Şentop'tan gizli madde açıklaması: Lüzumsuz bir tartışma, gizli madde yok

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Parlamentolar da oylanan uluslararası sözleşmelerde gizli bir hüküm olmaz. Uluslararası bir anlaşmanın gizli bir maddesi nasıl olabilir? Lüzumsuz bir tartışma. Gizli bir madde yok.

Şentop'tan gizli madde açıklaması: Lüzumsuz bir tartışma, gizli madde yok
Şentop'tan gizli madde açıklaması: Lüzumsuz bir tartışma, gizli madde yok
GİRİŞ 04.01.2023 13:52 GÜNCELLEME 04.01.2023 14:50
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Lozan Antlaşması'na ilişkin bazı iddiaların sorulmasına karşılık, "Süreli de değil, bir uluslararası anlaşmanın gizli maddesi de olamaz; Lozan'ın da yok." yanıtını verdi.

Şentop, Meclis'te basın mensuplarının Lozan Antlaşması'nın gizli maddeleri olduğu yönündeki iddiaları sorması üzerine, bunları ilk duyduğunda espri olarak algıladığını söyledi. Lozan Antlaşması'nın süreli veya 100 yıllık bir anlaşma olmadığını, birçok ülkenin taraf olduğu bir anlaşma olduğunu vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Süre meselesi söz konusu değil, anlaşmada böyle bir şey yok. Gizli madde meselesi de hukukçular açısından tuhaf karşılanacak bir durum. Çünkü, bir anlaşma yapıldığı zaman bu anlaşma, o imzalayan ülkelerin parlamentolarına gelir, orada onaylanır. Gizli olan bir hüküm nasıl parlamentoda onaylanacak, kim bakacak, değerlendirecek de onay verilecek? Uluslararası anlaşmalarda gizli bir hüküm olamaz. Gizli hüküm denilen bir şey varsa anlaşma değildir; anlaşma metninden değildir zaten. Böyle bir şey yok. Süreli de değil, bir uluslararası anlaşmanın gizli maddesi de olamaz; Lozan'ın da yok."

Mustafa Şentop, "Neden Lozan Antlaşması sık sık böyle tartışılıyor?" sorusuna karşılık, "Böyle eksantrik tarih yorumları yapanlar var; biraz dikkat çekici, sıra dışı... Ama bunun, özellikle hukukla ilgili bir olaysa söz konusu olan, hukuki realiteden kopmaması lazım. Bir uluslararası anlaşma, bu kadar çok ülkenin hükümetlerinin imzaladığı, meclislerine giden, oralarda görüşülen bir anlaşmanın gizli maddesi nasıl olabilir? Gizli madde olduğu iddia edilen şeyler varsa da bunlar anlaşma değildir, anlaşma hükmü olamaz. Bu gayet lüzumsuz bir tartışma." sözlerini sarf etti.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • elbet bir gün 1 yıl önce Şikayet Et
    hangi anlaşma sonsuza kadar devam etmiş belki zamanın şartlarına göre uygundur değildir tartışılır ama lozan bitecek derken kendiliğinden değil bunu biz yapacağız güçlü bir ülke olarak 100 yıl önce türlü oyunlar ile elimizden alınmış vatan topraklarını tekrar elde edeceğiz lozan bitecek elbet bir gün bitecek ve biz o zaman şaha kalkacağız zincirlerimizi kırmış olacağız bir ve beraber güçlü ve büyük bir Türkiye olacağız o zaman sınırlarımız batı da avrupanın en batısına kuzeyde baltık denizine güneyde ümit burnuna doğuda çin seddine varacak bunlar hayal gibi görünebilir ama yapacağız o gün elbet gelecek bırakalım unuttu sansınlar hiç unutulur mu bırakalım uyuttuk sansınlar Türk uyur mu?
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    bazı haber kaynaklarında 2023 ün girmesiyle Lozan anlaşmasına göre yasaklanan -bor madeni-arama ve çıkarma yasağı kalktı deniyor.ne yani elin gavuru bizim yıllardır topraklarımızda dolu olan bu değerli madeni işlememizimi yasaklamış.
    Cevapla
  • Kemalettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Yıllarca bu sitede yorumlarda sabredin Lozan anlasması bitiyor diyenler ne yapalım sabredelim mi daha
    Cevapla
  • ALİ 1 yıl önce Şikayet Et
    lozanda gizli antlaşma var diyerek 80 yıl inek gibi yattılar üretim yapmadılar kılıfıda lozana buldular
    Cevapla
  • Attila 1 yıl önce Şikayet Et
    Boşuna diyorsun. Adamlar kendilerini öyle bir inandırmışlar ki yine inanmazlar sana :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir