Son seçim anketi ortaya çıktı! Atılan adımlar meyvesini verdi, AK Parti’den sürpriz çıkış

Araştırma şirketi Areda Survey, 26 ilde 25-30 Kasım tarihleri arasında 2 bin kişiyle gerçekleştirilen ankete Haber7 ulaştı. Yapılan son ankette, AK Parti’nin oy oranlarının istikrarlı bir şekilde yükseldiği görüldü.

GİRİŞ 17.12.2022 20:57 GÜNCELLEME 10.01.2023 01:38
Bu Habere 309 Yorum Yapılmış

Araştırma şirketi Areda Survey'in 26 ilde 25-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 2 bin kişiyle yapılan anket sonuçlarına Haber7 ulaştı.

Anket sonuçlarına göre; AK Parti Mayıs ayından beri yükselişini sürdürürken İYİ Parti’deki düşüş dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsi oy oranının ise yüzde 49,9’a yükseldiği görüldü.

ERDOĞAN OY ORANINI YÜZDE 49,9’A YÜKSELTTİ

Son ankette Cumhurbaşkanı Erdoğan, oy oranını yüzde 49,9’a yükselterek rakiplerine açık ara fark attı. En yakın takipçisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 15,7 oranında. Onun arkasında ise CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yüzde 15,3 ile yer alıyor. Son günlerde sürekli adaylığı dillendirilen CHP’li Ekrem İmamoğlu, yüzde 4,5 seviyesinde bulunuyor.

ERDOĞAN’IN YAPTIĞI HAMLELER MEYVESİNİ VERİYOR!

Oy oranı Mayıs 2022’de yüzde 45,3 seviyesinde bulunan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o tarihten itibaren istikrarlı bir çıkış yakaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, attığı adımlarla oy oranını yüzde 49,9’a kadar çıkarmayı başardı.

KILIÇDAROĞLU’NDAN DİKKAT ÇEKEN YÜKSELİŞ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Aralık ayında yüzde 5,7 olan oy oranını yüzde 15,7’ye kadar çıkardı. Aynı tarihlerde oy oranı yüzde 31,3 olan CHP’li Mansur Yavaş’ın Kasım ayına gelindiğinde yüzde 15.3’e kadar düştüğü görüldü. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’dan sonra ikinci sırada yer alırken Yavaş, üçüncü sıraya düştü.

GENÇLERİN TERCİHİ ERDOĞAN!

Anket çalışmasında demografik verilere de yer verildi. Verilere göre, en çok manipüle edilmeye çalışılan 18-34 yaş aralığındaki gençler, ‘Erdoğan’ dedi.

Algı operasyonlarına gelmeyen gençler, yüzde 46,6 ile Erdoğan’ı seçerken, yüzde 15,9 ile Kılıçdaroğlu’nu tercih etti.

AK PARTİ OYLARINI YÜKSELTTİ!

Anketlerinde sorulan “Bu Pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna cevap veren vatandaşların yüzde 39,4’ü AK Parti, yüzde 23,7’si CHP, yüzde 11,3’ü İYİ Parti, yüzde 10,7’si HDP ve yüzde 9,6’sı MHP cevabını verdi.

6’LI MASA UMDUĞUNU BULAMADI

6’lı masanın diğer bileşenlerinden DEVA Partisi yüzde 0,8, Gelecek Partisi yüzde 0,1, Saadet Partisi yüzde 0,6 oranında olması dikkat çekti. Bu oy oranlarıyla birlikte 6’lı masanın yüzde 36,7 oy oranına sahip olduğu görüldü.

6’LI MASANIN GİZLİ ORTAĞININ OY ORANI

Ankete göre, 6’lı masanın gizli üyesi olarak görülen HDP’nin oy oranı ise yüzde 10,7 seviyesinde bulunuyor.

AK PARTİ’DEN İSTİKRARLI ÇIKIŞ, İYİ PARTİ’DEN SERT DÜŞÜŞ

Areda Survey’in paylaştığı verilerde, partilerin oy oranındaki aylara göre değişim de yer aldı. AK Parti’de mayıs ayından beri istikrarlı bir yükseliş görülürken İYİ Parti’nin oy oranlarında Temmuz ayından sonra düşmesi dikkat çekti.

CUMHUR İTTİFAKI ÖNDE

Seçim anketindeki dikkat çeken bir diğer soru ise “Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi ittifaka oy verirsiniz?” sorusu oldu. Katılımcıların iki ittifaktan birini seçmeleri halinde, Cumhur İttifakı’nın yüzde 51,4 oy oranına yükseldiği, Millet İttifakı’nın ise yüzde 48,6 oy oranında kaldığı görüldü.

MİLLET "EKONOMİK SORUNLARI YİNE AK PARTİ ÇÖZER" DİYOR

“Sizce mevcut ekonomik sorunları hükümet mi çözer muhalefet mi?” sorusuna cevap veren vatandaşlar, ekonomiyi yine AK Parti iktidarının düzelteceğine inanıyor. 6’lı masada, ekonominin lideri olarak gösterilen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan olmasına rağmen vatandaşlar, Millet İttifakı’nın ekonomiye çare olacağına inanmıyor.

Attığı adımlarla vatandaşlara güven vermeyen muhalefet yüzde 30 oy oranında kalırken, AK Parti hükümeti ise yüzde 48,1 oy oranıyla milletin umudu olmayı sürdürüyor.

VATANDAŞLAR, EKONOMİK SORUNLARIN HÜKÜMET KAYNAKLI OLMADIĞI GÖRÜŞÜNDE

"Sizce hükümet değişse Türkiye’deki ekonomik sorunlar çözülür mü?" sorusuna cevap veren vatandaşların yüzde 41'i 'çözülür' cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 59'u ekonomik sorunların hükümet değişimiyle çözülemeyeceği görüşünü dile getirdi. Vatandaşlar, muhalefet partilerinin ekonomiyi düzeltebileceğine inanmazken, ekonomik sorunların hükümet kaynaklı olmadığı düşüncesinde olduğunu gösterdi. 

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 309
  • HASAN GÜVEN 1 yıl önce Şikayet Et
    Millet ittifakı adaylarını toplayınca 48 gibi bir rakam yapıyor.Başa baş bir durum var.
    Cevapla
  • Mehmet Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Diğer taraf da takiyye yapıp durmasın. Selahattini aday göstersin olsun bitsin.
    Cevapla
  • Yemiyor artık 1 yıl önce Şikayet Et
    Akp oylarını hiç bir zaman düştü denmediki şimdi çıktı diyorlar asgari ücret en düşük maaş deyilmi normal bir emeki en düşük maaşı alamıyor bana bunu açıklasınlar ben akp oy verim
    Cevapla
  • tehlike büyük 1 yıl önce Şikayet Et
    selehattin Demirtaş demek pkk demek %10 pkklı var yani bu memlekette bu ankete katılanlara göre
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 1 yıl önce Şikayet Et
    Artık üniversite mezunları ilkokul mezunu gibi değerlendirilecek vasıfsız olarak o kadar mezun varki hepsi iş bulmaya çabalıyor. Eskiden ilkokul mezunları inşaatlarda, sanayide, pazarlarda çalıyordu maalesef günümüzde tam tersi olmaya başladı üniversite mezunları ilkokul mezunları gibi çalışma hayatına başlıyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
"Bu adamlar  Erdoğan’a niye bu kadar hakaret ediyor Fatih?"
Filistin protestoları 103 yıllık geleneğe damga vurdu! Dikkat çeken ayrıntı kaydedildi..