AK Partili Özalan, Karamollaoğlu'nun kukla cumhurbaşkanı ifşaatlarına ateş püskürdü

SP'li Karamollaoğlu'nun Batı medyasına bildirmesiyle kukla cumhurbaşkanı planları ortaya çıkmıştı. Planlara ateş püsküren AK Partili Alpay Özalan, "Koskoca Türkiye'nin başına bir kukla getirmek istiyorlar." ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 03.12.2022 03:01 GÜNCELLEME 03.12.2022 09:21
Bu Habere 118 Yorum Yapılmış

AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun eğer iktidara gelebilirlerse 6 genel başkanın oluşturduğu bir 'konsey' güdümünde kukla cumhurbaşkanı olacağına yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.

MUHALİF MEDYA VAHİM PLANLARI ÖNE ÇIKARMAMAYA ÖZEN GÖSTERDİ

SP'li Karamollaoğlu'nun kukla cumhurbaşkanı planlarını Batı medyasına bildirmesinin ardından muhalif medya ve sosyal medyadaki ajans destekli trol ordusunun muhalif seçmenin duyacağı tonda gündeme getirmemesi dikkat çekti.

ÖZALAN ÇOK SERT KONUŞTU: PARTİ BİNASINDA SİNEK AVLAYAN DAVUTOĞLU VE BABACAN EMİR VERECEKMİŞ, SİSTEME BAKIN

AK Partili Özalan'ın altılı masaya kullandığı sert ifadeler şöyle:

"Temel Karamollaoğlu, "Adayımız cumhurbaşkanı seçilirse, masadaki genel başkanlar onu yönetecek." dedi.

Koskoca Türkiye'nin başına bir kukla getirmek istiyorlar. Parti binalarında sinek avlayan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan, cumhurbaşkanına emir verecekmiş. Sisteme bakın!"

KUKLA CUMHURBAŞKANI EĞER İKTİDARA GELEBİLİRSE KONSEY'İN SÖZÜNDEN ÇIKAMAYACAK

SP lideri Temel Karamollaoğlu, altılı masa toplantıları sonrasında yayımlanan bildirilerde yer almayan 'yönetim şekli'ni Batı medyasının Türkçe servislerine açıkladı. Sözde 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' adı altında eskiye dönüleceğini ve 6 genel başkanın oluşturduğu bir 'konsey' güdümünde bir "kukla cumhurbaşkanı" tanımladı.

KARAMOLLAOĞLU'NUN MUHALİF BASINDA ÖNE ÇIKARILMAYAN İFŞAATLARI

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ifşaatları muhalif medyada pek öne çıkarılmasa da, başta CHP-İYİ Parti ittifakının oluşturduğu altılı masa ortaklarından cumhurbaşkanı adayının, 6 genel başkanın oluşturduğu "Eşgüdüm Kurulu" ile birlikte "koalisyon" olarak yönetim sözü vereceğini; bakanların, bürokratların birlikte atanacağını; aday cumhurbaşkanı seçilir ama sözünde durmazsa bunun "büyük bir karaktersizlik" olacağını bildirdi.

Karamollaoğlu'nun açıklamaları, 'güçlendirilmiş parlamenter sistem'in aksine, TBMM'nin ve Cumhurbaşkanının da üzerinde herşeyi belirleyecek bir 'konsey' ve onun güdümünde çalışacak bir 'kukla cumhurbaşkanı'nı tarif ediyor.

YABANCI BASININ TÜRKÇE YAYIN YAPAN ORGANLARINA KONUŞTU

SP'li Karamollaoğlu, altılı masanın yol haritasını, ABD ve İngiltere resmi medya organlarının Türkçe servisleri Voice of America (VOA-Amerika'nın Sesi) ve BBC Türkçe ile muhalefetin propagandasını yapan internet sitesi Gazete Duvar muhabirlerine yuvarlak masada mutabık kalınan konulara dair birtakım açıklamalarda bulundu.

