TBMM'de kabul edilen teklif sonrası CHP rahatsız oldu: AYM'ye gideceğiz

TBMM'de kabul edilen kanun teklifi 'yalan haber ve gerçeğe aykırı bilgilerin yayılmasını engellemek' amacı taşırken CHP bu durumdan rahatsız oldu.

TBMM'de kabul edilen teklif sonrası CHP rahatsız oldu: AYM'ye gideceğiz
TBMM'de kabul edilen teklif sonrası CHP rahatsız oldu: AYM'ye gideceğiz
GİRİŞ 14.10.2022 17:17 GÜNCELLEME 14.10.2022 17:26
Bu Habere 230 Yorum Yapılmış

İnternet haber siteleri ve özellikle sosyal medyada kamunun güvenliğini korumak, doğru bilgiyi ulaştırma ve her türlü manipülasyonları engellemek adına TBMM'de kabul edilen dezenformasyon yasası CHP'yi rahatsız etti. 

CHP AYM'YE GİDECEK

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, TBMM'de kabul edilen 'Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) gitmeyi düşündüklerini söyledi.

Engin Altay

Sosyal medya ve haber siteleri aracılığıyla her türlü yalan ve dezenformasyon içeren haber, bilgi ve paylaşımlarla ilgili hayata geçirilen yasa, vatandaşın doğru haber alma hakkını koruyacak. Toplumda korku ve panik oluşturmak amacı taşıyan paylaşımlara ceza uygulanacak.

BUNU BİLE DEZENFORMASYONA ÇEVİRDİLER

Bu yasa en çok geçmişte birçok dezenformasyona başvuran CHP'liler ve fondaş medya tarafından tepkiyle karşılanırken, söz konusu yasayla ilgili bile dezenformasyon içeren açıklamalar ve haberler yapılmaya çalışıldı.

İŞTE DEZENFORMASYON YASASI MADDELERİ

  • İnternet ortamında işlenen suçlarda yer sağlayıcısının belirlenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle yurt içi – yurt dışı ayrımı kalkacak.
  • Halk içinde endişe, korku ya da panik oluşturmak için, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi kamunun zararına olacak şekilde alenen yaymak suç sayılacak.
  • Kamu düzenini bozmaya yönelik yapılan dezenformasyon amaçlı bilgileri yayanlar 1-3 yıl kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
  • Bu suçları failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle işliyorsa (Troll hesaplar), ceza yarı oranında artırılacak.
  • ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ başlığıyla müstakil bir suç tanımı oluşturulacak. Böylelikle failde özel kast, gerçeğe aykırı bilgide özel nitelik ve eylemde elverişlilik aranacak.
  • İnternet haber sitelerinde cevap ve düzeltme hakkı teminat altına alınacak.
  • Basın ve ifade özgürlüğüyle ilişkilendirilen basın kartlarının kimlere verileceği yeniden düzenlenecek. Basın kartı gerekliliklerine uymayanların kartları da iptal edilecek.
  • Adli sicil kaydında basın kartı verilmesine engel bir suçtan mahkumiyeti bulunan kişilere bu mahkumiyetler adli sicil kaydından silinmedikçe veya yasaklanmış hakların geri verilmesine karar verilmedikçe basın kartı düzenlenmeyecek.
  • Değişiklik teklifiyle, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınıyor. Böylelikle, internet haber siteleri de ilanlardan yararlanabilecek.
KAYNAK: HABER7
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 230
  • Senol 1 yıl önce Şikayet Et
    134 milletvekili var sermaye olsun diye 40 milletvekili oylamaya katılıyor sonrada yasalaştı diye aym ye gidiyor, Hadi ordan düşün bu milletin yakasindan
    Cevapla
  • thunder 1 yıl önce Şikayet Et
    ekmek kapilari kapandai ,,yalan yok ekmek yok
    Cevapla
  • Hüseyin Koçak 1 yıl önce Şikayet Et
    Chpkk anayasa mahkemesi ne gitmese sürpriz olurdu. Şaşırdıkmı? Hayır. Chpkk nın ritunu.
    Cevapla
  • vah vah 1 yıl önce Şikayet Et
    bunların gövde burada, kafa avrupada, daha 20 yıl önce milletin kuran kursunu kapatan, başörtüsünü, namazı yasaklayan, dindar kesime kan kusturan, şiir okuyanı hapse atanlar ifade özgürlüğünden bahsediyor, gözlerim yaşardı harbiden...
    Cevapla
  • Hür Göçen 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayatları yalan olduğu için hoşlarına gitmemiştir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim! Yeni genel başkan belli oluyor! Seçim 2. tura kaldı! İşte oy oranları
Başkan Erdoğan, fotoğraf çektirmek için yanına gelen vatandaşa sigarayı bıraktırdı!