsin. Demek ki sen bu işlerde tarafsın. Böyle bir durum zaten söz konusu. Onun için de helalleşme zarureti doğuyor. Bizim öyle bir helalleşme sıkıntımız yok. Çünkü biz bütün vatandaşlarımıza karşı her türlü yapmamız gerekenleri yaptık, yapıyoruz ve bundan sonra da aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz. Bizim vatandaşlarımıza karşı hak noktasında evelallah bir sıkıntımız yok, buna inanıyoruz. Hele hele orada belediyeyi de biz kazandığımız için, nasıl oluyor bu iş, hem öyle hem öyle… 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Tuncelili 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah tez vakitte ırak'ın kuzeyini ve suriye'nin kuzeyini tamamen terörist haydutlardan arındıracağız. Alçak PKK'ya nefes aldırtmayacağız!
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu tür oyunlar devam edecektir. HDP yanında CHP ve FETÖ de buna destek cikacaktir. CIAnin ve bu kuklalarinin oyunlarini kendilerine çevirmek için önlemler aldınmasi lazim.
    Cevapla
  • Fenerli 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsallah kökleri kurur soysuzların ALLAH askerimizi korusun inşallah
    Cevapla
  • İstanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    Haydi Türkiye Suriye ve Irak'ta tek bir terörist kalmayıncaya kadar operasyonlara devam. Hem Suriye'de hemde Irak'ta Türk ordusu kontrolünde dost ve kardeş Türkmen , Arap ve Kürtlerden oluşan sınır komşularımızı kendimiz belirleyelim. Misakı Milli gerçek olsun . chdp ve iyi parti ile kuyrukları da mal mal baksın.
    Cevapla
  • Koray Derik 1 yıl önce Şikayet Et
    komşu ülkeler neden pkk ve türevi örgütlere şu yada bu şekilde yardım ve yataklık yapıyor ? islam işbirliği teşkilatı bu duruma ne diyor ? arap birliği bu duruma ne diyor ? suudi arabistan liderliğinde islam ordusu vardı ne işe yarıyor ? demek ki biz burada bazı hatalar yapmışız ve durumu uluslararası camia ya anlatamamışız. acaba mesela islam işbirliği teşkilatının herhangi bir resmi toplantısında türkiyeye yönelik terörist faaliyetlerin önlenmesi gerektiğini resmen dile getirdik mi ? cevap hayır.
    Cevapla
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence bu operasyonlarda geç bile kalındı. Başka ülkeler etrafındaki böyle terör örgütlerine müsamaha göstermediği gibi, kendilerine tehdit oluşturabilecek ülkelere bile müsamaha göstermiyor. Gelecek nesillere böylesi bir miras bırakılamaz. Bunun vebalini bu ülkede yaşayan herkes çeker.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de deprem!
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!