Kılıçdaroğlu'nun 'A Takımı' partiyi kaynatıyor... CHP'de Atatürk kavgası alevleniyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığına getirilen Daron Acemoğlu'nun CHP kurucusu Atatürk aleyhindeki sözleri parti içerisinde Mustafa Kemal tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Kılıçdaroğlu'nun 'A Takımı' partiyi kaynatıyor... CHP'de Atatürk kavgası alevleniyor
Kılıçdaroğlu'nun 'A Takımı' partiyi kaynatıyor... CHP'de Atatürk kavgası alevleniyor
GİRİŞ 06.12.2022 18:39 GÜNCELLEME 06.12.2022 20:46
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Şampiyonlar Ligi" olarak tanımladığı CHP'nin A Takımı, parti içerisinde büyük kırılmalara sebep oluyor. Kılıçdaroğlu'nun ekonomi danışmanlığına getirilen Daron Acemoğlu'nun, CHP'nin kurucusu Atatürk'ün inkılaplarının "topluma zorla dayatıldığı"na yönelik söylemleri, partide yeni bir tartışmanın perdesini araladı. Kılıçdaroğlu'nun CHP'de vitrine taşıdığı isimler hep aynı gerekçeyle kavga unsuru oluyor: Atatürk karşıtlığı.

Daron Acemoğlu'nun son halkasını oluşturduğu Mustafa Kemal kavgaları, daha önce Canan Kaftancıoğlu, Aylin Nazlıaka, Mehmet Bekaroğlu gibi isimler üzerinden verildi. Kimisi "Atatürk lafzını kullanmayıp Mustafa Kemal diyor" diye eleştirildi, kimisi "Makam odasındaki Atatürk resmini indirdi" denilerek partiden ihraç edilmesine rağmen geri döndü. Atatürk'e "kefere" gibi ağır ithamlarda bulunduğu söylenen isimler bile yine Kılıçdaroğlu tarafından CHP'de kritik vazifelere getirildi.

İşte CHP'yi bölünme noktasına getiren Atatürk kavgaları:

DARON'UN KİTABI GÜNDEMDE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni ekonomi danışmanı Prof. Dr. Daron Acemoğlu'nun, "Dar Koridor" kitabında Atatürk ve inkılapları için kullandığı ifadeler gündeme geldi. Daron Acemoğlu'nun kitabında şu ifadeler yer alıyor:

"Latin alfabesine geçiş, kıyafet devrimi ve dini kurumların yeniden yapılandırılması gibi pek çok reform, topluma danışılmadan yapıldı ve zorla dayatıldı. Bu reformlara direnenler, örneğin Batı tarzı şapka yerine 'fes' takmakta ısrar edenler kovuşturmaya uğradı. bazı durumlarda da infaz edildi"

Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Acemoğlu'nun sözleri CHP'yi karıştırdı: Atatürk zorla dayattıKılıçdaroğlu'nun danışmanı Acemoğlu'nun sözleri CHP'yi karıştırdı: Atatürk zorla dayattı

KAFTANCIOĞLU'NA 'ATATÜRK' ELEŞTİRİLERİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun CHP İstanbul İl Başkanlığına atadığı Canan Kaftancıoğlu, partinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten "Mustafa Kemal" diye söz edip Atatürk lafzını ısrarla kullanmaması, parti içinde tepki topladı. “Atatürk” demeyi reddeden Kaftancıoğlu’nun “Mustafa Kemal” ifadesini kullanmayı tercih ettiğini beyan etmesi üzerinden başlayan tartışmada; Muharrem İnce, Gürsel Tekin, Tuncay Özkan, Akif Hamzaçebi, Ali Özgündüz, Hüsnü Bozkurt, Atila Sertel, Mehmet Ali Çelebi, Yaşar Tüzün, Sevda Kılıç gibi partinin ağır topları Kaftancıoğlu’na karşı bayrak açtı.

Bu süreçten sonra CHP'den koparak ayrı parti kuran Muharrem İnce, “Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Milli Mücalededir, Kurtuluştur, Kuruluştur, Cumhuriyettir, akıldır, bilimdir, devrimdir” dedi.

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, isim vermeden, “Bir zamanlar gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fakat, ektiğimiz tohumlar o kadar özlü ve kuvvetlidirler ki bu fikirler gene gelir, verimli sonuçları kalpleri doldurur” sözleriyle M.Kemal’den manidar bir alıntı yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, "Atatürk'ün ismini anmakta tereddütü olanlar O'nunla problemi olanlardır." ifadelerini paylaştı.

O dönem CHP saflarında olan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, “Partimizin bir il başkanı Atatürk demeyi tercih etmezmiş. Millet gönlüne koyup haykırdıktan sonra sen demesen ne yazar. Ama unutma burası CHP...” sözlerini sarf etti.

Dönemin CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt ise, “’M.Kemal’in Askeri’ olmayı reddeden, ATATÜRK soyadı ile de sorunlu bir CHP  İL BAŞKANI” diyerek Kaftancıoğlu'nu eleştirdi.

Canan Kaftancıoğlu ise kendisini eleştirenlere, içerisinde “Atatürk istismarcıları” ithamı geçen bir açıklamayla karşılık verdi.

ATATÜRK'Ü KİM İNDİRDİ

Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Kadın Kolları Başkanlığına atadığı Aylin Nazlıaka, milletvekilliği döneminde "odasındaki Atatürk resmini indirdiği" gerekçesiyle 2016 yılında partiden ihraç edildi. CHP Ankara Milletvekili olarak TBMM'de yer alan Nazlıaka, kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmiş ve “Posteri indiren kişi Ankara Milletvekili Necati Yılmaz'dır” demişti.

Necati Yılmaz ise düzenlediği basın toplantısında, "Aylin Nazlıaka ile yargı önünde yüzleşeceğiz. Bu meseleyi bu saatten sonra, artık benim partilim de olmayan o milletvekili ile mahkeme önünde hesaplaşacağım" sözlerini kullanmıştı.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, "bir milletvekilinin odasındaki Atatürk resmini indirdiği" iddiasıyla ilgili olarak Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka hakkında 2016 yılında "kesin ihraç" kararı verdi.

Nazlıaka, 12 Ağustos 2020'de CHP Kadın Kolları Başkanlığı'na seçilerek partide yeniden üst düzey göreve geldi.

"KEFERE" KAVGASI

CHP'de benzer bir tartışma, Mehmet Bekaroğlu üzerinden yaşandı. Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkan Yardımcılığına getirdiği eski Saadet Parti'li Mehmet Bekaroğlu'nun, Atatürk için "Kefere Kemal" dediği bizzat CHP'li milletvekilleri tarafından gündeme taşındı.

2014 yılında dönemin CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, yaşadıkları bir polemik ile Bekaroğlu'nu şu sözlerle eleştirmişti:

"2 gün evvel partiye gelen ve Atatürk'e 'kefere Kemal' diyen Mehmet bey hızını alamamış, 'görüşleri partiyi bağlamaz' da demiş. Mehmet bey bu partiye delege reddettiği halde, hiç gocunmadan ve problem görmeden üstelik 'erkek kotası' ile geldi, CHP'yi temsil ediyormuş"

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 93
  • rasim 1 yıl önce Şikayet Et
    CHP zaten Atatürkü istemeyenlerin partisi sade cikar için Atatürk derler
    Cevapla
  • Hayy 1 yıl önce Şikayet Et
    Son anları
    Cevapla
  • mersinli 1 yıl önce Şikayet Et
    Görüyorsunuz degilmi bu kılıçtaroglu ne zamanki CHP nin başına geçti Vatan hinleri Cumhuriyet düşmanları, pkk lılar, ATATÜRK düşmanları artı CHP nin altı okunda MİLLİYETÇİLİK Kaldırıldı ulusulcular yok edildi. Bence partininde adını değiştirip acaba CHPKK mı adını koymak ne dersiniz
    Cevapla
  • Bir sonraki hamle 1 yıl önce Şikayet Et
    Bugün Atatürk'ü eleştirmeye yeltenenler ve özgürlük talebi olanlar, yarın sıra İslam ve Hz. Muhammed karşıtı eleştiri gelince aynı özgürlüğe destek verebilecek misiniz? Kutsallarımıza sahip çıkmadığımız her dakika bölünmüşlüğe hizmet ederiz. Bu kadar basittir.
    Cevapla
  • adam 1 yıl önce Şikayet Et
    yıllarca Atatürk üzerinden bu millete her türlü hakareti yaptılar yaşam hakkı bile tanımadılar en büyük Atatürkçüler şimdi noldu o Çok sevdiğiniz Atatürkün fikirleri bu yüz yılda iş görmüyor anladınız değilmi çakallar burdan milletimi uyarıyorum oyuna gelmeyin şimdi atatürkden kurtulmak istiyorlar Atatürkü satın almayın bu çakallar bu seferde atatürk inkılapları üzerinden bize gerici ve yobaz derler sakın inanmayın bu çakallara alsınlar Atatürklerini ne yaparlarsa yapsınlar Bizim bildiğimiz Mustafa Kemal Vahdettinin yağveri değerli bir komutan Başımızın taçı o kadar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ortadoğu’da savaş dahil başka krizlerin ilk vuracağı ülkelerden birisi de Türkiye
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"