Dezenformasyon Yasası'nda bu 5 kriter bir arada varsa suç sayılacak

TBMM'de kabul edilen Dezenformasyon teklifinin ardından tartışmalar da beraberinde geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, sosyal medyada suç teşkil etmesi için gereken 5 kriteri açıkladı.

GİRİŞ 15.10.2022 13:55 GÜNCELLEME 15.10.2022 14:16
Bu Habere 87 Yorum Yapılmış

İnternet haber siteleri ve özellikle sosyal medyada kamunun güvenliğini korumak, doğru bilgiyi ulaştırma ve her türlü manipülasyonları engellemek adına TBMM'de kabul edilen dezenformasyon yasası hakkında merak edilenler çok fazla. 

Bir paylaşımın ya da haberin suç teşkil edip etmediğinin nasıl belirleneceği konusunu Hürriyet Yazarı Hande Fırat'a açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 5 kriter söyledi.

‘SUÇ BEŞ UNSURUN BEŞİ DE VARSA TEŞEKKÜL EDECEK. ÜÇÜ YA DA İKİSİ YETERLİ DEĞİL’

Mahir Ünal, nelerin suç teşkil edeceği konusunda 5 kriter sayarak "Suç beş unsurun beşi de varsa teşekkül edecek. Üçü ya da ikisi yeterli olmayacak." ifadelerini kullandı. 

İşte Ünal'ın yaptığı o açıklama:

- Bir bilgi ya da haberin yanıltıcı olduğuna yargı karar verecek. Peki aranan koşullar ne?

- Suçun teşekkülü için tam beş maddenin, beşinin de varlığı aranacak. Yani;

1) Yayılan haber gerçek olmayacak.

2) Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığı ile ilgili gerçekdışı haber olacak.

3) Halk arasında panik, korku ve endişe oluşturma kastı taşıyacak.

4) Kamu barışını bozmaya elverişli olacak.

5) Bunlar aleni biçimde yapılacak.

- Altını çiziyorum, beş unsurun bir aradalığı aranacak. Bu beş unsurdan üçü varsa suç teşkil etmeyecek.

İŞTE DEZENFORMASYON YASASI MADDELERİ

  • İnternet ortamında işlenen suçlarda yer sağlayıcısının belirlenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle yurt içi – yurt dışı ayrımı kalkacak.
  • Halk içinde endişe, korku ya da panik oluşturmak için, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi kamunun zararına olacak şekilde alenen yaymak suç sayılacak.
  • Kamu düzenini bozmaya yönelik yapılan dezenformasyon amaçlı bilgileri yayanlar 1-3 yıl kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
  • Bu suçları failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle işliyorsa (Troll hesaplar), ceza yarı oranında artırılacak.
  • ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ başlığıyla müstakil bir suç tanımı oluşturulacak. Böylelikle failde özel kast, gerçeğe aykırı bilgide özel nitelik ve eylemde elverişlilik aranacak.
  • İnternet haber sitelerinde cevap ve düzeltme hakkı teminat altına alınacak.
  • Basın ve ifade özgürlüğüyle ilişkilendirilen basın kartlarının kimlere verileceği yeniden düzenlenecek. Basın kartı gerekliliklerine uymayanların kartları da iptal edilecek.
  • Adli sicil kaydında basın kartı verilmesine engel bir suçtan mahkumiyeti bulunan kişilere bu mahkumiyetler adli sicil kaydından silinmedikçe veya yasaklanmış hakların geri verilmesine karar verilmedikçe basın kartı düzenlenmeyecek.
  • Değişiklik teklifiyle, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınıyor. Böylelikle, internet haber siteleri de ilanlardan yararlanabilecek.

 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 87
  • Halıl 1 yıl önce Şikayet Et
    dezenformasyon ne demek..Türkçe dıl nıye kullanmadınız..Fransız kelımedır..Bilgi çarpıtma demektir..hayret bırşey..Türkuz kelımeler Fransızca..
    Cevapla
  • Vatandaş General 1 yıl önce Şikayet Et
    Mason Avukatların milletvekili olup eskiden ve yeni yasallaşan kendilerine kolaylık olsun diye meclisden gecirdikleri devlet kademeleri baglantısız kanunlar iptal edilmeli. Bir banka bile sahısın seceresini biliyor. Adalet bakanlıgı hacizde satılan maldan borçlunun devlete olan borcunu kesmiyor. Bu nasıl iş.
    Cevapla
  • Siyonist Kanunlar 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletin zararını önleyin. Hacize gelen cek ve senetlerin karşılıgında fatura olmayanı haciz kararı aldırtmayın. Bügüne kadar Adalet Bakanlıgı Maliye Bakanlıgı sanki iki ayri devlet mış gibi alacak tahsili icin haciz kararı aldıran maliye devreye girip faturası belgesini sordurtup adalet bakanlıgı hacize karar vermeli sahtekar ve tefecilerin önü kesilmeli. Devlette vergisini almalı. Böyle saçma haciz kararı ancak halk la devletin arasını açmak icin cıkarılan kanun iptal edin. Siyonist takdigi Avukat menfeati kanunmu olur
    Cevapla
  • Abdullah Biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Cerir bin Abdullah'tan: “İnsanlar nezdinde muktedir ve şerefli olan kimseler, güçleri yettiği raide, gördükleri kötülüğü menetmezlerse, muhakkak Allah Teâlâ, onların iktidar ve şereflerini giderir, zelil ve perişan eder.”[
    Cevapla
  • Bursa 1 yıl önce Şikayet Et
    Cezası az Ağa sakın paraya çevirme muhabbeti erteleme vs olmasın yalan olur gider o zaman bu yasa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ferdi ve Barış Alper'in peşindeki takımlar ortaya çıktı!
PKK elebaşı istedi, ilk ses onlardan geldi!