Karamollaoğlu, cumhurbaşkanı adayı profili ile eğer ortak adayları seçilirse nasıl bir yönetim şekli olacağına dair gündemi sarsacak şu sözleri sarf etti:

"BAKANLARI GENEL BAŞKANLARLA BİRLİKTE BELİRLEYECEK"

Yönetim nasıl olacak? Yani cumhurbaşkanı seçildi, seçildikten sonra, "Ben bildiğimi yaparım, 5 sene içinde de değişiklikleri yaparız" derse ne olacak? Cumhurbaşkanı bu süreçte nasıl çalışacak? İstişareyle. O kadar... Yani cumhurbaşkanı, bütün siyasi parti genel başkanları ile istişare ederek karar alacak. Bakanlar birlikte belirlenecek. Bu konuda herhangi bir paylaşım yapılmadı. Vardığımız şey şu; seçim neticesine göre cumhurbaşkanı parti genel başkanlarıyla görüşerek, bakanları onlardan gelen bilgilerle belirleyecek. Ama o bakanlar da bir istişare mekanizmasının içinde karar alacaklar. İmzayı cumhurbaşkanı atacak.

Akşener, Kılıçdaroğlu'nu oyun dışı bıraktı! Cumhurbaşkanı adayını açıkladıAkşener, Kılıçdaroğlu'nu oyun dışı bıraktı! Cumhurbaşkanı adayını açıkladı

"5 SENE BÖYLE İDARE EDECEĞİZ"

(Parlamenter sisteme geçiş) Ne olursa olsun en az 6 ay gerekli; 6 ay 1.5 yıl arasında. Meclis'in kanaatleri ortaya konulacak. Arkasından kanun teklifleri, anayasa değişikliği teklifi haline getirilecek. Bu teklifler komisyonlarda görüşülecek. Tabii buradaki süreci şimdiden tahmin edemiyoruz. 400'ün üzerinde milletvekili çıkarılırsa, hemen anayasayı referanduma götürmeden değiştirebileceğiz. 360-400 arası olursa referanduma götürme mecburiyeti var. 360 yakalanamazsa belki 5 sene böyle idare edeceğiz.

Ahmet Davutoğlu aynı anda Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve milletvekili olmak istiyorAhmet Davutoğlu aynı anda Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve milletvekili olmak istiyor

"KOALİSYON HÜKÜMETİ VARMIŞ GİBİ YÖNETECEĞİZ"

Türkiye'yi sanki bir koalisyon hükümeti varmış gibi yöneteceğiz. Ancak, birlikte yöneteceğiz de cumhurbaşkanı anayasa değişmediği için layüsel (sorumsuz). Nasıl olacak? Cumhurbaşkanı adayı, seçiminden önce, parti genel başkanları ile birlikte "Ben bundan sonra, bu değişiklik (anayasa değişikliği) sağlanana kadar siyasi parti genel başkanları ile istişare ederek Türkiye'yi yöneteceğim" diye taahhütte bulunacak, o kadar.

Karamollaoğlu planlarını açıkladı: Belki beş sene böyle gider! Karamollaoğlu planlarını açıkladı: Belki beş sene böyle gider!

"'EŞGÜDÜM KURULU' DENİLEBİLİR"

Cumhurbaşkanı taahhüt edecek, genel başkanlar da bunu benimseyecek. Mesela buna teklif olarak 'Eşgüdüm Kurulu' denilebilir. Eğer cumhurbaşkanı 'böyle çalışacağım' diye kamuoyuna deklare etmesi bir taahhüttür. Cumhurbaşkanlığı makamına gelecek kişinin de bu taahhüdüne güvenilir. Görüş bu. Bunu önümüzdeki toplantıda net bir şekilde ifade edeceğiz. Diğer arkadaşların da görüşü farklı değil. Benim yaptığım bu açıklama istikametinde bir açıklama olacak.

SEÇİLDİKTEN SONRA SÖZÜNDE DURMAZSA "KARAKTERSİZLİK OLUR"

Cumhurbaşkanı seçildi, bütün bunları da yazdı, 'Teşekkür ediyorum bana da yetkiyi verdiniz. Ama aceleye ne ihtiyaç var, 5 yıl içinde bunu gerçekleştiririz' diyebilir mi, diyebilir. Ama bu karaktersizlik olur. Seçildikten sonra cumhurbaşkanının böyle bir tavır sergilemesi tam bir karaktersizlik olur.

