Başkan Erdoğan ile Küba Devlet Başkanı'ndan ortak basın toplantısı: Kararlıyız

Son dakika haberine göre Başkan Erdoğan, Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Küba ile ticaret hacmimizi 200 milyon dolara çıkarmaya kararlıyız" dedi.

Başkan Erdoğan ile Küba Devlet Başkanı'ndan ortak basın toplantısı: Kararlıyız
Başkan Erdoğan ile Küba Devlet Başkanı'ndan ortak basın toplantısı: Kararlıyız
GİRİŞ 23.11.2022 19:33 GÜNCELLEME 23.11.2022 20:41
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Son dakika haberleri...Başkan Erdoğan ve Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Konuşmasında, Küba'dan Türkiye'ye devlet başkanı düzeyindeki son ziyaretin, Devrim Lideri Fidel Castro tarafından belediye başkanlığı döneminde İstanbul'da düzenlenen Habitat Zirvesi vesilesiyle 1996'da gerçekleştiğini anımsatan Erdoğan, kendisinin de 2015'te Türkiye'den Küba'ya cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk resmi ziyareti yaptığını söyledi.

Küba Devlet Başkanı Bermudez'in ziyaretinin ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 70'inci yıl dönümüne denk gelmesi bakımından ayrı önem taşıdığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu tarihi ziyaretin Türkiye-Küba ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Sayın Devlet Başkanına ve heyetine bir kez de sizlerin huzurunda hoş geldiniz diyorum. Bu vesileyle ağustos ayında Matanzas'ta meydana gelen patlamalarda ve eylül ayında yaşanan kasırga felaketinde hayatını kaybedenler için taziyelerimi tekrar iletiyorum.

Bildiğiniz üzere Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerimiz, dış politikamızın temel sütunlarından birini oluşturuyor. Bölgedeki başlıca ortaklarımızdan olan Küba ile iş birliği ve dayanışmamızı artırmayı özellikle önemsiyorum. Son dönemde Küba'dan ülkemize yönelik üst düzey ziyaretlerin artmasından özellikle memnuniyet duyuyorum. Nitekim sadece bu yıl içinde Küba Başbakan Yardımcısını, Meclis Başkan Yardımcısını, Merkez Bankası Başkan Yardımcısını ve Turizm ile Enerji ve Madenler bakanlarını ülkemizde ağırladık."

"KÜBA'DAKİ YATIRIMLAR ARTACAK"

Bu vesileyle Ağustos ayında Matanzas’da meydana gelen patlamalarda ve Eylül ayında yaşanan kasırgada hayatını kaybedenler için taziyelerimizi iletiyorum.

Bildiğiniz üzere Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerimiz dış politikamızın temel sütunlarından birini oluşturuyor. Bölgedeki başlıca ortaklarımızdan olan Küba ile iş birliğini artırmayı özellikle önemsiyorum. Son dönemde Küba’dan ülkemize yönelik üst düzey ziyaretlerin artmasından memnuniyet duyuyorum.

Devlet Başkanı Sayın Diaz-Canel ile görüşmelerimizde Türkiye-Küba ilişkilerini tüm cepheleriyle ele aldık. İş birliğimizi kuvvetlendirme yönünde karşılıklı iradeye sahip olduğumuzu görmek bizi ayrıca memnun etti. İlişkilerimizin gerçek potansiyelinin altında kalmasında Küba’ya yıllardır uygulanan tek taraflı yaptırımların etkisinin bulunduğu aşikardır.

TİCARET HEDEFİ 200 MİLYON DOLAR

Bermudez ile görüşmelerinde Türkiye-Küba ilişkilerini tüm cepheleriyle ele aldıklarını söyleyen Başkan Erdoğan, "İş birliğimizi kuvvetlendirme yönünde güçlü ve karşılıklı iradeye sahip olduğumuzu görmek bizleri ayrıca memnun etti. İlişkilerimizin gerçek potansiyelinin altında kalmasında Küba'ya yıllardır uygulanan tek taraflı yaptırımların etkisinin bulunduğu aşikardır." dedi.

Erdoğan, Bermudez ile Türkiye-Küba ticaret hacmini 200 milyon dolara çıkarma kararlılığını teyit ettiklerini bildirerek, "Bu doğrultuda öncelikle enerji, turizm, inşaat, tarım, kalkınma, sağlık ve çevre gibi alanlarda mevcut iş birliğini geliştirme imkanlarını değerlendirdik. Yaptırımlardan kaynaklanan zorluklara rağmen firmalarımızın Küba'ya olan ilgisinin arttığını görüyoruz. Sayın Devlet Başkanının Çin'i ziyaretinin ardından dönüş yolunda İstanbul'da iş dünyamızın temsilcileriyle yapacağı temasların ziyadesiyle verimli geçeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

İstanbul ve Havana arasında haftada 3 sefer düzenleyen Türk Hava Yollarının, başta turizm olmak üzere ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin her boyutuna önemli katkı sağladığını belirten Başkan Erdoğan, şunları kaydetti:

"İnşallah önümüzdeki dönemde değerli dostumun da destekleriyle Türk şirketlerinin Küba'daki yatırımları daha da artacaktır. Gıda güvenliğinin küresel gündemin üst sıralarında yer aldığı bir dönemde TİKA'nın Küba'da tarımsal kalkınma alanındaki projelere sağladığı teknik desteği sürdüreceğiz. Türkiye ve Küba, koronavirüse karşı kendi yerli aşılarını geliştirmiş sayılı ülkeler arasındadır. Bundan sonraki süreçte de ortak aşı yatırımlarına girmeyi ikili görüşmemizde de ele aldık. Güçlü sağlık altyapılarına sahip iki ülke olarak bu alandaki iş birliğimizi de çok daha ileri seviyelere taşıyacağız.

Küba'nın Afrika başta olmak üzere gönderdiği tıbbi ekipler, sağlık personeli sayısının yetersiz olduğu ülkelerde adeta bir can simidi olmuştur. Türkiye de Afrika'da aynı anlayışla asırlar boyunca sömürülen bu kıtanın insanlarına yardımcı olmak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Küba ile bu bağlamda Ekvator Ginesi'nde ortak bir proje gerçekleştirmiş olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Sayın Devlet Başkanı ve heyetine huzurlarınızda ziyaretleri için bir kez daha teşekkür ediyor, dost Küba halkına şahsım ve milletim adına selamlarımı iletiyorum. Sayın Diaz-Canel'in ziyaretinin, bugün aldığımız kararların ve imzalanan anlaşmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum."

BERMUDEZ: MUTABAKATA VARDIK

Küba Devlet Başkanı'nın konuşmasından öne çıkanlar:

"Türk halkına çok teşekkür ediyoruz. Bizler için burada bulunmak onurdur. Bu ziyaretin diplomatik ilişkilerimizin 70.yılına denk gelmesi önem taşıyor. Politik ilişkileri geliştirme noktasında ortak kararlılığımızı gördük.

Sayın Erdoğan ile yaptığımız görüşmede her iki ülke arasındaki ilişkilerimizi geliştirmeyi teyit ettik. Son aylarda ticari ikili ilişkiler konusunda mevcut bir ilerleme olsa da finansal işbirliklerimizi çeşitlendirmek adına mütabakata vardık.

İyi bir tempo oluşturduğumuzu düşünüyorum. Son aylarda ticari ilişkiler konusunda ilerleme olsa da çeşitlendirmek konusunda mutabık kaldık. Sayın Erdoğan'a birçok konuda çalışmaya devam edeceğimiz konusunda Küba'nın taahhütünü ifade ettik. TİKA'nın sağladığı destekler ve diğer destekler konusunda şükran duygularımı ifade etmek istiyorum.

Ekvador Ginesi'nde yapılanlar buna örnektir. ABD tarafından uygulanan Ekonomik finansal ablukaya karşı desteklerinden dolayı teşekkür etmek isterim. Castro'nun ziyareti gerçekleşmişti. Burada çok güzel anılarımız var. Sayın Erdoğan'ın Havana ziyaretinin de bizde önemli yeri oldu. Sizi yeniden bekliyoruz Küba'ya."

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 21
  • Çok önemli 1 yıl önce Şikayet Et
    Çoktandır düşünüyorum. ABD burnumuzun dibine yığınak yapıyor. Biz de ABD nin dibine yani Kübaya askeri yığınak yapmalıyız ki birilerinin aklı başına gelsin. Küba ile Askeri işbirliği yapmalıyız. Bu çok önemli yetkililer bunu mutlaka dikkate almalı.
    Cevapla
  • Hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD nın yumuşak karnına acaba küçük bir siha dokunuşu mu geliyor :)
    Cevapla
  • sedat 1 yıl önce Şikayet Et
    Patates soğan her zaman bulunur ama böyle bir Devlet adamı her zaman bulunmaz. Recep Tayyip Erdoğan yazılır adam diye okunur.
    Cevapla
  • halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd bu zamana kadar kübaya yaptırımlar uygulatıp fakir bıraktı. Ee türkün karşısına çıkarsan bizde senin ambargo koydurttuğun ülkeye hayat veririz mazlumların yanındayız ve burdayız deriz. Elinden geleni ardına koyma abd. Mesajını aldık suriyede de biz sana sağlam bi msjı vericez hevallerine söyle sıkı dursunlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ve denizde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gurur projeleri okullarda ders olarak anlatılacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması