Son seçim anketinde vatandaşın tercihi belli oldu! Dikkat çeken sonuçlar

ASAL Araştırma, 26 ilde gerçekleştirdiği ankette katılımcılara isim vermeden "Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

GİRİŞ 29.08.2022 14:58 GÜNCELLEME 29.08.2022 16:00
Bu Habere 129 Yorum Yapılmış

 Asal Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, 9-15 Ağustos 2022 tarihleri arasında İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kırıkkale, Kayseri, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin dahil 26 ilde 2 bin 500 kişiyle yüz yüze ve telefon yöntemiyle yaptığı anket çalışmasında vatandaşlara, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz?" açık uçlu sorusunu yönetti.
 
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE KİM ÖNDE
 
Ankete göre, mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 30.3 oranıyla ilk sırada yer alırken, ikinci sırada ise yüzde 13.5 oranıyla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yer aldı. Onu yüzde 12.8’le CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu takip etti.

Ankette HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yüzde 8.3, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yüzde 7.1, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 4.8, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yüzde 4.6, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın yüzde 1.1, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin yüzde 0.9 ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yüzde 0.4, Kararsız, fikrim yok ve hiçbiri yanıtı verenlerin ise yüzde 14.5 oranında çıktığına yer verildi.
 
TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU: EKONOMİ
 
Anket çalışmasında katılımcılara, "Sizce bugün Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?", "Türkiye'nin sorunlarını hangi siyasi parti çözer?" sorularını da yöneltti. Araştırmaya katılanların yüzde 70.6’sı Türkiye'nin en önemli sorununun Ekonomik Sıkıntılar olduğunu ifade etti. İkinci sırada yüzde 7.9 ile İşsizliğin yer aldığı araştırmada; üçüncü sırada yüzde 4.2 ile Mülteciler, dördüncü sırada yüzde 3.5 ile Eğitim, beşinci sırada yüzde 2.8 ile Belediyeler, altıncı sırada yüzde 2.3 ile Terör başlığı yer aldı.
 
"SORUNU ÇÖZECEK PARTİ" SIRALAMASINDA ZİRVEDE AK PARTİ VAR
 
Aynı soruya yanıt verenlere, "Türkiye'nin sorunlarını hangi siyasi parti çözer?" sorusu yöneltildi. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 29.2’si tercihini AK Parti'den yana kullanırken, yüzde 22.3'lük kesim de Hiçbiri'den yana görüş bildirdi. Üçüncü sırada yüzde 20.8 ile CHP, dördüncü sırada yüzde 7.1 ile İYİ Parti, beşinci sırada yüzde 6.5 ile HDP, altıncı sırada yüzde 4.7 ile MHP, yedinci sırada ise yüzde 0.9 ile DEVA Partisi bulunuyor.
 
KPSS’NİN İPTAL EDİLMESİ VATANDAŞA SORULDU
 
Ankette, 31 Temmuz’da yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) adaylara sorulan soruların bazılarının, bir yayınevinin soru kitapçıklarında yer aldığı iddiaları üzerine sınavın iptal edilmesi kararı da katılımcılara soruldu. Katılımcıların yüzde 64.2’si KPSS’nin iptal kararını olumlu/doğru bulurken değerlendirirken, yüzde 20.2’si olumsuz değerlendirdi ve yüzde 15.3’ü ise fikrim yok/cevap yok yanıtı verdi.  
 
EN ÇOK BEĞENİLEN SİYASETÇİ
 
Ankette katılımcılara, "En çok beğendiğiniz siyasetçi kimdir?" açık uçlu sorusu da yöneltildi. "En çok beğenilen siyasetçi" anketinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 29.7'le açık ara önde yer alırken, Onu yüzde 13.2'le Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş takip etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 10.3'le üçüncü sırada, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yüzde 7.8 oranla dördüncü sırada yer alırken, Onu cezaevinde olmasına rağmen yüzde 7.5'le HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş takip ediyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yüzde 5,6 ile altıncı sırada yer alırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise ankette yüzde 5.5 oranla yedinci sırada yer aldı.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 129
  • Erdal çelik 1 yıl önce Şikayet Et
    Ölümune REISSS
    Cevapla
  • mim cim 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomist dergisinin bu ayki sayısında Türkiye mucizesinden bahsediyor. Yüksek enflasyona rağmen yüksek büyüme değerleri için hayret demiş. Erdoğan öncesi toplam milli hasıla 197 milyar dolarken bugün 1 trilyon dolar'a ulaşmak üzere. Bu yılki ihracat hedefi 300 milyar dolar olacak. Evvelce Türkiye memur maaşlarını ödeyebilmek için para ararken bulamadığında hazine bonosu faizinin % 400 olduğunu biliyoruz. 40 yıl enflasyon görmemiş ABD ve Avrupa'da enflasyon varken Türkiye ekonomik yol haritasını değiştirip politika faizini düşürerek Anadolu'nun yerli ve milli sermayesi yatırım yapıyor istihdamı artırıyor üretip ihracat yapıyor. Geçen yıl 225,46 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
    Cevapla
  • İbrahim Meral 1 yıl önce Şikayet Et
    Fatih Erbakanın isminin olmadığı bir anket anketten sayılmaz
    Cevapla
  • Türk İslam 1 yıl önce Şikayet Et
    Babasının(NECMETTİN ERBAKANIN) KEMİKLERİNİ sızlatan fatih erbakan Babasının oğlu sayılmaz! Kimse kusura bakmasın
    Cevapla
  • Erbakan Sevdalısı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim medya ve araştırma şirketleri dış güçlerin emriyle çalışır,elli yıldır tek çabaları var milli görüş ve ERBAKAN iktidar olmasın.Onun için böyle halkı yanıltmaya hipnoz etmeye çalışır,ve sorularda yeniden REFAH yoktur şayet siz yeniden REFAH Fatih ERBAKAN derseniz kararsızlara yazıyorlar.Yirmi yılda akp mhp koalisyonu ülkeyi madden ve manen iflas ettirmiştir.KURTULUŞ MİLLİ GÖRÜŞ TEDİR FATİH ERBAKAN DADIR.
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Sorun yaratanlar sorun çözecek miş güldürmeyin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!