HEM MİLLETVEKİLİ HEM DE CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLAMAYACAKLAR

Şunu söylüyorlar, 'parti genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olsun'. Olamaz ki. Mesela milletvekiliyse milletvekilliği düşer.

BAKANLIKLAR SEÇİMDEN SONRA PAYLAŞILACAK

(Bakanlıkların, kurumların nasıl paylaşılacağı) Gündeme gelmedi, görüşülmedi. Bu toplantıda da bunun kararının alınacağını düşünmüyorum. Ama seçimden sonra o konu gündeme getirilir.

İLLA MECLİS SEÇSİN EKİYE DÖNÜŞ OLARAK YORUMLANABİLİRDİ

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi biraz daha bugünkü sistemle de milletin görüşünün yansıması babında faydalı olur diye düşündük. İlla Meclis seçsin diye bir kanaat, o eskiye dönüş olarak yorumlanabilirdi.

"ADAYI ÖNÜMÜZDEKİ SENE BAŞLARINDA AÇIKLAMAK GEREKEBİLİR"

Cumhurbaşkanı adayı seçim kararı alındıktan sonra açıklanır. Bu konu son zamanlarda gündeme fazla getirildiği için belki de önümüzdeki sene başlarında bunu açıklamak gerekebilir.

"HDP BELİRLEYİCİ FAKTÖR, İNŞALLAH BİRİNCİ TURDA BİTMESİ İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILIR"

HDP'nin tavrı çok önemli. Yani belirleyici faktör olacak ister istemez onlar da kendi politikalarını dikkate alarak bir politika belirliyorlar, çalışıyorlar. Nasıl bir karar verirler onu bilemiyorum. Ama bu seçimin birinci turda bitmesi çok önemli. İkinci tura kalmaması lazım. Birinci turda bitmesi için inşallah gerekli adımlar atılır."

 

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 118
  • Bayrak Sevdalısı 1 yıl önce Şikayet Et
    Fi tarihinde! Ahmet Necdet Sezer Bey Efendi yi Cumhur Reisi olarak Köşke taşıyanlar?. Sahi ne olmuş tü? Aynı zihniyet sahipleri! Birbirlerine Anayasa Kitapçığı firlatmışlardı! Sahi ne olmuş tü! Vurgunlar, soygunlar Ülkenin talan edildi ği günleri Bu Azîz Milletimiz Unuttu mu? Lütfen Millet İradesine pervasızca ipotek koymak tır bunun adı! Ülkemize yirmi yıldır hizmete adamış bir Lider 'e sahip çıkılması gerekirken tüm güzellikleri görememenin Millet nazarî ile bir cevabı sandıkta vereceğiz İnşaallah cc. Rabbim DEVLETİMİZ e Zeval vermesin. Bu Aziz Milletimiz AÇ kalır ama Bağımlı yaşamaya mı Asla müsaade etmeyeceğiz.
    Cevapla
  • Hamidiye Süvarisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc. zalimlere, gafillere ve ülkesine ihanet eden hiçbirine iktidar yüzü göstermesin.
    Cevapla
  • Sahipkıran 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte gayri milli duruşa en güzel örneklerden biri... Uyan Türkiye uyan ey Müslüman!
    Cevapla
  • Salih 1 yıl önce Şikayet Et
    7 bohçalının freni patlamış, gidiyor bir alamete! Yahu 7 si birden kamyonu sürmeye çalışıyorlar. Biri direksiyonu, diğeri vitesi, öbürü gazı, bir diğeri freni, bir başkası depriyajı, bir diğeri sol aynayı, ötekisi sağ aynayı idare etmeye çalışıyorlar. İnin lan , adam gibi bir şoför oturup kamyonu yönetsin.
    Cevapla
  • Uyan Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkeyi bölmek istiyor kripto Sabetay-Ermeni-Rum artıkları(10 Aralık Hareketi Anayasasını araştırın). Asıl üzücü olan Müslümanların celladına aşık misali bunlara destek vermesi, bunlar seni-beni Anadolu'dan sürmek istiyor senin haberin yok cahil kardeşim..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...