CHP ve İyi Parti’de 'kongre' gerilimi! Dervişoğlu'ndan Soyer'e 'Atatürk'lü tepki

Tunç Soyer'in İzmir İktisat Kongresi'nin 100. yıldönümünde bakanlığın etkinliğine karşı paralel kongre düzenleme çabasına İyi Parti'ten sert tepki geldi. İyi Parti'li Dervişoğlu, CHP'li Soyer'e Cumhuriyet ve Atatürk üzerinden yüklendi.

CHP ve İyi Parti’de 'kongre' gerilimi! Dervişoğlu'ndan Soyer'e 'Atatürk'lü tepki
CHP ve İyi Parti’de 'kongre' gerilimi! Dervişoğlu'ndan Soyer'e 'Atatürk'lü tepki
GİRİŞ 01.01.2023 17:20 GÜNCELLEME 01.01.2023 17:35
Bu Habere 116 Yorum Yapılmış

CHP’nin tek parti iktidarı döneminde Gazi Mustafa Kemal tarafından 17 Şubat 1923 düzenlenen İzmir İktisat Kongresi, Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümünde bir kez daha gerçekleştirilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 17 Şubat 2023’te İzmir’de düzenleyeceği tarihi kongreye CHP’nin gölge düşürme çabası dikkat çekiyor.

İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Tunç Soyer “korsan” kongre ile, Bakanlığa karşı paralel bir İktisat Kongresi düzenleme girişiminde bulunuyor. Devletin bakanlık üzerinden gerçekleştireceği İzmir İktisat Kongresi’ne adeta “rakip” girişimde bulunan CHP’li Soyer, 17 Şubat 2023 olarak açıkladığı sözde kongre tarihini 15 Şubat olarak revize etse de tepki toplamaya devam ediyor.

CHP-İP YİNE KARŞI KARŞIYA

İBB Başkanı Tunç Soyer’e en ciddi tepki ise, daha önce İzmir’in kurtuluş yıldönümünde şehre asılan bilboard afişleri konusunda gerilim yaşadığı İyi Parti’li Müsavat Dervişoğlu’ndan geldi.

İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in korsan kongresini eleştirdi. Partisinin İzmir İl Başkanlığı binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Müsavar Dervişoğlu, aynı anda iki kongre düzenlenmesinin yanlışlığına vurgu yaptı.

“CUMHURİYET’E, ATATÜRK'ÜN HATIRASINA YAKIŞMAZ”

İzmir İktisat Kongresi’nin iki farklı yönden düzenlenmesine karşı çıkan İyi Parti’li Dervişoğlu, “Ben her zaman birlik ve beraberlikten yanayım. Parti içinde böyle bir tavır sergileyen biri olarak ve İzmir sevdalısı olarak ayrışmayı doğru bulmuyorum. Atatürk’ün iktisat kongresini topladığı yerde farklı kurumların kongre düzenlemesi yadırgıyorum. İki ayrı iktisat kongresi hem İzmir’e hem Cumhuriyet’e hem de Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasına yakışmaz” ifadelerini kullandı.

“KUTLAMAYA YÜZÜMÜZ VAR MI?”

Dervişoğlu, CHP’li Soyer’e yönelik eleştirisini üstü örtülü olarak şöyle sürdürdü:

“Ama benim söylemem yetmiyor, İzmirliler söylemeli. Milli bayramları, milli günleri beraber anmayı becerebilmeliyiz. Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutluyoruz, soruyorum. Ellerinizi vicdanınıza koyun yüzümüz var mı? Yüzleri var mı demiyorum yüzümüz var mı? Çocuklarımız yaşadıkları ülkede kendilerine istikbal bulmadıkları için yurtdışında kendilerine imkan arıyorlar biz Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutluyoruz. Ben kendime soruyorum. Yüzümüz var mı? Benim sorduğumu herkes kendi vicdanına sormalı.”

SOYER’DEN TARİH OYUNU

‘Paralel’ İzmir İktisat Kongresi girişimi tepki çeken İBB Başkanı Tunç Soyer, devletin ekonomi konusundaki en yetkili kurumu olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın düzenleyeceği kongreye karşı son olarak tarih oyununa başvurdu. Soyer’in İzmir İktisat Kongresi’nin 100. yıldönümü olan 17 Şubat’taki korsan kongresinin tarihini 15 Şubat olarak revize ettiği öğrenildi.

TARİHİ BİNAYI YIKIP OTOPARK YAPMIŞLARDI

“Bağımsızlık kongresi” olarak adlandırılan 17 Şubat 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yapan yapı, 1979 yılında yıkılmıştı. Tarihi binanın arsası, CHP’li belediyelerin onayıyla yıllar boyunca otopark olarak kullanıldı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, söz konusu arsanın devlet tarafından satın alınmasını sağladı.

Devlet, İzmir İktisat Kongresi’nin gerçekleştirildiği binayı tekrar aslına uygun şekilde inşa ediyor. 17 Şubat 2023’e yetiştirileceği öngörülen binada Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uluslararası katılımla İzmir İktisat Kongresi toplanacak.

 

DERVİŞOĞLU VE SOYER’İN İLK GERİLİMİ DEĞİL

6’lı masanın ittifak ortaklarından CHP ve İyi Parti, İzmir’de bir kez daha karşı karşıya gelmişti.

İYİ Parti ile CHP'yi birbirine düşüren 'İzmir' afişi!İYİ Parti ile CHP'yi birbirine düşüren "İzmir" afişi!

İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, İzmir'in kurtuluşunun 100. yılı dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından yaptırılarak billboardlara asılan ve üzerinde “Barışın İkinci Yüzyılı”, “İzmir’in Kurtuluşunun 100. Yılı Kutlu Olsun” yazılı afişlerin kaldırılmasını istemişti.

Dervişoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda işgalin yıldönümünün tarihini vererek, “15 Mayıs 1919’un ne olduğunu anlamak istemeyen akıl, 9 Eylül 1922’nin muhtevasını kavrayamaz. 9 Eylül İzmir’in ve Türkiye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun zafer günüdür. Sayın Tunç Soyer’i bu afişleri kaldırmaya ve 9 Eylül’ün 100. yılına yakışır kutlamalar yapmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

CHP’li Soyer’e eleştirisini sürdüren İyi Parti’li Dervişoğlu, şu sözleri sarf etmişti:

“Sayın Başkan; Bu yıl 9 Eylül zaferinin 100. Yıldönümü. Cumhuriyetimizin ve Lozan Barış Antlaşmasının 100.yılını ise 2023’de zaten beraberce kutlayacağız. Türkiye ve İzmir için böylesine önemli bir tarihi zaferi kavram kargaşası içinde kerhen kutluyormuş izlenimi veremeyiz.”

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 116
  • İzmir işte 1 yıl önce Şikayet Et
    Darbeci babanın fırıldak oğlu
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    çokta önemliydi
    Cevapla
  • Vatandaşa Sor 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşey bunların basının altından çıkıyor.Zaten masonluk ta 1 numara bunlar.Birde tabi farklı farklı masalar. Maşalarada bu yakışır. İçimizdeki ajanlar aktif. Hep bir plan içinde iz bırakmadan çalışıyorlar milletimiz inşaallah görüyordur. Kritik bir yıl olacak 2023.Yuvarlak masa yalanlarla süslü iftiralarla yoluna devam edecek belli ki..Devletimizin yanında olmaya devam edeceğiz inşallah
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bunlara fırsat vermesin... Bunlardan ne millete nede devlete fayda gelir...
    Cevapla
  • Kırkdokuzelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunun babasida kıymetsiz nasipsizin biriydi masonlar görevini yapıyor arkasından koşanlar zararda ziyanda ama farkında değil!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu